Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

12.04.2017:  Felicitări din partea СС PCRM cu prilejul Zilei Cosmonauticii
Dragi prieteni! Noi n-am uitat cum într-o zi la fel de minunată de primăvară, în îndepărtatul an 1961, pentru întîia oară în istoria omenirii, o navă cosmică pilotată de cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a ieșit din spațiul atmosferei pămîntești, punînd începutul unei noi pagini în istoria umanității.

Această remarcabilă sărbătoare nu este pentru noi o dată formală. Moldova are cu ea cel mai direct raport. Talentatul și harnicul popor al Moldovei a jucat un rol important în valorificarea cosmosului.

Anume în țara noastră, minunații savanți moldoveni au inventat o tehnologie modernă de sublimare a fructelor și legumelor, creînd un variat „meniu cosmic”, care le-a plăcut mult tuturor echipajelor rachetelor și stațiilor orbitale sovietice. Anume în Moldova, reprezentanței elitei tehnice și muncitoare au elaborat și au lansat în producție ambalaje speciale pentru alimentarea cosmonauților în spațiul cosmic. Ulterior, aceasta și multe alte realizări au fost menționate cu o distincție mult respectată în domeniul cosmonauticii – medalia „Serghei Koroliov”.

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova întotdeauna a considerat și consideră că Ziua Cosmonauticii merită să aibă un statut oficial și în țara noastră. În 2011, cînd s-au sărbătorit cinci ani de la primul zbor al omului în cosmoc și cînd Organizația Națiunilor Unite a declarat 12 aprilie Zi internațională a Cosmonauticii, anume fracțiunea PCRM a propus ca această zi să fie oficial considerată zi de sărbătoare și în Moldova.

Cu regret, majoritatea parlamentară a respins această propunere. Dar, din fericire, asta nu-i impune în mod obligatoriu poporului moldovenesc care date să le marcheze, care sărbători să le sărbătorească. Nici o majoritate parlamentară nu este capabilă să diminueze nici măreața victorie din istoria umanității în cucerirea cosmosului, nici măreția statului care a reușit să realizeze această victorie.

În Moldova, Ziua Cosmonauticii a fost, este și întotdeauna va fi o sărbătoare a poporului.

Vă felicităm din tot sufletul pe toți dumneavoastră cu prilejul acestei remarcabile zile!

Comitetul Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova
0 
| încă
înapoi »