Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

05.06.2009:  CEC a desfăşurat consultări cu privire la alegerile anticipate
Reprezentanţii celor patru partide parlamentare au fost invitate astazi la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a discuta mai multe chestiuni legate de desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate. La consultări a participat şi reprezentantul Consiliului Europei în Republica Moldova, Vladimir Ristovski, precum şi reprezentantul Misiunii OSCE în Moldova, Klaus Neukirch.

Eugeniu Ştirbu, preşedintele CEC, a comunicat, în debutul discuţiilor, că reprezentanţii fracţiunilor parlamentare, împreună cu membrii Comisiei, urmează să examineze şi să soluţioneze cîteva chestiuni. Una dintre acestea se referă la fixarea datei alegerilor anticipate. Celelate chestiuni constau în elaborarea listelor de alegători, constituirea consiliilor electorale.

Problema constă în faptul că legislaţia electorală în vigoare conţine o serie de lacune în ceea ce priveşte termenele de desfăşurare a scrutinului anticipat, astfel încît preşedintele CEC a solicitat opinia parlamentarilor privind eventualitatea modificării Codului Electoral sau elaborarea unei interpretări a normelor legislative existente.

Ştirbu a mai comunicat că, în cazul în care Parlamentul va decide să modifice legislaţia, CEC a elaborat deja un proiect de lege pentru ajustarea normelor cu privire la alegerile anticipate. O altă chestiune care urmează a fi precizată în legislaţie ţine de asigurarea posibilităţii cetăţenilor de peste hotare de a participa la vot. La acest capitol proiectul respectiv de lege prevede anumite soluţii privind locul secţiilor de votare de peste hotare şi securitatea votului exercitat de cetăţenii moldoveni din străinătate.

Marţi, 9 iunie, CEC va adopta o decizie prin care va obliga primăriile să înceapă întocmirea listelor electorale, prin verificarea lor la domiciliul alegătorilor.

Prezent la eveniment, reprezentantul PCRM, Sergiu Sîrbu, a declarat că pentru organizarea viitoarelor alegeri anticipate ar putea fi examinată practica alegerilor anticipate din 2001. Toate propunerile parvenite astăzi vor fi remise Parlamentului, care le va examina şi va adopta o decizie în acest sens.

În Republica Moldova vor fi desfăşurate alegeri anticipate, după ce Parlamentul de legislatura a XVII-a nu a reuşit în două scrutine prezidenţiale să aleagă şeful statului.

www.moldpres.md

0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania