Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

10.11.2017:  Comuniştii au inaintat moţiunea simplă asupra activității judecătorilor Curții Constituționale a Republicii Moldova
Textul prezentării Proiectului moţiunii simple asupra activității judecătorilor Curții Constituționale a Republicii Moldova, rostit în plenul Parlamentului de către preşedinta fracţiunii PCRM Inna Şupac.

****

La precedenta ședință a Parlamentului fracțiunea Partidului Comuniștilor a făcut un apel către toți deputați de a semna inițiativa noastră de moțiune simplă asupra activității judecătorilor Curții Constituționale a Republicii Moldova.

Noi cu vehemență am condamnat mai multe hotărâri și acţiuni distructive ale Curţii Constituţionale, care a demonstrat o lipsă totală de respect faţă de Constituţia Republicii Moldova și care s-a transformat în una din componentele guvernării.

Reamintim, că noi încă în ianuarie 2012 și-am retras încrederea față de Înalta Curte, organ rușinos, declarând că unica autoritate de jurisdicție constituțională în Republica Moldova va fi poporul. Atunci Curtea Constituţională și-a depășit flagrant competenţa, anulînd în totalitate procedura de alegere a Președintelui Republicii Moldova, fapt absolut inadmisibil.

Actuala componenţă a Înaltei Curţi a politizat excesiv rolul acesteia, modificând în mai multe rânduri Constituţia, prin ce şi-a arogat nişte competenţe ale Parlamentului Republicii Moldova.

Notăm că hotărâre din 5 decembrie 2013 a Înaltei Curți referitoare la limba oficială nu comportă un caracter istoric, reprezentând o palmă dată cetăţenilor Republicii Moldova şi generând un conflict de identitate naţională. Avizul Curtii Constituțională din 31 octombrie 2017 numit «decizie de ordin tehnic» încalcă principiile democratice care subminează suveranitatea națională. Dreptul de a lua astfel de decizii aparține doar întregului popor în cadrul unui referendum.

Nemaivorbind de faptul că decizia Curții Constituționale din data de 4 martie 2016 de trecere la alegeri prezidențiale directe reprezintă o lovitură de stat constituțională.

Avînd în vedere că la apelul nostru de a semna textul moțiunii simple s-au alăturat deputații fracțiunii Partidului Socialiștilor, respectiv, inițiativa dată are numărul suficient de semnături, depunem moțiunea în mod regulamentar și așteptăm dezbaterea acesteia, conform art.113 al Regulamentului Parlamentului.
0 
| încă
înapoi »