Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

10.02.2017:  În ultimii opt ani de zile, locuitorii Moldovei au fost învățați cu ideea că reformele sunt un rău
Atunci cînd din fiecare fleac autoritățile încep să transmită despre încă oarecare reformă, trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău. De regulă, raportul despre rezultatele unor sau alte reforme se reduce la o cifră impresionantă a surselor «asimilate», alocate de bunii sponsori din occident. Aceste reforme nu aduc alte rezultate sesizabile pentru societate.

La mare dorință, se poate depista o legătură directă dintre asimilarea surselor pentru implementarea reformelor și comercializarea statistică a automobilelor de lux. Asta, însă, din nou, nu are nicio legătură cu majoritatea absolută a populației, viața poporului, grijile lui. Un exemplu clasic în acest sens este reforma justiției pentru care s-au cheltuit zece milioane de euro, iar sistemul judecătoresc de rînd cu organele procuraturii, cum au fost așa și rămîn fundament al regimului care a realizat acapararea statului moldovenesc. Finalul așa numitei «reforme» a justiției a fost numirea în funcția de procuror general un reprezentant loial al clanului de la guvernare. Punct.

Și așa în toate. Reforma sănătății, înseamnă că se vor închide spitale. Reforma educației: se închid școlile. Reforma sistemului de pensii: oamenii nu vor ajunge să mai trăiască pînă la pensie. De ce nu s-ar atinge mîna «reformatoare» a regimului, acest lucru, neapărat, va duce la degradare. Acum, guvernarea s-a montat pe tot sistemul politic, iar noi, din timp, putem face praznic de pomenire pentru un stat funcțional. Amin.

Tu ești dorința mea

Despre necesitatea reformării clasei politice a declarat, zilele acestea, reprezentantul Partidului Democrat, aflat la guvernare, și țarul neîncoronat al Moldovei, Vlad Plahotniuc. El a făcut acest lucru în cadrul internaționalei socialiste din care face parte PDM. «PDM se focusează pe ideea reformării clasei politice din Moldova. Considerăm că cetățenii au nevoie de o clasă politică cu experiență și responsabilă», a declarat Plahotniuc.

Evident, el, Plahotniuc, știe mai bine de ce au nevoie cetățenii Moldovei. Mult mai bine decît înșiși cetățenii. În general nu este clar în ce fel și-au formulat cetățenii Moldovei dorințele, dacă Plahotniuc nu ar fi făcut acest lucru în locul lor. Acești nerecunoscători încă mai îndrăznesc să refuze să acorde încredere regimului de la guvernare și conducătorului tacit: conform tuturor sondajelor de opinie, formațiunile care fac parte din coaliția de guvernare — Partidul Democrat și Partidul Liberal se bucură de ura necontestată a alegătorilor, iar liderii acestor partide — Mihai Ghimpu și Vlad Plahotniuc conduc ferm topul anti-ratingului. Și dintr-o parte s-ar părea că dorința vitală a cetățenilor constă în ceea de a se izbăvi cît mai curînd de aceste partide și aceste personaje. Aici, însă, apare Plahotniuc și spulberă acest mit, declarînd clar: de fapt, cetățenii Moldovei nu au nevoie să scape de regim, ci în «experiența și responsabilitatea clasei politice». Mulțumesc, domnule, pentru faptul că ne-ați deschis nouă, celor întunecați la minte, ochii.

Voi încă nu ați fost reformați? Atunci, noi venim la voi!

La drept vorbind, anume așa arată reforma clasei politice de care se preocupă, în toți acești ani, Partidul Democrat și proaspătul lider al formațiunii. Anume lui i se atribuie încercările de distrugere a partidelor, provocarea scindărilor în fracțiunile parlamentare, cumpărarea și atragerea de partea lui a unor deputați și a grupurilor întregi de legislatori. La modul deschis, acești oameni care se despart de propria lor rușine, s-au transformat în reprezentanți ai clasei politice «cu experiență și responsabilitate», care, în mod straniu, coincid după contur cu majoritatea de la guvernare. Anume în acest fel a și fost formată această majoritate. Toți vorbesc despre faptul că aceasta este corupție politică și nu reformarea clasei politice. Dacă nu credeți, întrebați chiar de reprezentanții PDM.

Majorității nu-i este deloc simplu. Nu, numai să nu credeți că reprezentanții acesteia au început să resimtă aceleași greutăți pe care le trăiesc majoritatea absolută a cetățenilor țării. Nici pe departe nu. Fizionomiile lor bronzate strălucesc, sunt absolut necorespunzătoare cu ținuturile noastre pe timp de iarnă. Problemele lor poartă, mai degrabă, caracter existențial: oamenii îi consideră trădători și-i urăsc la modul direct. Îi urăsc într-atît în cît așteaptă cu mare neliniște alegerile în urma cărora, garantat, vor trebui să se despartă de statutul «reprezentat responsabil al clasei politice», da, vor trebui să se despartă și de mandatul de deputat. Iar acest lucru afectează sănătatea spirituală și digestiei. Victimele «reformării» clasei politice așteaptă salvare.

Din propria lor vină

Trebuie să presupunem că teza înaintată de președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, despre noua etapă de «reformare» a clasei politice este dedicată anume acestui subiect — salvarea reprezentanților coaliției de la guvernare care se tot duc la fund.

Este vorba despre recroirea totală a sistemului politic din Republica Moldova, în care partidele nu vor mai juca rolul decisiv. Care nu ar fi atitudinea față de partidele din Republica Moldova, anume ele, în toată lumea, formează baza sistemului politic. Anume lupta lor este garanția dezvoltării. Deseori, anume viziunea lor diametrală asupra lucrurilor, oferă oamenilor alternativă, alegerea.

Problema Moldovei nu constă în faptul că pe teritoriul ei activează atît de multe formațiuni politice, așa cum am fost convinși, ci în faptul că există una — două formațiuni care, într-adevăr, unesc oamenii în baza principiilor ideologice. Printre ele, evident, se numără Partidul Comuniștilor, care este o formațiune cu adevărat de stînga. Probabil există și anumiți liberali convinși, care nu intră în componența Partidului Liberal.

A doua problemă a partidelor moldovenești, ca de altfel ale oricărei structuri politice sau semi-politice, este disponibilitatea oamenilor de a participa în procesul corupțional. Simplu vorbind, a lua. Aceasta este problema culturii politice, a tradițiilor politice. Dar nu este problema sistemului politic. A sistemului care nu permite supraviețuirea formațiunilor politice discreditate pe arena politică.

După toate probabilitățile, anume în asta și constă ideea fixă a democraților și sateliților lor: ei vor neapărat să supraviețuiască în pofida iritării profunde pe care o provoacă electoratului. Și nu doar să supraviețuiască, ci să se mențină la guvernare. Pentru asta nu este nevoie decît de distrugerea acestui sistem politic care le stă ca o piedică. Pardon, a nu distruge ci a reforma.

A amesteca fără a tulbura

Așa deci, în nucleul PDM s-a năsut ideea sistemului electoral mixt. O parte din deputați să fie aleși în baza listelor de partid, o altă parte — în baza circumscripțiilor uninominale. La drept vorbind, modificările corespunzătoare la legislație au fost deja introduse atunci cînd Filat era încă în libertate. Însă, la un moment dat, s-a reușit anularea acestor amendamente cu voturile PCRM și PLDM. S-a întîmplat asta în 2013. Astăzi, începe episodul doi.

Pe noi încearcă să ne convingă că anume acest sistem va permite descoperirea noilor lideri din teritorii, necunoscuți încă, va asigura reprezentanța în raioane ș. a. m. d. În realitate, acest sistem va fi format doar pentru a asigura pe viață guvernarea majorității confortabile. Regimul, mai ales cel care există la noi, nu va adopta nicio decizie care ar putea să-i dăuneze.

Schema este demult probată. Spre exemplu, în Găgăuzia. Acolo, în cadrul alegerilor precedente pentru Adunarea Populară, au candidat mai că numai candidați independenți, însă, într-un final, și majoritatea, și postul de spicher au revenit PDM-ului. Ceva similar s-a produs și în cadrul acestor alegeri. Din nou (în contextul încălcării Legii Supreme locale) în funcția de președinte a Adunării Populare a fost ales un democrat.

Campania partinică este foarte scumpă, iar pentru asemenea formațiuni ca PDM și foarte puțin eficientă din cauza nepopularității critice. Falsificarea are o limită, mai ales pentru partidele care abia de depășesc pragul electoral. Iar sistemul mixt le permite să acționeze aproape că fără cheltuieli: cine nu ar învinge în baza circumscripțiilor nominale, oricînd poate fi cumpărat pentru bani relativ nu foarte mari. Iar pe mult prea iubitul de el și alți doi-trei slujitori devotați Plahotniuc îi va împinge cumva în Parlament.

Iată și toată reforma clasei politice despre care vorbesc cu atîta ardoare democrații. Infinitul actualului regim cu toată corupția lui, hoțiile, minciunile, degradarea socială — nimic altceva nu trebuie să așteptăm de la această «reformă».

Alexandr Boico
Sursa: http://comunist.md/index.php?newsid=2507
0 
| încă
înapoi »