Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

15.04.2017:  Serviciile speciale moldovene, în comun cu cele ucrainene, «au zădărnicit» un atentat asupra vieții lui Vladimir Plahotniuc, președinte al PDM
Această distractivă piesă s-a jucat în teritoriul ambelor țări și s-a distins printr-o lipsă totală de talent și ingeniozitate a celor care au înscenat-o. Stanislavski ar răguși strigîndu-le regizorilor și actorilor: «Nu cred!». Așa că acest spectacol poate fi considerat mai degrabă o operă a unui vai de capul lui teatru de bоlci.

Principalele lui personaje sunt Serviciul de frontieră al Ucrainei (de ce nu SIS-ul Ucrainei?), MAI al Republicii Moldova și… însuși președintele Ucrainei, Petro Poroșenco. Potrivit informației Serviciului de frontieră al Ucrainei, planul de reținere a participanților grupării a fost aprobat personal de președintele Ucrainei, Petro Poroșenco. Tot el a supravegheat mersul ei la toate etapele principale. În ce mod a făcut oare acest lucru? Cunoscînd unele slăbiciuni ale președintelui ucrainean, am putea presupune că, la încheierea fiecărei etape, cuprins de bucurie, a dat pe gît cоte un păhărel de gorilcă.

Șeful MAI al Ucrainei, Arsen Avacov, la brieffing-ul din aeroporul orașului Harkov, a declarat: «Noi am realizat în comun o operație internațională de prevenire a unui atentat la comandă asupra vieții fostului ex-vicepremier al Moldovei, Prihodico». Peste o oră, serviciul de presă al MAI ucrainean l-a corectat pe șef, concretizînd că este vorba nu despre Prihodico, ci despre Plahotniuc, și că acest Plahotniuc nu este ex-vicepremier (această funcție el n-a deținut-o niciodată, a fost doar vicepreședinte al Parlamentului), ci este «cel mai mare oligarh din Moldova».

Cînd o situație este ticluită de asemenea inși, se vede cu ochiul liber că e cusută cu ață albă. Aici, haideți să medităm. Cum poate fi una ca asta? Petro Poroșenco din toate puterile conducea operația de protejare a lui Plahotniuc, și chiar fiecare etapă a acestei operații, iar cel care în virtutea funcției sale trebuia să facă acest lucru — subalternul lui, nu cunoaște nici măcar numele de familie al celui pe care îl protejează de atentat?!

Conform publicației «Украинская правда», care de asemenea s-a referit la același Serviciu de frontieră al Ucrainei, pentru a săvîrși «atentatul secolului», a fost creată «o grupare criminală din cetățeni ai Ucrainei și ai Moldovei».

Aceeași sursă informează că, după săvîrșirea atentatului, membrii grupării trebuiau să revină în Ucraina, prin aceasta discreditînd sistemul de ocrotire a ordinii de drept al țării și înrăutățind relațiile moldo-ucrainene.

Ceea ce au declarat colegii ucraineni repetă și procurorul Procuraturii pentru combaterea criminalității organizate și cazuri speciale a RM, Vitalie Busuioc, acesta afirmînd că în teritoriul Moldovei au fost reținuți opt oameni, șase dintre care sunt cetățeni ai Moldovei, iar doi — cetățeni ai Ucrainei. Majoritatea din aceștia, pînă la asta, au fost trași la răspundere penală pentru săvîrșirea a diferitor crime, inclusiv grave.

Potrivit procurorului nostru, în rezultatul a numeroase percheziții, au fost confiscate patru aruncătoare de grenade, două pistoale cu amortizoare, mijloace speciale de legătură, camuflaj — peruci, bărbi, mustăți, precum și telefoane mobile de unică folosință, calculatoare, documente care sunt importante pentru anchetă.

Procurorul a mai adăugat că, paralel cu reținerile din Moldova, organele de ocrotire a ordinii legale din Ucraina au reținut și ele nouă persoane.

Comanda de a-l omorî pe Plahotniuc a fost, chipurile, prețuită cu suma de 200 mii de dolari SUA, din care executorilor li s-a plătit un avans de 100 mii de dolari. N-am zice că e o sumă suficientă pentru o asemenea treabă, am zice chiar că e mică de tot. Haideți să medităm și în această privință. Deci, în timpul cît s-au pregătit pentru operație (din luna decembrie a anului trecut), executorii comenzii au primit suma de 100 mii de dolari pentru 17 membri ai echipei. Adică, lunar, cîte 1176 de dolari pentru fiecare ins. Păi, dacă nu știți, v-o spunem noi — la Moscova, un muncitor care așează plită decorativă, acesta nefiind nici măcar de cea mai înaltă categorie, cîștigă lunar o mie și jumătate de dolari.

Procurorul Busuioc a refuzat să-i numească pe cei care au comandat respectivul atentat. La fel cum a refuzat să indice și motivele atentatului comandat prevenit asupra vieții lui Plahotniuc, pe care dl Busuioc l-a numit persoană oficială, deși liderul PDM nu deține un asemenea statut.

Atentatul urma să fie săvîrșit cu ajutorul aruncătoarelor de grenade de pe teritoriul unei grădinițe de copii, situată în apropierea oficiului oligarhului. Încă una boacănă! Vă vine a crede că un interlop care în viața sa nu a ținut în mîini decît cuțitul și «gura de foc», cu aruncătorul de grenade va putea nimeri într-o țintă îndepărtată?! Întrebați-l asta pe oricare ofițer și acesta vă va spune că e un lucru ireal.

* * *

Trezește curiozitate și faptul că, deși structurile de forță ucrainene au făcut oficial declarații cu privire la o «operație comună», inițial, reprezentanții structurilor de forță din Moldova le-au declarat jurnaliștilor că nu cunosc nimic despre asta. Și abia după aceea și-au dat seama de greșeala comisă. De bună seamă, în acest caz, s-ar fi putut să fie întrebați de ce sunt atît de neglijente în ceea ce privește «protejarea» principalului om din țara noastră? Cum de n-au auzit nici măcar cu un vîrf de ureche despre pericolul ce-l paște? În plus, acești reprezentanți, fie și cu întîrziere, au adulmecat mireasma unei cununi de lauri. Și cum să scape atît de potrivitul prilej pentru a se «căpătui» cu încă un succes în dificila lor activitate, chiar dacă acesta e unul inventat?! Așa că au dat startul operației…

Reprezentanții Inspectoratului General de Poliție au declarat că organizatorii atentatului au urmărit două scopuri: însuși edificiul și automobilul lui Plahotniuc în momentul cînd acesta intră în local.

Careva probe, — fie înregistrări de convorbiri telefonice, filmări cu ajutorul camerei de luat vederi, fie înseși armele, — nu au fost prezentate.

Alexandru Jizdan, șeful MAI al Moldovei, s-a lăudat că departamentul dumnealui cunoaște cine a comandat atentatul asupra vieții lui Plahotniuc. Și colaboratorilor acestuia le-a rămas doar să desfășoare o anchetă calitativă și, astfel, să ajungă la cei care au făcut respectiva comandă și să-i tragă la răspundere pentru fapta lor.

Din informații care se contrazic una pe alta, prezentate de serviciile speciale moldovene și ucrainene, poate fi trasă concluzia că organizatorii «atentatului» aproape concomitent s-au aflat și la Kiev, și la Chișinău. Ceea ce, vrînd-nevrînd, te impune să-ți amintești una din invențiile fraților Strugațki, și anume zero-transportarea.

* * *

Desigur, «atentatul» descoperit de serviciile speciale ucrainene nicidecum nu putea să fie fără de nici o «amprentă rusă».

În informația Serviciului de frontieră al Ucrainei se afirmă următoarele: «Legăturile conducătorilor acestei grupări criminale organizate indică asupra faptului că la realizarea crimei trebuiau să se alăture și reprezentanți ai serviciilor speciale ale FR».

Ce să zici despre toate acestea? Dacă de zădărnicirea atentatului s-a ocupat Petro Poroșenco personal, nu mă оndoiesc că dirijarea acestei operații a fost făcută sub controlul personal al lui Vladimir Putin…

Deși orice om cu judecată cît de cît sănătoasă va fi de acord cu următorul argument: dacă serviciile speciale ale FR ar fi vrut să-l lichideze pe Plahotniuc (dar pentru ce ar fi făcut-o?), el demult nu și-ar mai purta pasul pe pămînt.

În plus, serviciile ruse (dar și serviciile serioase ale altor țări) nu obișnuiesc să angajeze pentru o asemenea treabă pungași cu aruncătoare de grenade.

* * *

E semnificativ și faptul că toată această istorie cu așa-numita prevenire a atentatului la comandă asupra vieții lui Plahotniuc a trezit doar reacții ironice. După apariția respectivei noutăți, liderul Partidului Democrat, adică Vladimir Plahotniuc-Ulinici-Prihodico, este оn mod deschis învinuit în rețelele de socializare că ar fi înscenat el însuși acest atentat asupra sa. De ce ar fi făcut-o? Pentru ca să creeze opinia că ar avea dușmani, pentru ca oamenii să nu se mai gîndească asupra alegerii între vectorul estic și cel vestic, pentru a găsi un temei ca să pornească o «vînătoare» asupra celor care nu sunt de acord cu ceea ce face regimul de la guvernare, să le închidă gurile și, astfel, să tempereze atmosfera încărcată de nemulțumire, care domnește în societate de mai multă vreme. Doar că, dacă ar face-o, există riscul că societatea ar putea să explodeze.

Dmitri Crîmov
Sursa: http://comunist.md/index.php?newsid=2792
0 
| încă
înapoi »