Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

06.11.2017:  Alocuțiunea lui Constantin Starîș, secretar pentru ideologie al CC al PCRM, la întrevederea internațională de la Sankt-Petersburg a partidelor comuniste și muncitorești prilejuită de jubileul de 100 de ani al Marii Revoluții Socialiste din Octombrie
Agenda revoluționară — culturalizare, umanism, făurire, modernizare, antifascism

***

Tovarăși!

Puțini sunt cei care mai țin minte acest lucru, de aceea voi aminti că primele jertfe ale prăbușirii din 1991 în Moldova au fost „Luminițele”. „Luminița” se numeau librăriile, adică magazinele de cărți care existau în fiecare sat. Apoi a venit rîndul școlilor, acestea fiind închise cu sutele și continuînd să fie închise pînă acum. Iar acum este, de fapt, nimicită și Academia de Științe. Anticomunismul și contrarevoluția întotdeauna se împotrivesc acestor două idealuri realizate de Marele Octombrie – cultura și umanismul.

În ochii noștri a fost distrus sau jefuit colosalul potențial economic rămas din timpurile sovietice. Anticomunismul și contrarevoluția întotdeauna se împotrivesc dezvoltării și făuririi – procese impulsionate de Marele Octombrie.

Sfera relațiilor sociale a degradat pînă la nivelul feudalismului. Cnezișori cu o legitimitate dubioasă, clanuri de stat și mafiote, dinastii îi judecă pe alții, înlocuind ilegal legile și orientîndu-le la interesele lor. Anticomunismul și contrarevoluția întotdeauna se împotrivesc modernizării, care de asemenea își are originea în Marele Octombrie.

Astăzi Moldova este numită stat capturat, în care alegerile democratice nu hotărăsc nimic, deoarece deputații de toate nivelurile aleși, primarii orașelor și satelor sunt un obiect de vînzare-cumpărare. Nu demult, înseși alegerile, cu ajutorul socialiștilor colaboraționiști, au fost modificate astfel, încît regimul uzurpator devine inamovibil. Așa că votează ori nu vota – e totuna… Anticomunismul și contrarevoluția întotdeauna se împotrivesc democrației – democrației directe populare, născută de Marele Octombrie.

Eu sunt convins că între închiderea în satele moldovenești a librăriilor și școlilor și faptul că Moldova are dubiosul statut de stat capturat există o legătură directă. Anticomunismul și contrarevoluția întotdeauna acționează în acest mod: mai întîi îi privează pe oameni de posibilitatea cunoașterii, iar după aceea și de libertate.

Această istorică antiteză între comunism și anticomunism, între revoluție și contrarevoluție poate fi cu ușurință urmărită după exemplul Moldovei. 8 ani de guvernare a Partidului Comuniștilor au fost ani de avînt, dezvoltare, speranță socială, democrație, consolidare a statului. 8 ani de guvernare anticomunistă sunt nu altceva decît degradare socială, dezbinare a societății, dictatură, samavolnicie, corupție de cel mai vulgar tip, mafiot, decăderea statului și pericol serios de dispariție totală a lui.

După prăbușirea din 1991, a învins ideologia anticomunismului și a contrarevoluției. Și iată că astăzi noi vedem cum se poticnește mult trîmbițata democrație occidentală. Pe de o parte, ea naște regimuri inamovibile decenii de-a rîndul, pe de alta – asigură succes parlamentar populiștilor de extrema dreaptă. Între propagarea ideologiei anticomunismului și pericolul unei revanșe totalitare fasciste e o legătură directă. Comunismul este un antipod firesc al fascismului, unicul lui dușman principial. Acest fapt a fost demonstrat în luna mai a anului 1945.

Stimați tovarăși!

Culturalizarea, umanismul, făurirea, modernizarea, antifascismul constituie agenda noastră comună. Și această agendă, indiscutabil, este una revoluționară!
0 
| încă
înapoi »