Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

17.03.2017:  DECLARAȚIE a Comitetului Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova în legătură cu încercările de a modifica sistemul electoral din Republica Moldova
Partidul guvernant din Moldova – Partidul Democrat – a lansat inițiativa cu privire la modificarea sistemului electoral din Republica Moldova. Se intenționează ca sistemul electoral proporțional, care a funcționat pînă acum, să fie înlocuit cu unul majoritar. Proiectul propune alegerea deputaților în Parlamentul Republicii Moldova nu conform listelor de partid, ci conform circumscripțiilor uninominale.

În legătură cu aceasta, Partidul Comuniștilor declară următoarele:

Sisteme electorale ideale nu există. Prin însăși menirea sa, orice sistem electoral are misiunea de a fi un mijloc de adresare către societate ca ea să susțină un program sau altul de dezvoltare a țării și a societății. Esența sistemului electoral este de a fi o piedică în calea conservării puterii, de a asigura responsabilitatea puterii în fața poporului, precum și amovibilitatea puterii.

În ultimii ani, sistemul electoral care funcționează acum în Moldova într-adevăr demonstrează un șir de imperfecțiuni.

Mituirea alegătorilor, folosirea resursei administrative, care le dă prioritate partidelor de la putere, manipularea opiniei publice de către mass-media, care în mod ascuns este întreținută de partidele politice, coruperea politică și, ca urmare, „turismul politic” în Parlament – toate aceste fenomene dăunătoare denaturează voința exprimată de alegători și structura politică a Parlamentului, conduc la dezamăgirea societății moldovenești, discreditează dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

Pentru a dezrădăcina aceste fenomene, este necesar de a perfecționa sistemul electoral și legislația electorală.

Dar nu există nici un fel de argumente care ne-ar convinge că aceste imperfecțiuni ale actualului sistem electoral pot fi depășite prin trecerea la alegerile prin circumscripții uninominale. Mai mult decît atît. Trecerea la sistemul electoral majoritar, în opinia noastră, va agrava problemele existente și va da naștere unor probleme noi. Mituirea alegătorilor și a deputaților aleși va putea fi făcută mult mai ușor, ceea ce poate conduce și, la sigur, va conduce la concentrarea întregii puteri a statului în mîinile unui grup restrîns de persoane, care astăzi pe toate căile împing aceste modificări în Codul Electoral. Exemple nu trebuie să căutăm departe – e suficient să trecem Prutul.

Folosirea resursei administrative se va face în proporții și mai mari și ea va începe de acum la etapa de înregistrare a candidaților.

Partidul Comuniștilor consideră inadmisibil faptul înlăturării de la participarea la alegeri a locuitorilor din Transnistria. Iar la actuala etapă a soluționării diferendului transnistrean, acest lucru inevitabil se va întîmpla. Actualul sistem electoral le permite locuitorilor din Transnistria să-și exercite dreptul de a alege. În felul acesta, de la o legislatură la alta, Parlamentul va fi incomplet. În condițiile sistemului electoral cu circumscripții uninominale, sunt inevitabile tururile doi ale votării, acțiuni în justiție, fixarea unor noi alegeri, ceea ce în mod neîntemeiat tărăgănează procesul de completare a organului legislativ suprem, iar după aceea și formarea structurii lui interne.

Este imposibil să fii de acord cu faptul că modificările propuse într-adevăr suprimă partidele politice ca bază a actualei structurii politice a societății din Republica Moldova. Asta nu numai că înlătură posibilitatea de a alege o abordare programatică sau alta în ceea ce privește dezvoltarea Republicii Moldova, ci și intensifică dezbinarea cetățenilor Moldovei, devine un impediment în calea de consolidare a diferitelor grupuri sociale unite în jurul acelor idei care corespund intereselor lor principale. Noi susținem că puterea, promovînd sistemul electoral majoritar, urmărește anume acest scop conform principiului:„Împarte și stăpînește!”.

Rădăcina corupției politice, care astăzi prosperă în Moldova, se află nu într-un sistem electoral sau în altul, ci în însăși putere, care în mod obraznic folosește acest „instrument” pentru a-și întări propriile poziții. Așa că trebuie să schimbăm nu sistemul electoral, ci însăși puterea.

PCRM nu susține modificările Codului electoral propuse.


Comitetul Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova

17 martie, 2017
0 
| încă
înapoi »