Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

03.07.2017:  Reducerea exportului vinului moldovenesc pe piețele din afară a provocat o lovitură devastatoare asupra economiei țării noastre
Pentru Moldova, vinificația este un domeniu strategic, așa s-a format încă din perioada sovietică. Plantațiile de viță de vie ocupă un spațiu considerabil din suprafața totală a terenurilor agricole, iar reputația vinurilor moldovenești a fost întotdeauna înaltă, mai ales în fosta URSS.

După cele două războaie mondiale, viticultura în Moldova se afla în declin. Plantațiile de viță de vie au fost restabilite abia după resădirea în masă din 1950, iar către anul 1960, suprafața totală a plantațiilor de viță de vie era de 220 000 de ha.

În următorii 20 de ani, Moldova devenise principala republică producătoare de vin din cadrul URSS. Fiecare a doua sticlă cu vin și fiecare a treia sticlă cu vin spumant erau produse în Moldova.

La mijlocul anilor 80, industria vinicolă din Moldova a suportat o lovitură grea. De această dată, era vorba despre interzicerea alcoolului în URSS, proclamată de șeful statului Mihail Gorbaciov. Vițele de vie au fost stîrpite în masă, vinurile au fost distruse. Pentru Moldova, asta a fost o tragedie națională.

* * *
Embargoul nu este cel mai bun cuvînt pentru vinificatorii moldoveni. Acest proces a zguduit țara în 2006 și 2013, unde mai pui că a fost și «semi-embargoul» din 2010. Dar există și diferențe considerabile între aceste embargouri. Principala dintre ele — practica conducerii moldovenești în situații de criză. Anume ea și s-a deosebit radical.

În 2006, totul s-a terminat destul de repede. De partea rusă s-a convenit să se introducă un regim special de control al calității și securității producției alcoolice separat pentru Moldova, care prevedea controlul permanent al tuturor partidelor de producție și introducerea principiului «fereastră vamală unică».

S-a adoptat un șir de alte legi suplimentare, au fost reconstruite încăperile și achiziționat echipament modern pentru Centrul Național de control al calității și securității producției agricole, creat din nou. Tot atunci, au fost desfășurate lucrări de reparație a complexului «Cricova» și modernizat combinatul «Mileștii Mici». Toate acestea țin de perioada de guvernare a PCRM. Atunci cînd producătorii de viță de vie au primit subvenții și înlesniri, a fost lansat programul național în domeniul turismului «Drumul vinului» și, în sfîrșit, printr-o decizie de Guvern, a fost instituită Ziua Națională a Vinului. În consecință, vinul moldovenesc a atuins un nivel competitiv în raport cu producția europeană.

* * *
După ce la guvernare a acces alianța «proeuropeană» a început demontarea sistemului de control al calității. Respectiv, din 2010, printr-o decizie de Guvern, a fost lichidată Agenția națională «Moldova Vin», care pînă la acel moment îndeplinea cele mai importante funcții ale centrului metodologic și organizațional al vinificației. S-a introdus certificarea simplificată a producției alcoolice. Aceste certificate nu au fost recunoscute nici în țările UE, nici în Rusia.

În septembrie 2013, Federația Rusă a introdus embargou pentru exportul de vin moldovenesc pe piața rusă. Motivul acestei decizii l-a constituit depistarea, de către Rospotrebnadzor, în sticlele cu vin și coniac moldovenesc a substanțelor periculoase. Componenta politică — disponibilitatea conducerii moldovenești de a semna Acordul de Asociere cu UE — de asemenea, a jucat rolul său.

Vinurile și divinurile moldovenești pe piața rusă au fost substituite lejer cu producția italiană, franceză, chiliană și din alte țări. Și este puțin probabil să reușim cucerirea pozițiilor de altă dată. În orice caz, pentru actualul Guvern această sarcină este imposibilă. Or, în actuala putere executivă predomină neprofesionalismul, iresponsabilitatea, indiferența față de problemele vinificatorilor și intereselor statului.

* * *
Și cum rămîne cu Uniunea Europeană — acest colac salvator pentru economia moldovenească, inclusiv, în industria vinicolă? În pofida faptului că Bruxelles-ul a promis să «asigure vinurilor moldovenești acces nelimitat fără taxe vamale pe piața europeană», această întrebare rămîne deschisă pînă acum. Da, și dacă ne uităm real la lucruri, această problemă nu va fi soluționată niciodată în favoarea fermierilor Moldovei.

Deoarece pe piața vinului în Europa, avînd în vedere propriile tradiții în vinificație în multe state europene, concurenții din Moldova nu vor fi admiși. Asemenea țări ca Franța, Italia vor face tot posibilul pentru a limita vînzările pe piața lor, or, în general, nu vor permite apariția nici unei sticle de vin pe rafturile magazinelor lor. Bruxelles-ul saturat, acceptînd noi vecini în spațiul politic-economic unic, în realitate, nu face decît să ruineze economia lor națională după care îi privează și de independență politică.

* * *
Potrivit datelor oficiale, în 2016, exportul vinurilor moldovenești în UE a crescut comparativ cu anul precedent. În această perioadă, cota UE în volumul total al exporturilor vinurilor moldovenești a crescut de la 27 pînă la 34 %. Dar lucrurile nu sînt atît de fericite.

Vinul moldovenesc se exportă primordial în acele țări în care era cunoscut încă din perioada socialistă, de pe atunci cînd consumatorii nu erau alintați cu vinuri franceze și italiene — în Polonia, România și Cehia. Pentru că unicul avantaj al cotei producătorilor de vinuri moldovenești pe piața europeană este prețul mic. Spre exemplu, mult vin moldovenesc se exportă în România vecină în sticle PET de 2 litri, și aceste volume cresc. Însă, prețul de export al unei asemenea sticle de 2 litri este de doar 0,9 euro. Ne putem imagina ce calitate are această producție.

* * *
Ultimul embargou rus a durat trei ani și jumătate. Ulterior, Rospotrebnadzor a decis să reia exportul pentru anumite întreprinderi. Experții, însă, remarcă că în cazul revenirii, este puțin probabil ca vinul moldovenesc să ocupe locul de odinioară pe rafturile magazinelor — piața s-a schimbat considerabil. Iar acum, cota vinului moldovenesc în comerțul rus nu depășește 1 %. Avem oare motive de bucurie la acest capitol?

Evgheni Tamanțev
Sursa: http://comunist.md/index.php?newsid=3136
0 
| încă
înapoi »