Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

16.02.2017:  Conform Constituției, Moldova este țară neutră, dar, în ultimul timp, acest lucru a început să fie dat uitării
Între NATO și departamentul militar al Moldovei se leagă în mod activ un plan individual de parteneriat. Statele Unite ale Americii continuă să abordeze în diferite moduri tema fortificării capacității de apărare a Moldovei. Dar, nu se știe din ce cauză, îi instruiesc pe băieții noștri în ceea ce privește înăbușirea protestelor, cum a fost, bunăoară, anul trecut, în cadrul exercițiilor comune Agile Hunter.

Etape ale colaborării

Va trebui să ne amintim că colaborarea Republicii Moldova cu NATO a început în 1994, concomitent cu apariția programului ”Parteneriat în numele păcii”, destinat fostelor republici unionale.

La început, tot ceea ce se făcea avea un caracter inofensiv: utilizarea pesticidelor și a altor substanțe chimice, a minelor antipersonale, susținerea ”pantalonilor” științei din Moldova. Dar, în 2009, cu ajutorul escrocilor, la guvernare a venit AIE și a început apropierea vertiginoasă a Moldovei de NATO.

În 2014, secretarul general de atunci al NATO, Anders Rasmussen, a declarat deschis că respectivul bloc dorește s-o aibă în componența sa și pe Republica Moldova. Dar a spus-o doar cu scopul de a-i măguli pe luptătorii noștri ”pentru integrare europeană”, care aveau capul amețit de-a binelea de importanța pe care și-o dădeau sie chiar ei înșiși. În realitate, cum se spune, nu ne surîde nici nouă, nici Ucrainei, nici Georgiei să fim primiți în NATO. Și asta pentru că nici de banii necesari pentru achitarea cotizațiilor respective nu dispunem (mai ales în lumina declarațiilor făcute de Trump cu privire la distribuirea echitabilă a plăților). Pe lîngă asta, nu corespund cerințelor nici criteriile din sferele politică, economică și juridică. Pe cînd a unifica standardele acestor armate cu cele ale NATO – asta poftim! Și, în plus, și a crea în teritoriul lor o bază logistică și o infrastructură.

În 2012, anume pentru dezvoltarea insfrastructurii în armata moldovenească, SUA a alocat 1,6 milioane de dolari. În baza acestor mijloace a fost modernizat poligonul militar de la Bulboaca. Conform standardelor natoiste.

Puțin mai înainte – în 2010, Moldova îi transmite României baza de date a populației sale și se apucă să elaboreze o nouă strategie a securității naționale. În anul 2011, armata moldovenească a trecut la pas de manevră după standardele NATO. În aprilie 2013, Parlamentul nostru a ratificat Acordul bilateral între Moldova și Uniunea Europeană privind participarea la operațiile UE de ”potolire a unor situații de criză”. După care militarii noștri au plecat în Kosovo și Afganistan, în pofida statutului de neutralitate al țării noastre. În comun cu Norvegia, s-a realizat un proiect în cadrul căruia din avion a fost făcută fotografierea detaliată a teritoriului nostru și creată o ortofotohartă și un model cifric al reliefului.

Vocea poporului

Indiscutabil, excesiva influență a NATO în Moldova afectează imaginea țării noastre ca una neutră. Conform sondajelor de opinie publică, mai mult de 80 la sută din locuitorii Moldovei consideră că trebuie să ne ținem mai departe de NATO. Dacă s-ar putea! Doar Moldova e un stat capturat și populația ei nu poate decide nimic. Iar guvernarea plutocratică consideră că statutul de neutralitate al Moldovei demult a devenit pentru ea o povară.

Și nu-i de mirare că miniștrii Apărării, care se schimbă rapid unul pe altul, – Vitalie Marinuță, Viorel Cibotaru, Anatolie Șalaru – ,trăncănesc unul după altul despre ”planurile imperiale ale Rusiei și războiul hibrid”. Însuși stăpînul neîncoronat al Moldovei, Vladimir Plahotniuc, la Washington a fost lăudat de Victoria Nuland pentru ”corecta” politică promovată în Republica Moldova. Trump a ”plecat-o” pe Nuland, dar politica externă americană a rămas!

Manevre la toate flancurile

În ajunul alegerilor prezidențiale neconstituționale, Igor Dodon a declarat amenințător că va împiedica în tot felul orice încercări de a atrage Moldova în orbita oricăror blocuri militare, inclusiv NATO. Astfel, viitorul ”ales de către întregul popor” a încercat să pedaleze pe sentimentele alegătorilor și să se asigure cu sprijinul lor. Aceste spuse el le-a rostit în contextul semnării Acordului privind deschiderea la Chișinău a unui oficiu NATO.

Însă Dodon dorea fierbine să-și facă imaginea de ”pațanul” a spus – pațanul” a făcut”. De aceea, la Bruxelles, la întîlnirea cu adjunctul secretarului general al NATO, el sau a propus, sau a rugat ”să nu se grăbească” cu deschiderea oficiului. Dar funcționarii natoiști s-au dovedit a fi mai dihai decît Igor Dodon, așa că i-au spus direct că, ori să vrea el, ori să nu vrea, dar un oficiu NATO la Chișinău va fi deschis. Cel ”ales de întregul popor”, care într-o clipă s-a pomenit ”trimis cît mai departe” în fața întregului popor și pus la locul lui, n-a avut altceva de făcut decît s-o ia cît mai repede din loc.

* * *
Pe adepții plătiți ai aderării Moldovei la NATO, care cam sar peste băț în mass-media supusă puterii, rar cine-i ascultă. În schimb, eșecul eforturilor depuse de acești marketologi cu vîrf și îndesat se compensează de aflarea, practic, totală sub controlul Occidentului a autorităților moldovene, pentru care, după cum ne-a demonstrat practica, nu există nici un fel de restricții juridice, inclusiv Constituția. În plus, pe capul nostru mai avem și un șef de stat care e mai degrabă personaj de operetă, decît președinte de țară.

Evgheni Tamanțev
Sursa: http://comunist.md/index.php?newsid=2532
0 
| încă
înapoi »