Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

20.08.2017:  Vladimir Voronin a participat la ceremonia festivă de inaugurare a plăcii comemorative restaurate și muzeului slavei militare în cadrul liceului A.S. Pușkin din Căușeni
Pe 20 august, în Căușeni au avut loc cîteva evenimente semnificative. Și toate au fost dedicate Marelui Eroism al poporului sovietic împotriva fascismului. La acest eroism poporul moldovean, care a suportat pierderi enorme în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei și Cel de-al Doilea Război Mondial, are o atitudine directă. Anume pe 20 august 1944 a început operațiunea de ofensivă pentru eliberarea orașului Căușeni.

Întru comemorarea acelor lupte eroice, pe sediul liceului A.S. Pușkin a fost inaugurată festiv placa comemorativă restaurată ”Soldaților glorioși ai gărzilor 61 și diviziei de artilerie 333 al celui de-al III-lea Front ucrainean, care,pe 22 august 1944, au eliberat orașul Căușeni de invazia naziștilor”. În incinta liceului a fost inaugurat după restaurare muzeul istoriei locale. Marea majoritate a exponatelor sînt dedicate eliberării Moldovei de invadatorii germano-fasciști și ocupanții români.

La manifestațiile festive dedicate eliberării orașului Căușeni n august 1944 au venit o mulțime de oaspeți. În primul rînd este vorba despre veteranii marelui Război pentru Apărarea Patriei și reprezentanții organizațiilor obștești de veterani. Evenimentul a adunat și mulți localnici, fapt care a demonstrat încă o dată că cei de la Căușeni cinstesc memoria, istoria, Eroismul Măreț al armatei sovietice, în rîndurile căreia au luptat și li-au pierdut viața, inclusiv, nativi din raionul Căușeni. La manifestațiile comemorative a participat și președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin. De asemenea, secretarii CC PCRM – Elena Bodnarenco și Constantin Starîș.

Este memoria noastră comună. Istoria comună

După ce au fost depuse flori la Memorialul gloriei militare, a fost inaugurată placa comemorativă de pe sediul liceului A.S. Pușkin. Așa cum a remarcat în cuvîntul său de salut secretarul ideologic al CR PCRM Căușeni, Fiodor Petrovici Garaba, acesta este un eveniment foarte important pentru oraș și localnici. Placa comemorativă a fost restaurată cu efortul administrației publice locale și implicării nemijlocite a Comitetului Raional a Partidului Comuniștilor și Comitetului Central al PCRM.Continuitate există !

”Au fost mulți susținători în realizarea proiectului respectiv pentru restaurarea și restabilirea plăcii comemorative, iar noi ne exprimăm recunoștința în fața tuturor. Această placă are propria sa istorie. Cîndva, ea a fost inaugurată n cinstea împlinirii a 30 de ani de la Victoria împotriva fascismului și amplasată pe sediul cinematografului orășenesc. Dar peste ani a fost, practic, lăsată de izbeliște. Nu întîmplător a fost luată decizia de a instala placa anume pe sediul liceului respectiv. Pentru că anume aici, între pereții muzeului din liceu își are începutul istoria de reconstrucție a acestei plăci comemorative, istoria eliberării Moldovei de fascism”, a subliniat Fiodor Garaba.Continuitate există !

Iurii Petrovici Arhipov, veteran al Celui De-al Doilea Război Mondial, care, practic, pe mici detalii a colectat materialele pentru muzeu știe despre fiecare exponat din propria experiență. Pentru el, ziua de astăzi este mai mult decît deosebită. ”Împreună cu colecția liceului, cu ajutorul directorului muzeului, cu suportul CR PCRM ȘI CC PCRM s-a reușit restabilirea și restaurarea muzeului respectiv. Mulți ani la rînd el a fost în stare deplorabilă. Noi am decis să creăm un muzeu adevărat, care să trăiască, să se schimbe, să fie completat cu materiale istorice. Pentru prima dată muzeul a fost deschis încă în anul 1973. Atunci, muzeul a fost deschis de către veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, care au luptat în cadrul diviziei de artilerie 333 ai armatei 37 al celui de-al III-lea Front ucrainean, care au participat nemijlocit la operațiunea Iași-Chișinău pentru eliberarea Moldovei de invadatorii fasciști. Cu ajutorul lor s-a reușit colectarea multor materiale. Sarcina noastră actuală este de a păstra, de a păstra memoria despre eroismul manifestat împotriva fascismului”, a subliniat Iurii Petrovici.Continuitate există !

Toate standurile muzeului vorbesc de la sine. Este vorba despre hărțile panoramice ale celor mai complicate bătălii – sub Stalingrad, sub Leningrad și Moscova, hărțile operațiunilor de ofensivă ale Armatei Sovietice pentru eliberarea Crimeii. Una dintre cele mai mari hărți este dedicată eliberării țărilor Europei – pe ea nu există practic nicio țară care să nu fie ocupată de Germania fascistă. În esență, spune Iurii Petrovici, Uniunea Sovietică a eliberat toată lumea civilizată de ciuma nazistă. Iar asta înseamnă eroism – Sfînt.Continuitate există !

Exponatele din acest muzeu constituie un subiect pentru un material separat. Fiecare din el are în spate o istorie proprie, o soartă a cuiva ...Continuitate există !

În dar din partea celui de-al treilea președinte

Astăzi, după restabilirea, muzeul a intrat în posesia unor noi exemplare ăentru colecția sa. Liderul PCRM, Vladimir Voronin nu a venit la eveniment cu mîna goală – el a oferit în dar muzeului un pumnal ofițeresc maritim, de asemenea, mai multe cărți prețioase, inclusiv, cartea Memoriei în care sînt înscrise numele tuturor conaționalilor noștri, care au căzut pe cîmpurile de luptă în cel de-al Doilea Război Mondial în timp ce apărau pacea de ciuma nazistă și liniștea Patriei noastre
sovietice dar și a altor state.Continuitate există !

”Esența vieții oricărui om este de a face fapte bune pe care le lasă în urma sa. Acest lucru trebuie să fie actual și pentru politicienii noștri. Dacă politicienii se gîndesc la stat, la poporul său, atunci soarta acestui popor este corespunzătoare. Tot ce se întîmplă, astăzi, în Moldova este indiferență și haos. Chiar și memoria despre Marele Eroism al poporului sovietic se încearcă a fi suprimată, distrusă în fel și chip, să fie dată uitării. Însă, atît timp cît există asemenea oameni ca la Căușeni, spre exemplu, atît timp cît există asemenea entuziaști, care cinstesc istoria poporului moldovenesc, se mîndresc cu ea, există speranțe de viitor”, a remarcat cel de-al treilea președinte al Moldovei.

Potrivit lui Vladimir Voronin, astăzi, PCRM a rămas, practic, unicul partid politic al patrioților adevărați și stataliștilor cărora nu le este indiferentă soarta țării. Iar comuniștii, întotdeauna au susținut și inițiat asemenea proiecte. Este suficient să ne amintim cîte monumente ale gloriei militare au fost restabilite și restaurate în toată republica după venirea la putere a comuniștilor în 2001. În acea perioadă, practic 90 la sută din memoriale erau distruse, or, necesitau reparație capitală. Comuniștii au restaurat Memorialul din Chișinău și renumitul Pod de la Șerpeni cu ocazia împlirii a 60 de ani de la eliberarea Moldovei de acaparatorii germano-fasciști și ocupanții români.

În pofida faptului că iată deja de opt ani de zile PCRM se află în opoziție acerbă cu actuala guvernare, în ciuda multiplelor trădări din partea deputaților transfugi, în ciuda tuturor loviturilor multiple pe care le-a suportat formațiunea, în Comitetul Raional Căușeni al PCRM lucrul nu contenește nici pentru o zi. Este anume acel exemplu al patriotismului și tovărășiei adevărate. În timp ce în alte raioane se atestă, uneori, disperare și apatie, aici, comuniștii privesc cu încredere spre ziua de mîine. Mai mult dect atît, rîndurile comuniștilot din raionul Căușeni se completează permanent.

Iată că și pe 20 august, în cadrul manifestațiilor festive comemorative, Vladimir Voronin a înmînat încă 30 de carnete de partid proaspeților comuniști. În total, de la începutul anului curent, la rîndurile Partidului Comuniștilor din Căușeni au aderat 50 de persoane. Pentru un partid de opoziție, acesta este un indicator mai mult decît optimist.Continuitate există !

”Pe toate direcțiile se purcede la distrugerea, suprimarea suveranității, independenței Patriei noastre. În fiecare zi, de la ecranele televizoarelor, nouă, moldovenilor, ni se impune o altă realitate, o altă istorie – mai exact – străină, se încearcă să ni se impună, nouă, poporului moldovean, valori străine. Doar împreună, doar umăr la umăr, doar prin muncă zilnică, prin crearea continuității generațiilor noi vom putea obține viitor pentru Moldova noastră. Și nu pur și simplu viitor, dar un viitor stabil, previzibil, pentru ca aici, la noi acasă, oamenii să simtă grija statului pentru fiecare persoană, pentru fiecare familie. Pentru că așa a mai fost. În toți cei opt ani de guvernare, PCRM a implementat anume o astfel de politică – pentru om și în numele omului” , a subliniat Vladimir Voronin.

Desigur, fără autoritatea prim-secretarului Comitetului Raional PCRM ăușeni, Veaceslav Alexandrovici Nigai, nu s-au petrecut lucrurile. Aici, în raion, el nu doar că este bine cunoscut, ci respectat ca un om de cuvînt. El conduce unul dintre cele mai puternice comitete raionale ale Partidului Comuniștilor, în cadrul alegerilor locale, comuniștii de aici au obținut o victorie sigură și, astăzi, fac totul pentru ca raionul și orașul Căușeni să se dezvolte. Comitetul raional colaborează activ cu tineretul și susține organizația comsomolistă și pionerească, de asemenea, uniunile obștești ale veteranilor, cu care, mulți ani la rînd, desfășoară manifestații comune. Așa cum remarcă înșiși comuniștii din raionul Căușeni, populația susține PCRM și are încredere doar n PCRM pentru faptele concrete, rezultatele muncii care sînt vizibile.

***
Programul manifestațiilor a fost bogat. După inaugurarea muzeului, înmînarea carnetelor de partid și medaliilor comemorative, în incinta liceului a fost ținut un concert în cadrul căruia colectivele muzicale și de dans au surprins oaspeții cu profesionalismul lor. Cîntecele anilor de război în interpretarea elevilor nu a putut lăsa indiferent pe nimeni. Cum, de altfel, și hora moldovenească incendiară.Continuitate există !Continuitate există !Continuitate există !

Olga Dzeatcovschi
Sursa: http://comunist.md/index.php?newsid=3307
0 
| încă
înapoi »