Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

30.06.2017:  De cînd deputatul socialist Vlad Bătrîncea și-a pus straiele necurate ale PSRM, el nu obosește să facă publicitate șefului său de partid Igor Dodon
Așa cum spunea scriitorul american O. Henry: «În viață sînt anumite lucruri care, neapărat trebuie să existe împreună». Aplicînd acest citat în cazul realității politicii moldovenești, putem vedea o atare «simbioză socialistă» în persoana lui Igor Dodon și secretarului executiv al PSRM, Vlad Bătrîncea.

De atunci de cînd Bătrîncea a schimbat scutecele «Gărzii Tinere» (aripa de tineret a socialiștilor) pe lenjeria necurată a membrului de partid a PSRM, el a purces la executarea obligațiunilor lui Sancho Panza de pe lîngă liderul PSRM. Însă, clasicul simplu Sancho, niciodată nu a făcut-o pe bufonul, nu a făcut publicitate și nu s-a dat în spectacol, cu alte cuvinte, nu întrunea acele calități prin care se deosebește Vlad Bătrîncea. Care, la rîndul său, le-a tot copiat de la șeful său — Igor Dodon.

Și nu este nimic uimitor în asta. Deoarece, de la bun început, Partidul Socialiștilor a fost proiectul alianței de la guvernare. Partid pe care l-a folosit și-l mai folosește pînă acum conform destinației: în calitate de prezervativ. El reprezintă protecția guvernării în fața adevăratei opoziții.

Și frunza de smochin, care acoperă (fața?) adevărată a socialiștilor este retorica pseudo-populară și faptele demonstrative false. Printr-o asemenea faptă a anunțat despre el Vlad Bătrîncea în 2015, atunci cînd a rupt în fața deputaților din Parlament harta «României Mari». Chipurile, protestînd în acest fel împotriva unirii. Se pare că Vlad nu a ieșit din vîrsta copilăriei.

Prin acțiunile sale, Bătrîncea nu a reușit să supere pe nimeni (decît pe Mihai Ghimpu, dar și acela s-a limitat la o replică scurtă). Ambasadorul de atunci al României în Moldova, Marius Lazurca a considerat că fapta deputatului socialist nu vine să umilească țara sa. Ceea ce în traducere din limbaj diplomatic înseamnă: ești un prost și urechile-ți sînt reci. Trasînd linia acestui incident putem adăuga: peste o lună, Bătrîncea a intrat... în grupul parlamentar de prietenie dintre Chișinău și București.

* * *
Și iată că la o altă ședință a Parlamentului, Bătrîncea, în cadrul discursului său, a demonstrat de la tribună svastica fascistă, tipărită pe o coală de hîrtie. Și nu a rupt-o, așa cum i se cuvine lui Tuzic, ci a pus-o frumos la loc.

În consecință, Vlad a încercat să se justifice. Chipurile, promovarea simbolicii fasciste nu a fost scopul lui, dar era deja prea tîrziu. Atunci cînd la tribuna centrală a organului legislativ a statului suveran și independent, acest gest poate fi calificat, exclusiv, drept propagandă a acestui simbol.

Este de remarcat faptul că Vlad Bătrîncea a demonstrat svastica fascistă în contextul discuțiilor pe marginea proiectului de lege cu privire la aprobarea medaliei jubiliare pentru veteranii celui de-al Doilea Război Mondial. Poate că a vrut să propună imprimarea svasticii pe aversul medaliei?

* * *
În timpul alegerilor pentru bașcanul Găgăuziei, Vlad Bătrîncea îl acompaniază activ pe Igor Dodon în interpretarea piesei «Irina Vlah — bașcan!». Și, în același timp, pedepsind colegii de partid găgăuzi, care au decis să-l susțină pe Dmitri Croitor dar nu pe Irina Vlah.

«Declarația unor repre¬zentanți ai organizației teritoriale a Partidului Socialiștilor din Găgăuzia sînt pripite și nu este exclus că au fost făcute sub influența din afară», așa a comentat Bătrîncea această decizie. Clar lucru, fără influență din afară nu a fost chip. Ei bine, Dodon știe mai bine ce-l încurcă (el, recent a și spus ce anume), iar treaba lui Bătrîncea este de a vocifera «alesul de tot poporul». Or, ceea ce vrea ultimul să audă.

«Acest Parlament trebuie să fie dizolvat. Noi vrem o țară prezidențială, condusă de un lider puternic, de un patriot. Oamenii nu mai au răbdare, sînt necesare schimbări, de aceea, cerem alegeri parlamentare anticipate și extinderea competențelor președintelui». Asta spune Bătrîncea în cadrul mitingului de 1 Mai. Pe atunci încă nu era lansat circul cu sistemul electoral mixt și Dodon nu planifica alegeri pentru anul 2018. Acum, evident, Vlad trăncănește altceva.

* * *
În martie anul curent, a izbucnit un scandal de corupție la Cimișlia. Principalul figurant-ispititor — Vlad Bătrîncea. Un părtaș al partidului lui Renato Usatîi din părțile locului, un oarecare Dmitri Untilă i s-a plîns lui Vlad de «viața lui chinuitoare», socialistul receptiv a reacționat și i-a promis lui Untilă un butoi cu dulceață și un coș cu biscuiți. Asta, în cazul în care Untilă trece la PSRM. Însă, colegul hîtru a lui Usatîi a luat cu el la întrevedere un înregistrator audio, iar după asta, a și publicat convorbirea pe rețelele de socializare.

Din înregistrare reiese că Vlad Bătrîncea i-a promis reprezentantului partidului lui Usatîi «posibilitatea de creștere» și «susținere în promovarea la funcția de primar». Secretarul executiv al PSRM îi promite toate aceste lucruri în schimbul trecerii membrului «Partidului Nostru» în rîndurile Partidului Socialiștilor în care, acesta poate «crește pînă la gradul de președinte al organizației teritoriale a PSRM». Bătrîncea dădea asigurări interlocutorului său că Untilă va reuși să devină primar de Cimișlia, deoarece actualul lider al organizației teritoriale a PSRM, Oleg Teterea «nu are ambiții politice, pentru că el are propriile legături la președinte».

Desigur, pentru asemenea regizare, oricare altul ar fi fost spînzurat de picioare pe Turnul Vesel. Iar Bătrîncea a fost repede scos din încurcătură, scandalul a fost aplanat. Și l-a scos din încurcătură pe agitantul său activ (și adjunctul Federației de Șah) nu Igor Dodon — ultimul are «o mulțime de competențe». Ci bossul lor comun sub controlul căruia se află tot sistemul de drept din Moldova. Și cum să nu-l scoți din încurcătură pe un băiat atît de brav ca Vlad Bătrîncea, care te apără cu atîta ardoare?

Spre exemplu declară că jaful epocal al miliardului a fost comis de către Filat, iar Plahotniuc «doar a monitorizat», așteptînd cum «să-l prindă pe Filat în capcană». Conform «teoriei lui Bătrîncea» probabil că trebuie să-l rebotezăm pe Vladimir Gheorghevici din «Păpușar» în «Sperietoarea hoților din bugetul statului».

* * *
Din cîte se știe, săptămîna trecută, votul de neîncredere inițiat de Partidul Socialiștilor pe numele ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, a eșuat. În timpul ședinței, liderul PCRM, Vladimir Voronin a spus: «Socialiștii fac probleme din nimic, iar noi trebuie să stăm în Parlament și să ascultăm această prostie. De aceea, noi, de asemenea, nu vrem să participăm la asta».

În rezultat, deputatul imatur Bătrîncea, umflîndu-și bolfele ca un bădăran mucos, a bolborosit ceva despre cît de important este să te retragi frumos din politică.

Cuvinte de aur. Nerespectatule Vlad Bătrîncea, plecați din politică englezește. Nu așteptați să vi se facă foaie de drum în stil rusesc...

Eugeniu Marian
Sursa: http://comunist.md/index.php?newsid=3127
0 
| încă
înapoi »