Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

05.06.2009:  Imperiul petrolului, politicii, banilor si diversiunii internationale (5)
Dosare secrete. Afacerea ASCOM

Reamintim cititorilor, de fiecare data, ca acest serial este scris in baza extraselor din raportul confidential al Serviciului Roman de Informatii „Amenintari ce privesc independenta energetica a Romaniei”, capitolul „Atacul mafiei cosmopolite de orientare moscovita – grupul Anatol Stati – Dinu Patriciu”. Pe de alta parte, revenim cu precizarea ca acest material nu este un atac la persoana, nu denigreaza pe nimeni si nu face antireclama rauvoitoare companiei ASCOM, ci se incearca aflarea adevarului, iar asta o facem prin punerea in oglinda a articolelor care fac intr-adevar reclama acestei companii si un text de promovare scris in engleza si semnat de Anatol Stati cu raportul SRI si alte asemenea documente.

Scriam in ultimul episod ca in anul 1999, s-a declansat un mare scandal legat de ASCOM. Seful directiei Operatii Valutare Externe a BANCOREX (Romania) a recunoscut in cadrul unei anchete ca a acordat credite preferentiale Companiei ASCOM, iar asta sub garantia unei banci din Luxemburg. La verificarile de rigoare, pe contul luxemburghez al Companiei ASCOM era depozitata ridicola suma de 750 de dolari.

Acest aspect, calificat ca fiind si o tentativa de inselatorie, a dus si la anularea Protocolului de intentii dintre ASCOM si RAFO – Onesti, potrivit caruia aceasta din urma urma sa cedeze Companiei ASCOM pachetul de control. La negocierea protocolului in cauza participase un fost demnitar moldovean si Dan Capatana, fost consilier al ex-presedintelui roman Emil Constantinescu.

ASCOM si praful de pe toba

O anumita parte a presei din R. Moldova trimbiteaza fara preget ca actualii guvernanti vor sa puna mina pe afacerile familiei Stati. (La TVR1, miercuri seara, au sarit cu aceste plingeri neghioabe Mircea Druc, Dan Dungaciu si o proasta buna de tot). Avem insa suficiente motive sa credem ca e vorba de o campanie publicitara foarte abila si comandata, rolul acesteia fiind acela de a credibiliza Compania ASCOM in exterior, dar sa si isi atraga sprijinul si simpatia unor mari companii straine, eventual sa le determine sa devina co-investitoare alaturi de ASCOM. La ora actuala, de fapt incepind cu foarte multi ani in urma, practic, nici o mare companie sau om de afaceri nu poate fi tentat de preluarea afacerilor lui Stati pentru ca nu prea au ce prelua, iar de investitii nici nu se pune problema. Problema ASCOM consta in faptul ca este eliminata treptat de pe piata de giganti transnationali in afacerile cu petrol si gaz, iar asta si din cauza ca ASCOM nu se poate compara cu acestia la capitolul credibilitatii si loialitatii juridice, financiare si de concurenta onesta. De-a lungul carierei sale de om de afaceri, Anatol Stati a fost ajutat de o serie de politicieni cu care continua sa intretina relatii apropiate. Beneficiind de sprijinul acestora, e firesc sa le raspunda indatoritor atunci cind acesti politicieni il solicita. Oricit de discreta pare ca ar fi implicarea sa in politica, iar in acest caz vorbim de evenimentele recente, este greu sa nu i se observe prezenta. Doi dintre oamenii sai de baza, Anatol Salaru si Iurie Leanca, sunt deputati – primul in partidul lui Mihai Ghimpu, iar cel de-al doilea in partidul lui Vladimir Filat, sperind probabil sa-si capete aceeasi demnitate si in alegerile anticipate. Cum politicul a stat la baza tuturor afacerilor sale, adica relatiile apropiate cu inalti demnitari sau politicieni cu raspunderi in diverse domenii, este lesne de imaginat ca si-a delegat pe acesti doi oameni de incredere in speranta ca cele doua partide vor ajunge la guvernare, fapt datorita caruia, la nivel oficial, si-ar putea deschide noi usi la demnitari din tarile unde inca isi mai deruleaza afacerile. Nu este de neglijat nici relatia sa cu Petru Lucinschi, al carui fiu, Chiril Lucinschi, a participat la alegeri pe lista unui partid care va mai participa si la anticipate. Vedeti, asadar, ce spectru politic larg de sprijin stie sa-si asigure Anatol Stati! Va fi extrem de interesant de a fi observate investitiile (altele) pe care le va face Anatol Stati in partidele care vor participa la alegerile anticipate, in ce politicieni va investi, ce oameni isi va mai trimite pe la partidele politice si care vor fi acelea.

www.moldova-suverana.md


0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania