Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

19.06.2017:  Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că primele propuneri privind îmbunătățirea legislației în domeniul mass-media vor fi definitivate la sfîrșitul anului
De rînd cu proiectul înregistrat în aceste zile de PDM cu privire la «combaterea propagandei străine», ceea ce înseamnă nu altceva decît introducerea unei adevărate cenzuri.

Cenzurii, desigur, vor fi supuse toate mijloacele de informare în masă neloiale față de actuala putere, oricît de mult domnii Candu și Plahotniuc și-ar îndreptăți această acțiune prin, chipurile, intenții bune. Știm cu toții încotro duce drumul pavat cu materialul de acest gen.

Toate acestea se vor face de dragul Bruxelles-ului. Doar nu pur și simplu așa Roberta Batista, reprezentanta CE, a confirmat disponibilitatea CE de a oferi ajutor la elaborarea unor noi amendamente la Codul Audiovizualului, precum și la «îmbunătățirea» altor legi care țin de activitatea mass-media. Desigur, acestea fiind făcute în spiritul «pluralismului» și al libertății de exprimare.

Dar, în primul rînd, noi cu toții de acum am simțit ce înseamnă acest «pluralism» putred — să ne amintim, cel puțin, despre litigiul postului de televiziune NIT. În al doilea rînd, de ce, mă rog, un careva CE în mod obraznic se amestecă în treburile interne ale unei țări suverane și în formarea legislației acesteia? Imaginați-vă că la Angela Merkel sau Emanuel Macron se înfățișează, bunăoară, președintele Albaniei și declară: ia haideți să vă modific eu legea, să zicem, legea justiției. Spuneți-mi: în cîte secunde acestui domn președinte i-ar fi arătată ușa prin care imediat să-și ia tălpășița?!

Din partea noastră, legea o elaborează de asemenea organizații și persoane cît se poate de colorate. Una din acestea e fostul ministru corupt, Vladimir Hotineanu, care s-a făcut luntre și punte ca să nimerească în Parlament, și nu doar atît: acum deține acolo funcția de șef de comisie.

La elaborarea legii participă activ și așa-numitul Centru de Jurnalism Independent, în care nu prea găsești jurnaliști, în schimb, găsești, cum se spune, de ajuns și de rămas mîncăi de granturi, lingăi și oameni care doar independenți nu sînt.

Și, bineînțeles, acest lucru nu se face fără «ajutorul» serviciilor secrete de informații americane, pe care la Chișinău le reprezintă organizația, chipurile, de apărare a drepturilor omului Freedom House, care, pînă în 2005, a fost condusă de James Woolsey, fost șef al Langly (și, desigur, succesorii lui în această funcție tot de pe acolo sînt).

Iar de servilul CCA ți-e scîrbă să vorbești.

Cu alte cuvine, vedem că actuala putere nu are nevoie de dreptul poporului de a avea acces la informație. E și de înțeles: acest drept i-ar putea juca festa, adică ar putea-o răsturna.

Eugeniu Marian
Sursa: http://comunist.md/index.php?newsid=3061
0 
| încă
înapoi »