Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

15.03.2017:  Oxana Domenti: "Aproximativ 600.000 de pensionari vor primi cu 300 de lei mai puțin în 2017..."
Aproximativ 600.000 de pensionari vor primi cu 300 de lei mai puțin în 2017. Asta, din cauza noii metodologii de calcul a pensiilor, care a dus la reducerea cu circa 30% a mărimii valorii indexate.

Declarația aparține președintei Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti.

Pe 1 aprilie va avea loc indexarea anuală a pensiilor, iar Guvernul a anunțat deja cu mare fast că va indexa în acest an pensiile cu 6.8% în baza unei noi metode de stabilire a coeficientului de indexare (echivalentul indicelui prețurilor de consum din anul precedent).
"Nivelul pensiei minime după indexare se va majora până la 1.026 de lei. Cel mai mult - cu 21%, va creşte pensia minimă pentru persoanele care au activat în sectorul agrar", anunţă Ministerul, Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei.

În realitate noua metodă revoluţionară va permite autorităţilor să facă economii pe spinarea pensionarilor, susţine parlamentara Oxana Domenti, preşedintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie.

"Despre ce nu vorbesc guvernanții? Despre faptul că prin noua metodă au redus cu circa 30% mărimea valorii indexate. Anterior, din 2002 şi pîna în 2016 coeficientul de indexare se calcula ca şi media dintre creşterea preţurilor de consum şi cea a salariului mediu pe economie. Astfel, prin metoda aplicată pâna la "reformă", coeficientul indexării de la 1 aprilie 2017 urma să fie de aproximativ 8,5%", afirmă Oxana Domenti într-o postare pe facebook.

"La modul practic, în buzunarul fiecărui din cei circa 600 de mii de pensionar (pentru limită de vîrstă sau dizabilitate) nu vor ajunge în mediu câte circa 300 de lei pe an, iar economiile totale ale guvernului de pe urma acestei modificări se estimeaza la circa 200 milioane lei", precizează şefa Comisiei protecţie socială din Parlament.


Sursa: http://unimedia.info/stiri/reforma-sistemului-de-pensii--cati-bani-vor-pierde-pensionarii-doar-in-primul-an-129648.html
0 
| încă
înapoi »