Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

15.04.2017:  Profesorii din Moldova ies la proteste, deși, anterior, tot ei au susținut venirea la putere a celor care i-a condamnat la sărăcie lucie
În capitala Moldovei s-au desfășurat proteste în masă ale profesorilor. Ministrul de profil, doamna Corina Fusu, a comunicat cu profesorii protestatari într-o manieră pur liberal-unionistă: chipurile, «ce ne tot bateți la cap, ați face bine să mergeți la școală!!!». Demonstranții, care nu erau puțini, au petrecut-o pe ministră cu replici corespunzătoare mai puțin plăcute, însă ministra, asemenea unei gоște, s-a întors și a intrat în Casa Guvernului. Iată așa un ministru avem noi!

Protestul este un fenomen cunoscut. Democrație și toate celelalte. Însă, apare iată o întrebare. Dar oare nu tot acești profesori au votat în masă pentru actuala guvernare? Se poate numi — vot secret — cine să știe cum votează profesorii din Moldova? Noi, însă, sîntem în cunoștință de cauză, nouă este inutil să ni se pună macaroane pe urechi, atitudinile segmentului profesoral din Moldova se cunosc demult. Anume această categorie a intelectualității, din anumite motive și influențe din afară, susține fenomenul etno-negativismului și renunțării la propria identitate moldovenească în favoarea identității românești. Un grup mic, care conduce această mișcare socială artificială de zeci de ani promovează ideile pan — românismului în segmentul intelectualității moldovenești, inclusiv profesori, s-a îmbogățit destul și trăiește pe bunul plac, și cu mare «fast» se bizuie pe nevoile și aspirațiile comunității de profesori.

Pentru ce au luptat aceea au și obținut

Și iată că după ce au votat pentru această companie de trоntori și flecari profesioniști cărora li se atribuie, evident, și actualul ministru de profil, profesorii ies la proteste. Unde este logica? Oare pentru profesori nu este suficient spiritul unionismului și «valorile anului 1918»? Ce beneficii mai pot cere ei? Ideile unionismului nu aduc nimănui niciun beneficiu. Aceste idei torpilează statalitatea, provoacă scindarea națională, servesc drept ghid pentru guvernarea incompetentă, flecară și coruptă. Așa că protestul rămоne protest, însă, ar fi bine ca profesorii școlilor moldovenești să înțeleagă de unde se trag rădăcinile tuturor problemelor.

Iar rădăcinile se trag din politica antistatală, nepatriotică și distructivă a acelorași liberali-unioniști care fac parte din coaliția de la guvernare. Sfera educației este partea social-corectivă a vieții sociale. Conceptual și în practică, liberal-democrația de factură moldovenească tinde, cu toate forțele, să scoată educația la auto-întreținere, adică, să reducă la maxim susținerea bugetară a sferei educației. Votînd pentru partidele de dreapta, profesorii trebuie să înțeleagă că în acest fel își taie toate perspectivele vitale și profesionale.

În anii de guvernare a comuniștilor, unioniștii nu aveau acces la conducerea țării și salariile profesorilor creșteau pe măsură ce statul construia politica internă și externă pe verticală a statului, o politică orientată social. Dar, s-a întоmplat ceea ce s-a întоmplat: cu acordul tacit al partenerilor europeni occidentali, liberalii unioniști de dreapta și tot felul de alți activiști au organizat pe 7 aprilie 2009 în capitala Moldovei «revolta tinerilor» iar în continuare au derulat procesul de înlăturare a PCRM de la putere, ceea ce a perturbat și a distrus din rădăcini toate reformele sociale. A început o luptă interminabilă pentru sferele de influență din țară între partidele care au ajuns la guvernare, ceea ce a dus după sine la furtul miliardului, scandaluri sonore, schimbări peste noapte la Guvern și batjocura asupra Constituției.

Așa că, uitîndu-ne la protestul profesorilor îmi vine în minte o frază: «Pentru ce ați luptat aceea ați și obținut!». Apropo, imediat în timpul acțiunilor de protest ale profesorilor, manipulatorii pro-guvernare au aruncat osul «modificării sistemului electoral». Cum să nu, cum să nu, fiecare profesor să aibă «propriul său deputat!». În caz de ceva, el îi va asculta, îi va alina! Naivitate la limita prostiei. Cu toate acestea, suprasaturîndu-se de «reformele Maiei Sandu», profesorii care trăiesc la limita existenței, încep deja să susțină aceste «dulcegării din gura flecarilor sătui» din buzunarul celor de la guvernare. Ceva nu este bine în structura profesorală a țării!

Este timpul ca profesorii să se «trezească»!

Clar lucru, nu vom subsemna pentru toți profesorii. Există mulți dascăli demni și profesioniști cu o poziție civică clară, însă, nu ei conduc balul în comunitatea profesorală din Moldova! Ar fi timpul ca profesorii să se «trezească» din turmentarea unionistă, din balamucul din cap, din prostia și propaganda impusă de distrugătorii sferei sociale.

În caz contrar, încă puțin și sfera învățămîntului primar și profesional-tehnic va ajunge în declin absolut și va rămîne doar sfera învățămоntului superior pe care statul nici nu-l mai controlează deja și de aceea diploma se cumpără fără ca deținătorul să corespundă cel puțin nivelului minim de cunoștințe. Deși, nici aici nu putem judeca dintr-un singur punct de vedere, pentru că și în sfera învățămîntului suprem există exemple demne. Însă, este vorba despre sistemul educației în întregime, iar în actuala Moldovă, lucrurile la acest capitol stau foarte și foarte prost. Altfel, profesorii nu ar fi ieșit la proteste. Altfel, nu s-ar fi văicărat angajatorii că, astăzi, este mai simplu să înveți de la zero un absolvent de facultate decît să-i testezi cunoștințele!

Între timp, conform tuturor prognozelor și premiselor, sfera educației la scară mondială devine determinantă pentru perspectivele de dezvoltare a țării, regiunii sau uniunii statale. Cunoștințele și abilitățile, nivelul de cultură, caracteristicile generale ale personalității, în mare parte, se formează în sfera educației și vor deveni factori decisivi în procesul de dezvoltare. Dezvoltarea se produce alert!

Dezvoltare sau declin

Rămase în urmă la capitolul educației, să zicem din cauza lipsei anumitor tradiții istorice și elementului necesar de infrastructură, multe țări africane așa și vor rămîne, în viitor, doar o anexă a procesului mondial de schimbare economică, politică și socială. Mulțimea de tineri, care va evada din savane și jungle, se vor grăbi să ajungă «în Nord», în Europa, în speranța să găsească acolo o viață îndestulată și confortabilă. Cu ce riscă să culmineze acest proces noi, deja, observăm, însă, cel mai «interesant» încă urmează. Așa că sfera educației nu este doar un segment, sau, așa cum presupune concepția individualismului liberal «împovărarea sferei bugetare demnă de tot felul de reduceri și limitări». În actuala epocă, educația este fie garantul dezvoltării, fie garantul declinului total al statului.

Pentru informație: Singapore — un stat mic, lipsit de orice fel de resurse, inclusiv, pămînt arabil, de aceea și este un stat prosper pentru că, decenii la rînd, sfera educației reprezintă o prioritate în politica guvernării. Nici premierul Singapore și niciun oricare alt ministru nu este deținătorul celui mai mare salariu, cea mai mare leafă o ridică profesorul claselor primare! Aspiranții, savanții tineri оn sfera inovațiilor, talentele tinere în domeniul culturii se întrețin din contul bugetului în așa fel ca să nu ducă lipsă de absolut nimic. Miliardarii locali nu investesc în proiecte dubioase, ci în dezvoltarea institutelor care corelează cercetarea științifică cu implementarea practică. Programele educaționale sînt accesibile pentru persoanele de vîrstă medie și оnaintată. Așa stau lucrurile în Singapore, unde îndemnurile de unire cu Malaiezia sau acțiunile de suprimare a statului se pedepsesc foarte dur în conformitate cu legile locale.

În Moldova, profesorii ies la proteste, deși, anterior, ei înșiși au susținut venirea la guvernare a celor care i-au condamnat la sărăcia în care supraviețuiesc astăzi. Înainte de a protesta ar fi bine de inclus creierii, atunci nici rezultatele nu vor întîrzia să apară. Iar actualele proteste ale profesorilor din capitala Moldovei nu vor duce nicăieri.

Mihail Lupașco
Sursa: http://comunist.md/index.php?newsid=2787
0 
| încă
înapoi »