Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

29.05.2009:  Dezechilibrul politic - bucuria opoziţiei
Cîtă bucurie a fost văzută pe feţele unor reprezentanţi ai opoziţiei, cînd nici pe 28 mai n-a fost ales şeful statului. Dar pentru ce să se bucure? De fapt, da, cînd e vorba despre dezechilibru, tergiversări, amînări, blocaje în toate domeniile — li se creează un mediu plăcut pentru ei, marii opoziţionişti.

CINEVA E CHIAR FERICIT...
Analizînd situaţia politică actuală, ţi se creează impresia că, cu cît mai mult ar stagna procesul de dezvoltare a ţării noastre cu atît mai mult s-ar optimiza situaţia partidelor de ultra dreapta, care nu recunosc normele de drept şi valorile democraţiei. Aceasta, ei o doresc sincer... Doar ei nu sînt patrioţi, indiferent dacă deţin cetăţenia ţării noastre, ţintind spre înrăutăţirea situaţiei pas cu pas. Ei cred că li se va realiza cele dorite. Dar, partidul de la guvernare nu tinde spre noi alegeri anticipate, pentru că nu vrea să admită haosul. Şi, sperăm că se vor găsi soluţii şi vor urma negocieri rezultative.

În perioada de după primul tur al alegerilor şefului statului pînă acum, liderii partidelor de opoziţie s-au ţinut doar de declaraţii studipe. Dar astfel arătau atitudinea sa... Spre exemplu, Mihai Ghimpu, preşedinte al Partidului Liberal pe parcursul întregii săptămîni a tot făcut declaraţii, numai de ar fi în centrul atenţiei ca să nu se uite de el, fapt care l-a arătat nu din cel mai bun unghi imagologic.

În ziua de 28 mai, el s-a mai declarat în fine şi fericit. După cum spune dînsul, cei 41 de deputaţi din opoziţie au demonstrat că sînt uniţi. Dar e vorba de aceeaşi înţelegere, neacceptată de mulţi...

Cîtă răutate poate exista într-un om, încît să declari atîtea cu sarcasm şi aroganţă... Dumnealui a recunoscut că s-a purtat negocieri şi cu PL: “Comunişti au fost şi la noi la partid cu propuneri copilăreşti de a salva Republica Moldova”. Şi este evident care a fost răspunsul său categoric, care nici nu merită să fie comentat.

...Alegeri, iar alegeri cît n-ar costa acestea oricum să aibă loc...E visul celor nesatisfăcuţi de rezultate şi de sine. Doar din acest considerent, mai amînă din timp ca să mai arate capacităţile sale. Ce să-i faci o cer sponsorii (nesatisfăcuţi de eşecul liberalilor moldoveni!) de peste Prut. Preţul acestor alegeri nu contează pentru nimeni din ei. Şi iar au început cu vorbe goale amintind despre faptul că Parlamentul nu ar fi necesar şi banii prevăzuţi pentru reconstrucţia acestuia pot fi redirecţionaţi în ţel electoral. Sau altă aiureală: e mai bine ca UE să achite cheltuielile electorale! Dar poate România, sau o oarecare altă ţară... În genere, se mai gîndesc oare liderii opoziţionişti înainte de a spune ceva la microfon...

De fapt nu le pasă de multe şi lui Filat, şi lui Ghimpu şi celorlalţi, de cît doar de bani. Doar cum altfel să-ţi menţii sediul partidului sau să procuri şi tancuri?! Poate vrea odată cu eventualele alegeri parlamentare vreo limuzină în plus, că pe acea dăruită o fi dat-o prin garduri.

E lesne observată autoliniştirea stranie din partea PL. Cică n-ar fi o tragedie faptul că Republica Moldova va rămîne fără guvernare cu autoritate deplină pînă la finisarea eventualelor alegeri anticipate, în plină criză mondială, care a afectat şi Republica Moldova. “Eu vreau să vă liniştesc. Nu este nimic straşnic, nu miniştrii lucrează la construcţii şi la prăşitul viei, economia funcţionează şi fără munca depusă de către miniştri.”, spune Mihai Ghimpu. Oare nu cumva se simte o supradoză de ceva...Doar nu i-au apărut din senin capacităţi "extraordinare" psihologice...

PARALELE
Paralele sînt şi în lumea politică. Dar şi specific există. E cert de menţionat în acest sens cele spuse de către cunoscutul expert occidental, Vladimir Socor, care susţine că partidele de opoziţie din Moldova, ca şi cele din Georgia “au preluat o versiune caricaturizată a “revoluţiilor color”, prin acuzaţiile aduse după alegerile, care au avut loc în cele două ţări. Opoziţia din cele două ţări a invocat toate acuzaţiile specifice unei revoluţii color, care au început de la falsificarea alegerilor, fraudele demonstrate şi declararea scrutinului nevalabil de către aceste partide şi observatorii lor părtaşi, care în consecinţă aduc la alegeri anticipate. Toată această logică a fost întoarsă pe dos de către partidele opozante din Georgia anul trecut şi anul acesta, precum şi de opoziţia din Republica Moldova cu ocazia alegerilor din aprilie. În Georgia ca şi în Republica Moldova, partidele opozante nu au reuşit să demonstreze fraude electorale semnificative care ar fi schimbat rezultatul alegerilor. Nici misiunile observatorilor occidentali nu au constatat fraude semnificative, dar neregularităţi minore care nu au influenţat rezultatele finale. Vlad Socor mai aminteşte că misiunile internaţionale de observatori, precum şi Uniunea Europeană au recomandat partidelor de opoziţie din cele două ţări să activeze în cadrul Parlamentului ales, unde ar putea sa-şi expună viziunile. “
Totodată, consideră analistul politic “opoziţiile georgiană şi chişinăuiană acţionează ca şi cum privesc alegerile ca pe o oportunitate pentru schimbare de guvern cu orice preţ, indiferent de aritmetica votului popular”.

Astfel, vizavi de cele spuse e cert de menţionat şi faptul că opoziţia parlamentară actua-lă, în intenţiile sale pentru alegeri anticipate, reliefează momentul preţului posibil şi cred că scopurile lor partinice n-au rol aici, situîndu-le pe ultim plan. Finanţatorii externi vor alegeri anticipate, dar ăştia la rîndul lor, mai vor bani, ce par a fi rămas cam puţini după haosul post-electoral şi acţiunile pur electorale.

Pidosnică lume formează grupurile opoziţioniste şi adepţii lor (numărul cărora e în descreştere continuă!) în căutare de cîştig dublu, sau triplu... Au întrebat ei oare electoratul său, dacă ar vrea aceştia din nou alegeri, sau de doresc aceştia să nu mai primească salarii la timp, sau majorări, alocaţii pentru sine şi alte categorii sociale. Cineva nu mai are nevoie de o bursă pe măsură, precum şi o pensie indexată la timp?! Oare şi pe acestea le aşteaptă din România sau din buzunarul liderilor liberali?

ÎN ACELAŞI CONTEXT...
Cel mai interesant moment e dorinţa unora de a vota, mai aruncînd priviri în urmă. Ce vor zice ceilalţi? Să nu-ţi fie frică dle Urechean, sau altcineva ai face un pas corect — votînd corect. Patriotismul demonstrat ar fi apreciat de întreaga ţară...

Sperăm că, totuşi, partidele parlamentare de opoziţie nu vor demonstra, în decizia sa definitivă, că doresc scufundarea ţării “într-un vacuum de autoritate”, prin provocarea alegerilor anticipate, care va paraliza activitatea tuturor instituţiilor de conducere din ţară.

www.comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania