Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

12.10.2017:  Pe abordare seacă
Ce a avut de cîștigat Moldova de pe urma vizitei pompos prezentate a premierului ucrainean, Vladimir Groisman?

Putem spune – nimic. Sub paravanul subiectelor de serviciu – ”problemele controlului de frontieră”, ”Democrația granițelor”, ”Liberalizarea transportului internațional” – se ascunde o bulă de săpun de dragul căreia nici pe departe nu trebuia blocat centrul Chișinăului și de organizat întrevederea între cei doi premieri. Pentru asemenea chestiuni există telefon.

Însă, avînd în vedere cursul antirusesc profund pe care-l urmează conducerea ucraineană, actuala guvernare a Republicii Moldova putea să încerce să obțină susținerea partenerului estic pentru propriile trucuri de acest gen. Și pentru confirmarea cursului său ”proeuropean”, ”proamerican”, ”mînei întinse”. Însă, nici într-un comunicat și nici în cadrul conferinței de presă a lui Filip și Groisman nu se menționează nimic despre acest lucru.

Între timp, în ajunul vizitei lui Groisman, ”premierul nocturn” moldovean a decis să raporteze despre relațiile Moldovei cu Rusia. Evident, nu Kievului, dar cuiva mult mai suspus. ”Aceste relații se află, practic, în stare suspendată, pentru că timp de doi ani cele două state nu poartă dialog la nivel guvernamental”, a oftat tragic premierul nostru și a menționat cu tristețe: ”noi sîntem absolut nemulțumiți de acest lucru”. Un coleg de-al meu a glumit sumbru pe marginea acestui subiect: ”Pentru Moldova ar fi fost mai bine dacă în stare suspendată se afla însuși Filip, șeful său și toată gașca lor”.

Pe noi, cei care locuim în Moldova, vizita premierului ucrainean putea să ne intereseze doar într-un singur aspect: îngroparea ideii Ucrainei de a mai construi alte șase centrale hidroelectrice pe Nistru. Pentru a nu distruge rîul. Și, totodată, pentru a pune la punct centrala hidroelectrică de la Novodnestrovsk.

Exact pe marginea acestui subiect premierul nostru nu a putut să insiste. Așa cum nu a avut curajul să abordeze această chestiune în timpul vizitei sale la Kiev. Altfel spus, acest șef al Executivului nu este capabil să apere interesele propriei sale țări din cauza lașității. El este bravo doar în fața oilor, iar în fața celor bravi însuși este oaie. Filip nu a putut să adopte o poziție fermă nici în raport cu legea discriminatorie, recent aprobată în Ucraina, ”Legea cu privire la educație”, care a provocat un scandal internațional.

Reamintim că noua lege, adoptată de Rada Supremă, stabilește anularea sistemului educațional în limba maternă pentru minoritățile etnice din Ucraina. În legătură cu acest fapt, multe grupuri etnice au cerut ajutor din partea țărilor vecine și organizațiilor internaționale. Și ultimii au oferit suport. Ungaria, spre exemplu, a declarat că nu va susține Ucraina la nivel internațional pe marginea oricărei chestiuni (evident, în afară de poziția ei anti-rusă).

Premierul nostru, însă, va trebui să împrumute curaj de la maghiari. Filip a declarat patetic: chipurile, autoritățile moldovene sînt doar ”îngrijorate” de faptul că după implementarea acestei legi, moldovenii și românii care locuiesc pe teritoriul Ucrainei nu vor putea învăța în limba lor maternă. Groisman a scăpat de el ca de o muscă scîitoare: «Această lege nu este împotriva cuiva, această lege vizează calitatea – calitatea nouă a învățămîntului».

”Noi prețuim și respectăm toate minoritățile naționale, care locuiesc în Ucraina, care consideră că Ucraina este patria lor”, a încercat să explice Groisman.

Foarte bine ! De veacuri, Ucraina este patria minorităților naționale care locuiesc acolo. Se pare, însă, că Groisman consideră că aceasta este doar patria ucrainenilor, restul o pot doar ”considera” așa. De altfel, această poziție este adoptată și de anumite forțe politice din țara noastră.

În cadrul conferinței de presă comune, premierii celor două țări emanau optimism și trăncăneau vechea piesă despre viitorul european luminos a țărilor lor. Pavel Filip a declarat că Moldova și Ucraina sînt în relații minunate.

”De fapt, aceste relații sînt firești pentru două țări, pentru două țări vecine care se respectă și care se confruntă cu un șir de probleme”, a rezumat el. Aș vrea să continui: probleme pe care singure și le creează.


COMUNIST.MD
0 
| încă
înapoi »