Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

10.11.2017:  Importantul fără distorsionări
În cadrul emisiunii «Important» («Главное») de la TVC 21, Vladimir Voronin s-a pronunțat pe marginea situației pre-revoluționare din țară și a «condamnat» socialiștii lui Dodon

***

De asemenea, Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova a vorbit despre concluziile corecte pe care trebuie să le facă cetățenii evaluînd realitățile care-i înconjoară și acțiunile politicienilor datorită cărora ne-am pomenit în aceaste realități.

Rezumînd emisiunea, moderatoarea, într-o manieră primitivă caracteristică pentru majoritatea colegilor săi actuali, a distorsionat considerabil esența declarațiilor lui Vladimir Voronin.

Reieșind din acest fapt, Ziarul «Comunistul» consideră necesar de a reda ceea despre ce a vorbit liderul PCRM pe marginea principalelor aspecte ale discuției.


Situația pre-revoluționară

Analizînd și pregătind raportul pentru Ședința Festivă dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Revoluție Socialistă din Octombrie, precum și în cadrul pregătirilor conferințelor tematice, pe care le-am organizat pe parcursul anului, noi am prelucrat un volum foarte mare de material.

Și am atras atenția asupra faptului că, practic, acea situație care se atesta în îndepărtatul an 1917, coincide unu la unu cu situația pe care o vedem, astăzi, în Moldova. Aceeași incapacitate a puterii de a guverna țara, aceeași putere coruptă, aceeași nelegiuire, aceeași neputință de gestionare, aceeași nemulțumire socială, aceeași bătaie de joc de popor.

Aici, pot să remarc nu doar în baza exemplului Mărețului Octombrie — acest lucru este foarte important pentru noi, comuniștii. Pot să fac trimitere și la Declarația pentru Drepturile Omului, adoptată de Organizația Națiunilor Unite în îndepărtatul an — 1948. Acolo scrie că puterea trebuie să lucreze și să acționeze în așa fel încît să nu determine oamenii la răscoală.

Aceste perioade — 1917 și 1948, și vremea noastră — ele pot fi unite. Iar concluzia — acum, răbdarea poporului moldovenesc este la limită. Nu există o dată concretă pentru izbucnirea revoluției în Moldova. Dar spre asta evoluează lucrurile. Ea se poate produce și stihinic. Cît vor mai răbda oamenii această nelegiuire?!

Despre lașitatea civică

Vedeți, mulți pleacă din țară. Este vorba despre cei lași, care văd că mai departe este doar impas, nu mai există nicio ieșire și fug de aici. Dar sînt și oameni serioși, responsabili, care sînt gata să soluționeze această problemă altfel.

Îi judecăm noi oare pe cei care pleacă din țară? Într-o oarecare măsură, da. Ei tot se fac vinovați pentru faptul că statul nu le oferă ceea de ce au nevoie. Omul își poate dori multe, dar ce i-a motivat atunci cînd au votat pentru cei care, astăzi, guvernează țara? Prima dată au votat greșit, a doua oară...

Greșit — în sensul că nu i-au ales pe cei care trebuie. Iar acum părăsesc țara, iar unii luptă acolo unde pleacă pentru ca să li se deschidă circumscripții electorale, pentru ca, din nou, să voteze greșit, deja, de acolo. Problema constă în faptul că poporul nu a conștientizat că de fiecare din noi depinde ce fel de guvernare vom avea în țară, pe cine aleg. Responsabilitatea clasei politice este secundă. Clasa politică trebuie să poarte responsabilitate pentru faptul că spune minciuni oamenilor în timpul campaniei electorale.

Ca și acest așa zis președinte — «Eu promit...», «Eu voi face...», «Eu — pînă la sfîrșitul anului...», «Eu voi restabili...», «Eu încolo, eu — încoace...». Iar acum nu face decît să se plimbe prin lume. El, de fiecare dată, are nevoie să plece undeva urgent, iar din toate cele promise — zero. Iar oamenii l-au crezut, au cedat în fața promisiunilor lui și au votat pentru el.

Apoi, se conving că au votat pentru o nulitate, dar, în loc să lupte în continuare, pleacă din Moldova. În acest context, eu îi condamn.

Unicii care nu au mințit

Poporul Moldovei a avut posibilitatea să se convingă de faptul că la guvernare comuniștii reprezintă o forță reală și consistentă, aceasta este o armată a oamenilor creativi, care au realizat ceea ce au promis.

Noi am analizat ceea ce am vorbit în campania electorală din noiembrie 2000 — alegerile au avut loc pe 25 ianuarie 2001, — și am constatat că am îndeplinit acele promisiuni mai bine de patru ori ca volum. Noi mergeam în pas cu viața — vedeam ce se întîmplă și ce măsuri se impun a fi implementate pentru a îmbunătăți unele sau alte aspecte ale vieții.

De ce «nu se vede» munca PCRM

Partidul Comuniștilor activează în cadrul legilor existente și Constituției. Noi avem republică parlamentară, în pofida faptului că au violat Constituția și au permis alegerile directe ale președintelui, noi, acum, ne pregătim către următoarele alegeri parlamentare.

Chiar dacă unii nu văd acest lucru — cum acționăm noi în condițiile blocadei informaționale, noi muncim mai mult decît alte partide. Noi avem cel mai structurat partid, asemenea structură nu mai există nici într-o altă formațiune, toate aceste partide sînt niște cutii cu chibrituri, care vor dispărea la prima scînteie. Dacă munca noastră nu se vede, este pentru că tot spațiul mediatic este împărțit, astăzi, între Partidul Democrat și socialiștii lui Dodon. Mai există niște posturi TV — foarte «independente», de care, într-adevăr, nu depinde nimic. Pînă și postului public «Moldova 1» i s-a interzis să invite comuniștii la emisiuni.

Și totuși, oamenii încep să înțeleagă cine i-a adus la asemenea viață, ce trebuie să facă, cum trebuie să lupte împotriva acestui fapt. Astăzi, noi avem în PCRM peste 1300 de organizații primare. Se poate crea impresia că noi sperăm la un miracol.

Voi răspunde — desigur! Prin intermediul oamenilor poți realiza miracole. Dar cine se putea aștepta că în urma alegerilor din 2001, noi vom obține majoritatea constituțională? Pe de altă parte, iată acest nivel de viață, această sărăcie, această bătaie de joc de oameni — care-i și fac să părăsească țara — toate acestea oare nu trebuie să-i determine pe oameni să conștientizeze și să înțeleagă cum și pentru cine să voteze? Oare oamenii trebuie să-i lase la guvernare pe cei care au furat miliardul; pe cei care au instaurat fărădelegea? Nu cred!

Despre scindarea țării

Cine a scindat țara? Atunci cînd Dodon a fost de acord să fie ales președinte în baza unei decizii neconstituționale, oare nu a știut că țara va fi scindată? Dacă nu știa și nu înțelegea acest lucru înseamnă că este un prost. Respectiv, poporul a ales un președinte prost.

De ce a acceptat? Curtea Constituțională nu avea dreptul să modifice modalitatea de alegere a președintelui. Șeful statului este ales de către Parlament, dar nu prin vot direct. În baza a ce au modificat ei Constituția? Eu am spus de 100 de ori că Curtea Constituțională nu are acest drept! Iar Dodon a acceptat să participe la alegeri în baza acestor reguli, iar acum merge și se vaietă.

Ce-i mai rămîne să facă acum — să-și depună mandatul. În caz contrar, de fiecare dată, va fi tăvălit prin noroi așa cum s-a întîmplat în cazul desemnării ministrului Apărării. Reiese că Dodon nu se respectă nici măcar pe sine însuși, ne mai vorbind despre acei alegători care au votat pentru el. Orice om care se respectă, în locul lui, și-ar fi dat demisia. Fără a sta pe gînduri.

Despre colaborare și blocurile parlamentare

Poziția noastră, sarcinile și scopurile noastre pe care le urmărim — și atunci cînd eram la guvernare, și acum — nu coincid, din păcate, nici cu un fel de principii conceptuale ale altor formațiuni politice.

Pentru a păstra onoarea și demnitatea — atît de partid, cît și personală — uneori, trebuie să procedezi anume așa, să nu te legi niciodată cu nimeni. În politică nu se poate așa — astăzi vorbești una, iar mîine — alta. Oamenii înțeleg totul foarte bine și conștientizează ce se întîmplă. Noi nu ne putem înfrăți cu cineva anume.

În Parlament există situații cînd chestiunile examinate sînt de importanță națională, mai ales problemele sociale — iar în acest caz, noi nu putem sta deoparte. Dar asta nu înseamnă că noi trebuie să formăm coaliții, blocuri ș. a. m. d.

Blocurile generează legi greșite, comportament incorect în Legislativ. Participanții blocurilor consideră că dacă numeric sînt mai mulți, ei își pot permite să facă ce vor și cum vor. Așa nu se poate.

Despre socialiștii lui Dodon

Socialiștii mint poporul în fiecare zi. Ei nu au îndeplinit nicio promisiune din campania electorală, ei mint. Ei au furat alegătorii noștri prin minciună. Și noi vom lupta, noi vom munci în așa fel pentru ca socialiștii să nu se regăsească în viitorul Parlament.

Aceasta nu este o senzație, este condamnarea lor. Pentru lenevia și primitivismul pe care-l manifestă. Și pentru faptul că mint cu nerușinare poporul.

_________
COMUNIST.MD
0 
| încă
înapoi »