Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

12.07.2017:  Avocatura din capitală își face griji pentru hoții suspuși – avocații din Chișinău se pregătesc pentru proteste
De ce, totuși, s-au revoltat niște oameni care s-ar părea că sînt destul de bine puși pe picioare? Oare ce os le-a stat în gît? Așa cum a spus clasicul, adevărat că în alt context: ”Important este că eu știu de ce ea a făcut această fentă din urechi”.

Da, aici, la drept vorbind, nu există niciun fel de reticențe. Colegiul avocaților din Chișinău protestează nu împotriva reducerii onorariilor, nu împotriva condamnărilor inadecvat de dure suportate de cetățenii de rînd și nici împotriva sistemului judecătoresc corupt. Ei își ”exprimă îngrijorarea” în legătură cu ”aplicarea excesivă de către instanțele de judecată a măsurilor preventive de reprimare de arest și arest la domiciliu”. Ce să mai vorbim, aceste măsuri, într-adevăr, sînt ”dure” și, în ultima perioadă sînt aplicate înm raport cu hoții din bugetul statului de rang înalt de genul lui Dorin Chirtoacă, Iurie Chirinciuc, Nistor Grozavu, Igor Gamrețchi și tot felul de alți escroci.

Evident, acești oameni nici pe departe săraci sînt apărați de nu cel mai rău plătiți avocați. Care și conduc Colegiul din Chișinău și aproape că sigur anume ei au organizat ”comitetul de grevă” pentru a-și apăra clienții.

Deși, în mare parte nu au de ce să fie apărați. Fiți de acord, așteptarea judecății pe divanul de acasă sau într-o celulă cu toate comoditățile nu se compară cu celula încare se înghesuie 30 de oameni.

”Apărătorii drepturilor omului s-au luat de ”gulerele albe”, care nu sînt pregătite pentru viața de închisoare”, declară renumitul avocat Vitalie Nagacevschi. Adică, potrivit lui Nagacevschi, aceste personalități sînt pregătite să fure și să facă escrocherii, dar iată să stea la pușcărie – nu. Și de aceea, trebuie lăsați să plece cu tot cu ce au reușit să fure. Așa oare? Or, ar fi mai adecvat principiul lui Gleb Jeglov: hoțul trebuie să stea la închisoare? Apropo, domnule Nagacevschi, da oare există oameni care de la bun început, chiar de la naștere, sînt pregătiți să stea la pușcărie?

”Avocatul nu trebuie să demonstreze că clientul său nu va fugi de judecată. Acest lucru trebuie să-l demonstreze procurorul. În afară de aceasta, ieșirile din țară pot fi ușor îngrădite odată ce persoana vizată rămîne fără pașaport”, menționează Nagacevschi. Dar nu specifică care pașaport urmează să-i fie retras escrocului suspus: moldovenesc, românesc, rusesc, ucrainean, european...

Avocatura își face griji pentru hoții de rang înalt. Și nici habar nu are de cetățenii de rînd care se aleg cu sentințe ce nu corespund nici pe departe cu faptele comise. La timpul său, autorul acestor rînduri a avut să se întîlnească la închisoarea din Brănești (în timpul unei vizite de lucru evident...) cu un tînăr care a fost condamnat la un an de închisoare pentru... furtul unui capac de canalizare. Vecinul a fost suspectat că a tăiat doi copaci și a deteriorat acoperișul garajului. Fapt ce nu a corespuns realității, ceea ce a și fost demonstrat în instanță. Sărmanul om a trebuit, însă, să aștepte 30 de zile decizia instanței. În celulă comună.

Sînt oare comparabile aceste pedepse cu arestul la domiciliu a lui Dorin Chirtoacă, care, pe parcursul a zece ani de zile, nu a făcut altceva decît să fure și să distrugă Chișinăul?

Acum, sistemul s-a luat de băieții din așa numitul grup Petrenco – chipurile pentru organizarea dezordinilor în masă și i-a condamnat la termene deloc copilărești (adevărat condiționat). De ce avocații nu protestează împotriva acestei decizii, pentru că se știe foarte bine că ”organizarea dezordinilor în masă” în cazul lui Petrenco și co-tovarășii este o ficțiune!

Apropo, periodic, în internet apar clipuri video și înregistrări audio compromițătoare cu participarea judecătorilor, procurorilor, politicienilor și multe alte persoane, realizate cu ajutorul tehnicii speciale. Scopul este clar.

În acest caz, Colegiul avocaților din capitală ar trebui să renunțe la grevă și să se preocupe de imaginea morală a membrilor săi?

Ivan Lecarev
Sursa: http://comunist.md/index.php?newsid=3181
0 
| încă
înapoi »