Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

04.06.2009:  Imperiul petrolului, politicii, banilor si diversiunii internationale (4)
Dosare secrete. Afacerea ASCOM

Reamintim cititorilor, de fiecare data, ca acest serial este scris in baza extraselor din raportul confidential al Serviciului Roman de Informatii „Amenintari ce privesc independenta energetica a Romaniei”, capitolul „Atacul mafiei cosmopolite de orientare moscovita – grupul Anatol Stati – Dinu Patriciu”. Pe de alta parte, revenim cu precizarea ca acest material nu este un atac la persoana, nu denigreaza pe nimeni si nu face antireclama rauvoitoare companiei ASCOM, ci se incearca aflarea adevarului, iar asta o facem prin punerea in oglinda a articolelor care fac intr-adevar reclama acestei companii si un text de promovare scris in engleza si semnat de Anatol Stati cu raportul SRI si alte asemenea documente.

Scriam in episodul trecut ca la o prima concluzie, tinind seama si de dezvaluirile care vor urma, constatam ca Anatol Stati, cu al sau ASCOM, este un miliardar de carton, vulnerabil si care risca sa-si piarda banii exact cum i-a si cistigat. Afacerile sale reusite de pina acum, potrivit documentelor, se datoreaza unor anumite abilitati personale, insa problemele sale tin de faptul ca este si un maestru al „tunurilor”, care isi datoreaza relativa reusita unei foarte complexe caracatite care l-a scos in fata ca prototip al gruparii. La baza reusitelor sale si-au pus umerii sefi de stat moldoveni, politicieni importanti, fosti responsabili ai serviciilor secrete din mai multe state, banci, dar si grupari bizare, dubioase. Fireste ca le este dator si nu are cum sa nu raspunda prezent cu portofelul atunci interesele politice ale acestora i-o cer. In rindurile ce urmeaza, pentru a proteja identitatea unor personalitati care au contribuit la lansarea lui Anatol Stati pentru „viitoare situatii mai delicate”, vom utiliza initiale aleatorii.

Debut in business prin camarile politicii

Anatol Stati si-a lansat oficial compania in anul 1992, iar in afacerile cu petrol a debutat in anul 1995 in Turkmenistan, incheind un contract valabil pe 5 ani. Pina la lansarea in afaceri cu petrol se ocupa de operatiuni de import-export a marfurilor alimentare si din industria usoara, afaceri cu terenuri imobiliare, import de autoturisme etc. In 1994, in cadrul campaniei electorale, a sustinut Partidul Reformei, presedintele caruia era Anatol Salaru, finul sau de cununie, actualmente „detasat in interes de serviciu” pe post de deputat in partidul lui Mihai Ghimpu. Atunci, beneficiind de protectia unor persoane importante, a reusit sa-si procure la preturi relativ derizorii imobile si terenuri in Chisinau si suburbii, gajindu-le la sume foarte mari la bancile Bankcoop si Mobiasbanca. Cu dobinzile obtinute a demarat, impreuna cu firma spaniola KELME, reutilarea fabricii de incaltaminte din Orhei, fondind intreprinderea mixta ASCOM-KELME. In anii 1995-1996, Serafim Urechean, cinstit nevoie-mare, a dispus efectuarea de cercetari in cazurile de instrainari ilicite a terenurilor si imobilelor din Chisinau, dar a dispus sistarea acestora din cauza ca a fost „sensibilizat” la interventia unor doi importanti oameni de la acea vreme.

Patrunderea Companiei ASCOM a fost posibila datorita influentei lui L.V. si a relatiilor personale ale ex-presedintelui Mircea Snegur cu S. Niazov, Turkmen-basi din acea perioada. Relatiile cu PETROM Romania au fost intermediate prin seful filialei Bankcoop din R. Moldova, Gh. Turliuc, prin intermediul caruia au fost deschise reprezentante in Limasola, Cipru (unde mai apoi se realizau produsele finite rezultate din prelucrarea titeiului si gazului in Turkmenistan), si in Virset (Banatul sirbesc, Jugoslavia), unde se perfectau operatiunile ASCOM de introducere in fosta Jugoslavie a produselor petroliere, incalcindu-se astfel embargoul instituit de ONU. In anul 1996, I.M. ASCOM-KELME da faliment. La interventia lui L.V., in 1997, fostul prim-ministru Ion Ciubuc rascumpara datoriile ASCOM fata de KELME, trecind intreprinderea in valoare de un milion de dolari in proprietatea statului.

Spionaj cu intrari si iesiri in si din puturile de petrol

Pe 2 mai 1996, asa cum spuneam in episoadele trecute, pe Aeroportul Bucuresti-Otopeni a fost retinuta in flagrant delict o delegatie de la UPETROM de catre ofiteri operativi ai SRI si vamesi. Asupra lui Grigore Grigorescu, fost ofiter de securitate, membru al delegatiei, a fost gasita o mapa cu documente secrete cu schite ale utilajului produs de UPETROM, care este folosit in extragerea titeiului si gazelor naturale. Aceste documente, potrivit SRI, urmau sa fie predate ilegal Grupului Industrial-Financiar ASCOM SA cu sediul la Chisinau. Ulterior, aceste documente urmau sa fie preluate de Anatol Stati si transmise/vindute firmei URALMAS, Rusia, principalul concurent al firmei romane pe piata de productie a utilajului petrolier. Scandalul diplomatic izbucnit a fost descris cu lux de amanunt, in exclusivitate de cotidianul romanesc Evenimentul Zilei, pe parcursul a citeva seriale in lunile mai si octombrie 1996. Urmare acestui act de spionaj, generalul Ioan Talpes (Serviciul de Informatii Externe al Romaniei) a ordonat sistarea tuturor legaturilor dintre PETROM, UPETROM si ASCOM, ceea ce s-a si intimplat ulterior. Anatol Stati a evitat cercetarea sa penala in Romania datorita interventiei unui demnitar moldovean in cercurile de afaceri rusesti si a lui Vladimir Dobrea in cercurile romanesti. LUKOIL urma sa-si deschida o reprezentanta in Romania si nu se putea rata o astfel de oportunitate din aceasta cauza. Conform unor surse confidentiale, cei doi care au intervenit pentru Anatol Stati ar fi fost recompensati cu cite o suta de mii de dolari, sume transmise, se spune, de catre Anatol Salaru.

In 1995, ASCOM a incercat sa patrunda pe piata petroliera din Azerbaidjan. In urma unei intelegeri cu oficialii azeri prin intermediul unui important asociat, ASCOM, spun ofiterii, in schimbul a 500.000 de tone de titei rafinat in Peninsula Apseron, ar fi procurat citeva sute de autoturisme „Jiguli” din orasul Togliatti (Naberejniie Celni), transportate de ginerele asociatului lui Stati in Baku. In urma acestei afaceri, Stati s-a debarasat de asociatul sau si de ginerele acestuia, infiintindu-le totusi o firma de constructii. In 1999, s-a declansat un mare scandal legat de ASCOM. Seful directiei Operatii Valutare Externe a BANCOREX a recunoscut in cadrul unei anchete ca a acordat credite preferentiale Companiei ASCOM, iar asta sub garantia unei banci din Luxemburg. La verificarile de rigoare, pe contul luxemburghez al Companiei ASCOM era depozitata ridicola suma de 750 de dolari.

www.moldova-suverana.md


0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania