Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

20.09.2017:  Declarația Fracțiunii Partidului Comuniștilor al Republicii Moldova
Declarația Fracțiunii Partidului Comuniștilor al Republicii Moldova

20.09.2017

Anunțul făcut de la tribuna Partidului Democrat despre convocarea Parlamentului pe data de 21 septembrie 2017 într-o ședință ”specială” reprezintă încă o dovadă clară de uzurpare a puterii din partea autorităților. Urmărind propriile interese de grup, democrații au demonstrat, o dată în plus, că nu respectă nici procedurile și nici principiile statului de drept. Convingerea noastră este că toate acesteacțiuni sunt o bătaie de joc la adresa parlamentarismului, instituțiilor puterii și a ultimelor rămășițe ale democrației.

În aceste condiții, Fracțiunea parlamentară a PCRM nu vede necesitatea de a participa la ședința Parlamentului din 21 septembrie. În viziunea noastră, desfășurarea acestei ședințe este de neconceput atât ca formă, ca modalitate de convocare și în privința conținutului majorității proiectelor de lege propuse pentru ordinea de zi.

Pe de o parte, proiectele de lege nepromulgate de Dodon au fost adoptate de majoritatea parlamentară democrată printr-un vot mecanic, fără dezbateri serioase și fără a fi discutate și acceptate propunerile opoziției. Amendamentele și recomandările PCRM pe marginea acestor proiecte au fost ignorate și nu au fost discutate nici în ședințele comisiilor și nici în cadrul ședințelor plenare.

Pe de altă parte, ”Președintele”, întorcând proiectele în Parlament, nu s-a obosit să aducă argumente convingătoare pentru reexaminarea acestora. El s-a limitat la fraze generale, fără să prezinte propuneri concrete și argumente pentru care proiectele trebuie să fie reexaminate de Parlament, cum prevede procedura.

Bineînțeles, acest ping-pong legislativ nu este nimic altceva decât o continuare a jocului politic murdar între socialiști și democrați, convenit încă acum un an. Scopul acestui joc este de a înșela cetățenii, de a crea aparența unei lupte politice, de a distrage atenția de la realitate atât a cetățenilor, cât și partenerilor străini.

Acest joc a început cu un complot anticonstituțional între democrați și socialiști, rezultatul căruia a fost alegerile prezidențiale nelegitime, desfășurate anul trecut. Dodon, instalat de democrați în scaunul prezidențial, astăzi îndeplinește ascultător rolul de sperietoare convenabilă, care apără puterea de pretențiile Occidentului. În același timp, el, de sine stătător, este neputincios și nu este în stare să-și îndeplinească atribuțiile prezidențiale, concentrându-se exclusiv de PR personal, dându-se drept victimă și efectuând manevre fără sens de distragere a atenției, care ar putea impresiona doar ultimele rămășițe ale celor mai fideli susținători ai săi.

Consensul deplin și colaborarea fructuoasă dintre democrați și socialiști pe subiectele cele mai importante: acțiunile concertate în modificarea legislației electorale, partajarea locurilor ”calde” în administrația publică și instanțele de judecată, împărțirea pieței mass-media și multe altele – aceasta este imaginea reală a relațiilor dintre Dodon și majoritatea democrată.

Fracțiunea parlamentară a PCRM nu intenționează să participe la un nou episod din această operă și îndeamnă întreaga societatea moldovenească, toți partenerii străini, atât din Vest, cât și din Est, să nu se lase înșelați. Noi încă o dată declarăm că statul moldovenesc este capturat și divizat între două grupări și numai înlăturarea de la guvernare a alianței democraților și socialiștilor, întoarcerea suveranității poporului sunt în măsură să readucă Republica Moldova pe drumul corect și legal.
0 
| încă
înapoi »