Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

06.10.2017:  Șoarecele împotriva pisicii.
Igor Dodon și-a scos, din nou, asul de bravadă în fața electoratului


Precum se știe în ”lupta” cu actuala guvernare, trucurile îndrăgite de ”alesul de tot poporul” sînt amenințările de la distanță și să arate ”figa” în buzunar. În schimb, presa supusă și numeroșii lingăi, imediat, vor înălța curajul și îndrăzneala lui Igor Nicolaevici la asemenea înălțimi că, involuntar, îți vine să-l trimiți la apărarea Fortăreței Brest.

În realitate, toate amenințările lui Dodon se termină cu o bulă de săpun, iar el însuși își strînge coada-ntre picioare și se retrage la reședința lui. Pentru a se jelui că el a vrut dar dușmanii lui s-au dovedit a fi mai puternici și că nu-i ajung competențe pentru a acționa. Acest tablou a devenit unul obișnuit deja.

Săptămîna aceasta, inițial, ”alesul de tot poporul” a amenințat Curtea Constituțională. Motiv pentru asta a servit haosul ce continuă în jurul desemnării la funcția de ministru al Apărării pe protejatul PDM, Eugen Sturza. Din moment ce Dodon a promis această slujbă generalului Victor Gaiciuc, pe fiul căruia la cununat, a respins de două ori candidatura lui Sturza.

Atunci, lui i s-a explicat fără prea multă politețe că pentru actuala guvernare nu este mare lucru să ia dreptul de a numi miniștri de la președintele marionetă. Însă, chiar și actualii uzurpatori trebuie să păstreze cel puțin aparența unui stat civilizat, așa că ei au expediat o sesizare la Curtea Constituțională. Cu ce se termină, de obicei asemenea spectacole în Moldova noi știm cu toții foarte bine.

Igor Dodon a declarat că ”nu poate fi obligat să aprobe propunerea prim-ministrului cu privire la revocarea sau numirea în funcții a unor sau altor membri de guvern”. Și a amenințat că, chipurile, în cazul în care va fi pronunțată decizia ”necesară” la sesizarea Guvernului cu privire la procedura de numire în funcție a miniștrilor, aceasta va fi calificată drept una care ”depășește cîmpul constituțional și care contravine spiritului Constituțional” și chiar ”va fi, în consecință, examinată de altă componență a CC”.

Evident, actuala componență a CC scuipă pe aceste amenințări. Or, cetățenii străini care s-au cocoțat la plenul Înaltei Curți știu că lucrează pentru adevăratul stăpîn, iar amenințările clovnului, lăudărosului și lașului, care se preface a fi un curajos sînt foaie verde. Însuși Igor Dodon știe acest lucru, însă imaginea contează cel mai mult...

Apropo, parafrazînd cinematografia clasică, aș vrea să-l întreb pe Igor Nicolaevici: atunci cînd CC a aprobat alegerile prezidențiale directe și pe el personal ca președinte sau atunci cînd a permis sistemul electoral mixt – atunci CC nu era spurcată?

* * *
După ce Parlamentul a aruncat la gunoi proiectele electorale a lui Dodon, pe care el încerca să le aducă în organul legislativ și prin asta să-și sporească imaginea în ochii comunității (trei mandate găgăuzilor, cîteva transnistrenilor, cîteva diasporei), a căzut într-o nouă isterie.

Se întreabă de ce ar trebui să facă isterie ? Oare chiar nu era clar că după promulgarea legii cu privire la implementarea sistemului electoral mixt, Dodon va deveni o cîrpă inutilă. Autoproclamatul ”prieten” a lui Putin putea să fie mai atent la cuvintele lui referitoare la faptul că ”datoria firească a unui politician este de a vedea cu un pas înainte”.

Parlamentul la knockout-at pe ”președintele a tot promițător” și a declarat: așa să fie, diasporei – un mandat, iar celor din stînga Nistrului – nimic pînă la reglementarea conflictului. Și ce să răspundă acum ”alesul de tot poporul” în cadrul întîlnirilor cu găgăuzii și gasterbaiterii ? Desigur, el se poate baricada la reședință și să nu iasă nicăieri așa cum a făcut predecesorul Nicolae Timofti, însă, Dodon are o pasiune patologică să fie în fața oamenilor și să pălăvrăgească fără încetare. Rolul de ”rață mută” nu este pentru un curcan.

Pentru a-și acoperi incompetența și a se justifica în fața celor pe care i-a tras pe sfoară, Dodon a trecut, din nou, la amenințări populiste. Acum, el a prezis că dacă guvernarea va încerca să inventeze ”noi reguli în timpul jocului” atunci el va înainta o inițiativă legislativă pentru ca ”alegerile parlamentare în baza sistemului mixt să nu se desfășoare în 2018, ci în 2022, pentru că societatea nu este încă pregătită”.

Da-da-da ! Doar că știindu-l pe Dodon, mult mai probabilă ar fi schema ”el a ieșit din pădure și imediat a zbughit-o înapoi”. Iar în ceea ce privește faptul că ”socialiștii reprezintă partidul care este susținut de mai bine de 50 la sută dintre cetățeni (???? – aut.), pot ieși din componența comisiei pentru crearea circumscripțiilor uninominale și să pună la îndoială legitimitatea viitoarelor alegeri”, asta este puțin probabil.

Pentru că din componența comisiei fac parte 30 de oameni, iar reprezentantul fracțiunii parlamentare PSRM este numai unul și ieșirea lui din cadrul comisiei nu va decide nimic.

Oh da, mai este și reprezentantul președintelui Republicii Moldova. Încă un socialist se poate găsi printre reprezentanții asociației minorităților naționale. Și chiar dacă ”se găsesc trei” nimic radical în activitatea comisiei nu se va produce.

* * *
Curcanul este o pasăre mîndră, pînă la incredibil. Gîtul gol se învinețește, se înroșește, se umflă. Penele sar în sus, coada ba se înfoaie, ba se de la loc. Asta înseamnă că curcanul se supără. De ce ? El nu este crezut că anume el este unicul și cel mai bun! Curcanul nu observă pe nimeni în jur, toate sînt concentrate pe ”eu-l” său. El este unic și irepetabil. El este cel mai frumos, cel mai demn și... prost ca dopul. Dar el crede altfel. El nu știe că este prost. Pentru că el nu-i ascultă pe cei care spun asta...

Comunist.md
0 
| încă
înapoi »