Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

19.02.2017:  (INTERVIU) VLADIMIR VORONIN: UN AN PIERDUT PENTRU RM PE TOATE DIMENSIUNILE
Interviu cu Vladimir Voronin, Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

Dle Preşedinte, dacă v-aş ruga să faceţi o caracteristică per ansamblu a anului politic 2016, care ar fi aceasta?

Vladimir Voronin: Cu regret, 2016 a fost un an pierdut pentru Republica Moldova. Nu există nici un domeniu despre care am putea spune că a progresat cât de cât. Vreau să vă atrag atenţia asupra următorului fapt: făcând darea de seamă cu privire la totalurile anului, Prim-ministrul, Pavel Filip a calificat drept merit al Guvernului doar o „realizare” şi anume, că organizaţiile financiare internaţionale din nou au început să dea Moldovei bani cu împrumut. Pe când creşterea datoriei externe a statului până la suma de 6,5 miliarde de dolari, vorbind delicat, nici pe departe nu poate fi considerată temei de mândrie. Îndeosebi, dacă e să luăm în calcul preţul respectivului „succes”: adoptarea Legii cu privire la restituirea miliardului furat nu de către cei implicaţi, ci de către populaţia ţării, reforma sistemului de pensionare, ordinara majorare a tarifelor, noua etapă în procesul de optimizare a sferei educaţiei, precum şi a sănătăţii, şi multe alte aşa-numite reforme… Ceea ce ne demonstrează, că actualul Cabinet de miniştri este un Guvern, care nu posedă nici competenţă, nici profesionalism, nu are un plan concret de scoatere a ţării din criză, de căutare a unor surse proprii de finanţare, de atragere a investiţiilor, de creare a noilor locuri de muncă, iar pe lângă asta, nu are viziune cu privire la perspectiva de dezvoltare a ţării. Noi parcă am revenit în anii 90, cu inumanele „reforme” dictate de FMI, cu banditism în structurile de stat şi cu un nivel peste orice limită al corupţiei. Astăzi, situaţia în ţară e poate şi mai proastă decât atunci. În anii 90, oamenii trăiau cu speranţa, că starea de lucruri va putea fi schimbată în mod radical. Acum, însă, majoritatea dintre ei şi-au pierdut această speranţă, iar mulţi văd pentru sine doar o singură perspectivă: să plece din ţară pentru totdeauna. Anume aşa arată fenomenul statului capturat: oamenilor li se ia totul – şi mijloacele de existenţă, şi încrederea în ziua de mâine, şi speranţa la schimbări spre bine.

În 2016 Moldova s-a conturat definitiv ca stat luat în captivitate. Prin corupţie politică, acaparatorii au format o majoritate parlamentară monstruoasă, ei au Guvernul lor şi un „coordonator” impostor, care controlează toate structurile puterii, toate instituţiile de stat. Şi toate acestea se fac cu sprijinul colectiv al Occidentului, pentru care este important doar ca hoţii care au capturat Moldova să menţină în ţară un grad înalt de încordare în relaţiile cu Rusia. Cam aceasta ar fi principala, – cu regret, tristă, – caracteristică anului trecut.

La începutul anului, PCRM a trecut printr-o situaţie mai puţin plăcută – 14 deputaţi au părăsit partidul. Şi-a revenit PCRM după aceasta?

Vladimir Voronin: Nu pot să nu recunosc, că a fost o lovitură destul de mişelească. Printre trădători s-au dovedit a fi reprezentanţi ai verigii superioare a conducerii PCRM, acei care-i datorau totul partidului. Cine ar fi avut nevoie de dânşii, cine ar fi dat pentru dânşii măcar două parale, dacă ei nu ar fi acces în Parlament pe listele Partidului Comuniştilor? Pe nimeni nu i-au convins declaraţiile lor confuze, cum că nu sunt de acord cu politica promovată de conducerea partidului. Doar anume ei erau conducerea partidului! Chiar în ajun aceste spurcăciuni au participat la conferinţe raionale de dare de seamă şi alegeri, unde au propagat linia politică a partidului. Iar dimineaţă, brusc, au simţit că nu sunt de acord cu această linie şi că doresc să părăsească rândurile partidului. Nu ştiu dacă poate fi inventată o istorie mai aberantă decât asta. Pentru toţi, – şi pentru membrii partidului nostru, şi pentru întreaga societate, – este clar faptul, că ei au fost, în mod banal, cumpăraţi. Cumpăraţi cu bani! Dar câţi bani costă conştiinţa, reputaţia, bunul nume? Cum e să trăieşti toată viaţa cu stigmatul de trădător, cum să te uiţi în ochii oamenilor, în ochii propriilor copii? De altfel, acestea, cum se spune, sunt problemele lor. Pentru noi, ei nu mai prezintă interes. Ei nu au viitor. Aşa cum s-a întâmplat cu încă un fost coleg de partid de-al nostru – Marian Lupu, pe care acei, care l-au cumpărat cândva, l-au folosit şi, până la urmă, l-au izgonit dintre dânşii, pentru că nu mai au nevoie de serviciile lui. Acesta e destinul tuturor celor care trădează şi care încalcă jurământul dat. Aşa a fost în istorie şi aşa o să fie pentru totdeauna.

Partidul a ieşit destoinic din acest act de trădare, nu este pentru prima dată. Ne-am obişnuit de acum cu faptul, că anume împotriva PCRM, ca unică forţă politică puternică de opoziţie, se aplică cele mai josnice metode, inclusiv cele interzise. Ceea ce vorbeşte despre un singur lucru: puterea, într-adevăr se teme de noi. Iar faptul, că suntem responsabili în faţa societăţii în lupta noastră împotriva forţelor care au capturat statul, ne face să fim şi mai puternici. Ceea ce a şi demonstrat Congresul VIII al PCRM. Şi încă ceva: PCRM este partidul oamenilor patrioţi, oneşti şi cumsecade. Faptul că el a fost părăsit de 14 nemernici, a făcut doar ca acei rămaşi, toţi comuniştii şi susţinătorii partidului să-şi consolideze eforturile în lupta împotriva duşmanilor Moldovei.

În martie, când Curtea Constituţională a decis revenirea la alegerea Preşedintelui ţării direct de către cetăţeni, PCRM a criticat această decizie. De ce?

Vladimir Voronin: Luând această decizie, Curtea Constituţională a depăşit cadrul competenţei sale. Ea n-a avut dreptul să ia o asemenea decizie. Constituţia poate fi modificată doar de către Parlament sau prin intermediul unui referendum. A treia variantă nu există. Aşa-numitele alegeri prezidenţiale au fost anticonstituţionale. Iar PCRM întotdeauna s-a aflat la straja legalităţii. În timpul celor două termene de aflare a PCRM la guvernarea Moldovei, deţinând majoritatea constituţională, în textul Legii Fundamentale n-a fost introdusă nici o cât de mică modificare. Constituţia nu-i un act fără valoare, care să poată fi schimbat ori redactat în fiecare zi. Cu atât mai mult în modul, în care asta se întâmplă la noi astăzi.

Anume din acest considerent am declarat boicot alegerilor neconstituţionale şi tot din acest considerent nu-l recunoaştem pe aşa-numitul preşedinte nou-ales. Mă mândresc cu faptul că noi, comuniştii, precum şi părtaşii noştri, nu ne-am antrenat în această escrocherie, inventată de regimul oligarhic. Regimul a obţinut ceea ce a dorit. A reuşit să stopeze valul de proteste, astfel că oamenii, în loc să-şi apere interesele lor vitale, s-au încadrat în campania electorală, ciondănindu-se unii cu alţii la subiectul „Tu pentru cine eşti – pentru Maia sau pentru Dodon?!”. După aceste alegeri, societatea s-a pomenit dezbinată ca niciodată până acum. Şi foarte degrabă s-a descoperit, că „preşedintele întregului popor”, neavând o majoritate parlamentară şi un guvern care să-l susţină, nu poate face nimic altceva decât să împartă decoraţii şi să schimbe drapele. Fapt, prin care a dat noi motive pentru conflicte. Iar actualul regim, care acţionează conform principiului „Împarte şi stăpâneşte”, are nevoie tocmai de asta – de un conflict social, care să pâlpâie permanent. Opoziţie veritabilă se pot considera doar forţele politice, care au ignorat jocurile de culise, urzite de oligarhii de la guvernare. Toţi acei, care s-au antrenat în ele, indiferent de rezultatul final, astăzi pot doar să poarte dezonorabilul titlu de „opoziţie dirijată”. Iar opoziţia dirijată e tocmai una din pietrele unghiulare, pe care se sprijină mafia parlamentară şi corupţia în structurile statale.

Dacă revenirea la alegerea şefului statului de către cetăţeni se făcea prin Parlament, dar nu prin CC, Dvs. aţi fi candidat?

Vladimir Voronin: Dacă… Dacă… Eu nu accept toate aceste „dacă”! Este inutil să discutăm despre asta. Doar oligarhii de la conducere, împreună cu opoziţia dirijată, nu pot trăi şi nu pot acţiona aşa cum dictează Legea. Dacă ei ar trăi după Lege, astăzi nu am vorbi despre fenomenul statului capturat. Iar statul capturat începe acolo, unde se termină supremaţia Legii, iar democraţia devine jertfă a utilităţii politice.

În noiembrie, în cadrul Congresului PCRM, aţi fost reales Preşedinte al formaţiunii. Ce V-a determinat să rămâneţi în fruntea PCRM, dar şi în politică, în general?

Vladimir Voronin: Realegându-mă în calitate de Preşedinte al formaţiunii, congresul Partidului Comuniştilor mi-a acordat o mare onoare. A fost decizia colectivă a organului superior al PCRM. Pentru asta le sunt recunoscător tovarăşilor. Împreună cu ei, în cele peste două decenii, am trăit multe şi am trecut prin multe. Noi am rezistat în faţa tuturor loviturilor, în faţa diferitelor interdicţii, am făcut faţă cu succes încercărilor la care ne-a supus deţinerea timp de opt ani a puterii în ţară. Toate acestea ne-au călit spiritul şi ne ajută în lupta pentru Moldova. Anume acest spirit combativ l-a demonstrat şi Congresul VIII al PCRM. Şi anume acesta poate fi considerat rezultatul principal al respectivului for.

Care au fost cele mai importante evenimente politice ale anului 2016, în opinia Dvs.?

Vladimir Voronin: Cele mai importante evenimente NU s-au produs. NU a fost găsit miliardul furat. NU au fost pedepsiţi cei vinovaţi de acest „furt al secolului”. Societatea NU a devenit unită. Cu regret, deocamdată, NU a fost răsturnat regimul guvernant. Actualul Parlament este măcinat de corupţie politică şi astăzi el NU corespunde voinţei exprimate de cetăţeni. Iar asta înseamnă că şi Preşedintele ţării, şi Parlamentul, şi Guvernul NU sunt legitimi. Clasa politică NU a îndreptăţit aşteptările societăţii.

Aveţi careva regrete legate de anul politic 2016?

Vladimir Voronin: Toate cele expuse mai sus mă indispun, mă îngrijorează şi ca politician, şi ca cetăţean al Republicii Moldova.

Ce aşteptări aveţi de la anul 2017?

Vladimir Voronin: Anul 2017 este anul centenarului Marii Revoluţii Socialiste din Octombrie. Experienţa ei ne demonstrează că, folosind energia protestatară a maselor, chiar şi în cele mai disperate condiţii sociale, economice şi politice, întotdeauna poate fi şi răsturnată autocraţia, şi lichidat Guvernul provizoriu, şi modificate relaţiile sociale. Experienţa Marelui Octombrie demonstrează, că pe toate acestea sunt capabili să le înfăptuiască comuniştii de comun acord cu toţi acei compatrioţi, cărora nu le este indiferentă soarta şi viitorul Republicii Moldova.

Almanahul Politic al Republicii Moldova -2016

0 
| încă
înapoi »