Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

05.06.2009:  Republica Moldova a transmis Turciei Preşedinţia SEECP
Exercitarea Preşedinţiei SEECP a constituit pentru Republica Moldova o provocare politică şi diplomatică de mare responsabilitate, menită să contribuie la avansarea ţării noastre în procesul de integrare europeană. Afirmaţia a fost făcută azi de către Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, în conferinţa de presă de la finalul Reuniunii şefilor de stat şi de guvern din ţările membre ale SEECP, de la Chişinău.

Preşedinţia Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est a fost preluată de Republica Turcia.

Potrivit lui Vladimir Voronin, Moldova s-a concentrat asupra domeniilor prioritare de cooperare pentru regiune, organizînd la Chişinău 15 evenimente politice şi sectoriale, care s-au soldat cu adoptarea unor documente importante pentru ţările membre ale organizaţiei.

În cadrul sumitului de la Chişinău au fost adoptate cîteva documente de importanţă majoră pentru cooperarea regională, în care este reiterat angajamentul statelor participante de a edifica o regiune a democraţiei, stabilităţii, securităţii şi prosperităţii, a specificat Preşedintele Moldovei.

Vladimir Voronin a urat succes Turciei în exercitarea mandatului de Preşedinte al organizaţiei şi şi-a exprimat disponibilitatea de acorda tot sprijinul necesar în acest proces. "Sînt convins că Preşedinţia Turciei va asigura continuitatea iniţiativelor şi a proceselor deja lansate, contribuind şi la dezvoltarea dialogului cu Uniunea Europeană", a conchis Preşedintele Voronin.

La rîndul său, prim-ministrul Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat că ţara sa are o mare plăcere să preia Preşedinţia SEECP. Pe parcursul acestui mandat, Turcia îşi va axa activitatea pe consolidarea relaţiilor dintre ţările din regiune şi pe avansarea statelor în UE. Turcia va organiza summitul spicherilor din ţările SEECP, precum şi alte evenimente sectoriale în domenii prioritare pentru regiune.

SEECP este un for politic ce are drept scop de a ajuta ţările participante, care nu sînt membre ale UE, să accelereze procesele de apropiere de comunitatea europeană. În prezent, organizaţia include 11 ţări din regiune. Republica Moldova a deţinut Preşedinţia organizaţiei pe parcursul anilor 2008-2009.

www.moldpres.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania