Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

24.07.2017:  Nici într-o sursă nu am reușit să găsim numărul exact al agenților economici din Moldova. Însă, nu încape nicio îndoială că avem o legiune întreagă
E bine sau rău acest lucru nu poți spune instantaneu. Descurajează altceva — majoritatea agenților economici nu sînt orientați pe producere, ci pe recomercializarea mărfurilor și serviciilor. Adică, pe speculație.

Să cumperi ieftin și să vinzi scump — aceasta este cea mai simplă schemă de activitate antreprenorială. În esență, asta înseamnă a face bani din aer. Nu sînt cheltuieli, nu este necesar să procuri echipament și materie primă, purtători de energie, nu este necesar să plătești arenda spațiilor de producere, care vor fi totuși mai mari decît «buticurile» puturoase cu denumire specifică.

Ai cumpărat la un preț, ai adus marfa după colț și o vinzi cu alt preț. O schemă principială, mai simplu nici că se poate. Ați observat oare diferența de preț la piață sau în pavilioanele comerciale, unde la intrare aceeași marfă poate costa cu cîteva procente mai scump decît în locurile mult mai puțin accesibile? Iar acest lucru nici pe departe nu este determinat de calitatea mărfii, ci de capacitatea mult mai mare de cumpărare la intrare. Iată și procentele, care, în esență, hrănesc comercianții.

De altfel, nu avem ce le reproșa. Ei sînt responsabili și de livrarea mărfurilor către consumatori, ei își asumă și riscul de pierdere, or, fiți de acord, ca să nimerești cererea trebuie să deții de un anumit simț comercial.

* * *
Evident, procesul de producere este mult mai greu de organizat decît comerțul, însă, într-adevăr să fie oare atît de greu încît toți renunță la acest lucru în favoarea deschiderii unui nou magazin sau centru comercial — al miilea la număr. Or, oamenilor, pur și simplu, le este lene să inventeze ceva nou, să organizeze, să cunoască noi tehnologii? Or le este frică?

Trebuie să remarcăm faptul că, de cele mai multe ori, procesul de producere necesită investiții deloc puține. Iar recomercializarea implică mult mai puține riscuri întrucît se poate începe de la partide mici, care, cel mai probabil, vor putea fi revîndute. Recomercializarea are prea multe avantaje pentru a atrage atenția la producere. Putem enumera avantajele și dezavantajele la nesfîrșit. Dar este foarte clar că recomercializarea este mult mai simplă și, cel mai important, este accesibilă tuturor.

Iată aici ar și trebui să vină statul în ajutorul producătorilor. Și nu pur și simplu să le întindă o mînă, ci să-i tragă de urechi spre prosperitate. Statul trebuie să înțeleagă că producerea înseamnă active, iar recomercializarea — nimic altceva decît speculație.

Dar nu. «Democrații» locului de toate culorile au devastat producerea, dar să construiască alta nu-i duce capul. Așa că, acum în Moldova, situația la capitolul producere este dezastruoasă.

Da ce ați vrut domnilor dacă Banca Națională a majorat cota de bază pînă peste limită — 19,5 % anual. Asta înseamnă că creditele nu vor fi accesibile pentru foarte mulți potențiali producători.

* * *
În mod special au de suferit producătorii agricoli, deoarece acest sector are caracter sezonier al procesului de producere și nu poate să se dezvolte fără împrumuturi, care, la rîndul lor, se accesează pentru completarea capitalului și modernizare. În baza «principiului domino» sub lovitură se pomenesc întreprinderile prelucrătoare, care activează cu materia primă locală.

Însă, înăsprirea creditării nu este ultimul «cadou» din partea autorităților pentru producători. Mai există probleme și la capitolul lipsei de gaj (un șir de bănci solicită gajuri de peste 180 % din costul creditului eliberat); lipsa resurselor financiare de durată pentru creditare; nivelul redus de dezvoltare a intermedierii financiare și inechitatea informațională între creditori și clienți.

Majorarea regulată și nemotivată a prețurilor la energia electrică și combustibili, de asemenea, nu contribuie la dezvoltarea procesului de producere. Unde mai pui și comisioanele ilegale pentru toți și oriunde –cum fără de asta!

* * *
Scepticii se pot indigna: de ce să dezvoltăm producerea dacă piața de desfacere nu este mare? Legăturile comerciale cu Rusia au fost destabilizate, în Uniunea Europeană nu sîntem acceptați. Mai mult decît atît, anularea taxelor de import va lovi în producătorii locali, care vor fi mai puțin competitivi. Importul va umple piața internă ceea ce va trage după sine prăbușirea unui șir întreg de sectoare și, într-un final, va duce la scăderea creșterii economice a țării. În afară de asta, Moldova, așa cum nu a exportat pe piața europeană producție cu adaos comercial, așa și nu va putea să o facă pe viitor.

Ei bine, așa cum spunea Confucius: «Chiar și drumul de o mie de mile începe cu primul pas». Dezvoltarea este necesară și trebuie să aibă loc. Încet, fără «mari salturi». Procesul de producere trebuie să fie pus la punct, iar cel mai important este de a spori competitivitatea (dar acesta este, deja, un subiect aparte). Pentru început dezvoltarea trebuie să se producă pe piața locală, pe piața internă, și abia după... Așa cum spunea Petru I: «Bucură-te de puțin — atunci vor veni și lucrurile mai mari!».

Evgheni Tamanțev
Sursa: http://comunist.md/index.php?newsid=3260
0 
| încă
înapoi »