Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

27.07.2017:  După aprobarea legii cu privire la implementarea sistemului electoral mixt, clica ”democrat-socialistă” s-a pomenit într-o situație complicată
Deși flecarii lor trîmbițează la stînga și la dreapta despre recenta ”victorie a democrației”. Ignorînd cu desăvîrșire faptul că democrația se construiește consecvent dar nu prin atacuri cavalerești impetuoase. Cu att mai mult că rezultatul de pe urma acestor atacuri nu au nimic în comun cu democrația...

Acum, însă, junta de la guvernare cel mai mult amintește despre călărețul oprimat din faimoasa pictură a lui Vasnețov. Și, într-adevăr: încotro s-o ia? ”Vectorul estic” a fost demult dat anatemei, iar acum, se pare că și cel vestic are aceeași soartă.

Interdicția de intrare?

Bruxelles-ul nu a putut admite ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția. Deoarece acest lucru diminuează din prestigiul său. Mai știi, unul va scuipa, altul se va uita printre degete, iar în consecință UE se prăbușește asemenea uni castel de nisip.

S-a apucat să-i mustre pe realizatorii reformei electorale reprezentantul suprem al UE pentru politică externă și probleme de securitate Federica Mogherini și comisarul pentru extindere Johannes Hahn. Într-o declarație comună, cei doi oficiali au menționat, în linii generale, chestiuni corecte și logice.

”Deși alegerea sistemului electoral și este dreptul suveran al statului, Uniunea Europeană este ferm convinsă că orice modificare a sistemului electoral trebuie să consolideze democrația, să se bazeze pe un consens larg a forțelor politice, să fie rezultatul consultărilor reale cu societatea civilă și să corespundă recomandărilor partenerilor internaționali”.

Liderul Alianței liberalilor și democraților din Europa (ALDE), Hans van Baalen a considerat că introducerea noului sistem electoral în Moldova reprezintă o ”abatere de la democrație”.

Și mai dur a fost liderul unui alt partid european de importanță – Partidul Popular European - Joseph Daul, care a învinuit autoritățile Moldovei de instaurarea autocrației și ”votului în favoarea autoritarismului, corupției și haosului, dar nu în favoarea democrației”.

Mai mult decît atît, Daul a îndemnat Comisia Europeană ”să înceteze orice finanțare și să revizuiască Acordul de Asociere UE - RM”.

De dragul obiectivității, trebuie să remarcăm că unii parlamentari europeni au susținut reforma. Din această tabără face parte vicepreședintele fracțiunii socialiștilor și democraților, Victor Boștinaru. Clar lucru: cioara democrat-socialistă europeană nu va scoate ochii ciorii moldovenești analogice.

Așa deci, deocamdată, s-a decis că Uniunea Europeană va evalua cursul ulterior al evenimentelor în contextul implementării reformei implementate de autoritățile Moldovei ”în lumina angajamentelor Republicii Moldova asumate în baza Acordului de Asociere și în calitate de membru al Consiliului Europei”.

Nu se specifică dacă va primi sau nu Moldova acel ajutor macroeconomic în valoare de 100 de milioane de euro.

Deși cred că atunci cînd balanța propune pe un taler 100 de milioane, iar pe altul – puterea personală pentru mulți ani înainte, de regulă, se optează pentru a doua variantă. Și este absolut de înțeles că pentru ”boierii” noștri este mai favorabil să rămînă la cîrma țării și să trimită Europa cît mai departe decît să scape puterea din mîini cu riscul de a ajunge la pușcărie.

Evident, nu ar fi rău să primeasc și niște granturi pentru a fi furate, dar asta depinde, deja, de poziția cărților de joc. Declarația lui Mogherini indică asupra seriozității poziției adoptate. Cu toate acestea, nu se exclude ”amnistierea vinovaților” în timpul apropiat, așa cum a mai fost deja.

Dacă vor urma sancțiuni, întîi de toate, ele se vor reflecta asupra vieții cetățenilor de rînd ai Moldovei, dar nici pe departe ai celor care rescriu Constituția Moldovei, consideră unii analiști, care numesc în rîndul unor asemenea posibile sancțiuni – anularea regimului liberalizat de vize cu UE. Mai există și opinia că anularea regimului liberalizat de vize poate fi un bun motiv pentru a provoca tulburări populare antiguvernamentale și care ar putea servi temei pentru instalarea la guvernare a forțelor în care Europa are mai multă încredere.

Trezirea matinală

Cel care ocupă fotoliul de președinte, Igor Dodon, nu a putut să nu pună ale sale cinci copeici în disputa dintre Moldova și Bruxelles. Deoarece se consideră politician de talie galactică.

După ce s-a scăpat cu somnul după petrecerea dată la reședința de la Condrița (unde, potrivit unor zvonuri, s-a dat petrecerea în cinstea botezului mezinului său), ”alesul de tot poporul”, fără a pierde niciun minut, s-a avîntat în atacuri asupra conducerii Comisiei Europene.

”S-a avîntat”, de altfel, este prea mult spus. Dodon a cîntat piesa sa veche despre ”imixtiunea Occidentului în afacerile interne ale Republicii Moldova”. Clar lucru: atunci cînd ceva nu merge după planul unor asemenea ”funcționari de stat”, întotdeauna, doar echipa lor șubredă mărșăluiește în pas corect, iar restul țării se abate din ritm.

Visul american

Se putea de presupus că odată ce s-au certat cu Bruxelles-ul (chiar dacă și temporar), autoritățile moldovenești vor găsi alinare la ”pilonul democrației” de peste ocean – SUA. Oare în zadar Plahotniuc s-a plimbat prin New-York în ajunul votului ? Chipurile a participat la Consiliul Internaționalei Socialiste. Unde, nu știu de ce a vorbit nu despre problemele Internaționalei Socialiste, ci despre necesitatea retragerii trupelor FR din Transnistria. Fapt care poate fi evaluat drept o încercare banală de a cîștiga simpatia Departamentului de Stat american.

Plahotniuc are nevoie stringentă de a convinge SUA de faptul că Moldova (adică el personal) este un partener demn de încredere. Parțial, i-a reușit acest lucru – Congresul SUA a reluat activitatea grupului de prietenie cu Republica Moldova și lansează activ declarații încurajatoare în adresa țării noastre.

Însă, în ceea ce privește introducerea potlogărească a noului sistem electoral ... Oficial, ambasada SUA în Moldova a criticat dur decizia autorităților moldovenești. În declarația corespunzătoare se menționează: ”Statele Unite sînt dezamăgite de decizia Parlamentului și Guvernului Moldovei de a ignora cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneția și OSCE / ODIHR în legătură cu modificarea Codului Electoral. Adoptarea modificărilor electorale pun la îndoială scopul declarat de autorități de a asigura un viitor democratic și european pentru poporul Moldovei”. De altfel, se știe și o altă poziție a Statelor Unite în asemenea situații delicate: da, acesta este un pui de cățea, dar este al nostru!

Aprobarea de peste Prut

Jucătorii politici moldovenești sînt susținuți cu drag de ”frații mai mari” de peste Prut. Încă o dată reamintim despre vicepreședintele fracțiunii socialiștilor și democraților din Parlamentul European, Victor Boștinaru.

Imediat în ziua următoare după implementarea ”reactivă” a sistemului electoral mixt, la Chișinău a sosit prim-ministrul României, Mihai Tudose. Unde mai pui că vizita respectivă nu a fost una necesară. La nivelul Cabinetelor de Miniștri nu s-a discutat nimic important. Ei bine, Pavel Filip a invitat companiile românești să participe în ”procesul de privatizare” a activelor de stat ale Moldovei. A mai cîntat vechea piesă despre gazoductul Iași-Ungheni. Și atît.

Dar nu a fost totul. Tudose, așa cum i se și cuvine unui ”român adevărat” a început să se amestece fără rușine în treburile interne ale țării noastre. (De această dată, Dodon a tăcut delicat).

Cei care se opun reformei sistemului electoral au fost învinuiți de premierul român de faptul că distorsionează realitatea moldovenească. Mai mult decît atît, conducerea României consideră că ”nu este nimic ieșit din comun” în faptul că a fost modificat sistemul electoral. Dar dacă e să vorbim despre ceea ce iese din comun este vorbe despre ”distorsionarea realității de către acei neprieteni (cei care se opun reformei – nota aut.), care au ajuns cu mesajele lor la Bruxelles”. În opinia premierului român, ”instituțiile democratice din Moldova funcționează”. Cum altfel ! Vreau doar să-i reamintesc lui Mihai Tudose că ”democrația” este puterea poporului dar nu puterea PDM-ului. Și iată că anume cu poporul nimeni nu s-a consultat în cele mai bune tradiții ”democratice”.

* * *
Începînd cu anul 2020, după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și adoptarea noului buget pe șapte ani a UE, finanțarea Europei de Est din fondurile europene va fi redusă radical sau, în general, exclusă. Pe măsură ce se apropie această zi decisivă, în sînul conducerii țărilor beneficiare de susținere financiară, se acutizează starea de panică. Țările Baltice și alte state est-europene aflate la întreținere încep să se unească și să ceară ca ”Bătrîna Europă” să nu le taie finanțarea. Și junta noastră se teme să nu rămînă fără ”perfuzia” europeană. Dar și mai mult se teme să rămînă fără putere.

Dmitri Crîmov
Sursa: http://comunist.md/index.php?newsid=3270
0 
| încă
înapoi »