Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

04.06.2009:  România şi Ucraina au depăşit Moldova după nivelul corupţiei
Potrivit Barometrului Global al Corupţiei lansat, recent, de organizaţia internaţională "Transparency International", nivelul corupţiei în Republica Moldova a fost evaluat cu 3,5 puncte. Punctajul de apreciere a fost de la 1 la 5 puncte, unde 1 este "cel mai jos nivel", iar 5 - "cel mai înalt nivel al corupţiei".

Potrivit Barometrului, cele mai corupte sfere din Moldova sunt sectorul privat şi sistemul judiciar, care au fost cotate cu 3,7 baluri din cinci posibile.

În acelaşi timp, în ţările vecine - Ucraina şi România nivelul corupţiei a fost evaluat cu 4,3 şi 4 puncte, respectiv. În România cele mai corupte sfere rămân a fi Parlamentul şi partidele politice (4,5 baluri), iar în Ucraina - Parlamentul, serviciul de stat şi sistemul judecătoresc - câte 4,5 baluri fiecare.

Acelaşi Barometru arată că cel mai mic nivel de corupţie este atestat în Singapore - 2,2 puncte, Danemarca - 2,4 puncte, Finlanda - 2,5 puncte, Kuweit - 2,5 puncte şi Olanda - 2,6 baluri. În SUA nivelul corupţiei a fost apreciat cu 3,7 puncte, Canada - 3,2, Marea Britanie - 3,3, Japonia - 3,9 şi Rusia - 3,9 puncte.

Conform datelor raportului, practic fiecare al zecelea din cei intervievaţi au dat mită minim odată pe parcursul anului trecut. În acelaşi timp, patru din zece, care au dat mită, au cheltuit în aceste scopuri 10 la sută din bugetul lor anual.

Barometrul Global al Corupţiei 2009 a fost efectuat în 69 de ţări, în perioada octombrie 2008 - februarie 2009. În cadrul sondajului au fost chestionate 73 132 persoane.

OMEGA

0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania