Navigare

Căutarea pe saitul

 













Toate ştirile

11.11.2017:  Nici primul, nici ultimul...
Autoritățile ocupaționale ale Moldovei l-au deportat pe M. G. Deleaghin din țara distrusă chiar de ei

***

Consilierul președintelui fracțiunii «Spravedlivaia Rossia» în Duma de Stat — S. M. Mironov, conducătorul științific al Institutului pentru problemele globalizării, fondatorul și redactorul șef al revistei «Gîndul liber» (pînă în 1991 — «Comunist») M. G. Deleaghin a fost invitat la Chișinău de Partidul Stîngii Europene (PSE) și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) pentru a participa la conferința științifică dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Revoluție Socialistă din Octombrie.

La controlul pașapoartelor, M. G. Deleaghin a fost informat că are interdicția de a intra în Moldova.
«A fost foarte interesant», a remarcat Mihail Deleaghin. «Mi-a fost luat pașaportul, documentul a fost transmis unui inspector special pentru securitate, el, amabil, după nume și patronimic, într-o rusă nu rea, m-a rugat să-l urmez în spatele ghișeului de control al pașapoartelor, adică, din punct de vedere juridic — pe teritoriul Moldovei, după care a început să se plimbe melancolic, cu pașaportul meu în mînă, între biroul lui și al altor persoane în uniforme negre. Într-o tură de acest fel, trecînd pe lîngă mine, mi-a șoptit printre dinți: «Nu-ți face griji, aproape că la fiecare cursă de-a vostră întoarcem pe cineva înapoi» (probabil, ceea ce se întîmplă în biroul lui se înregistrează mai bine decît pe coridor), ceea ce ma pregătit pentru ceea ce urma.
Așa a continuat pînă cînd toată cursa a trecut controlul pașapoartelor (era deja circa ora unu noaptea). Încă doi pasageri rămăsese fără acte (ambii — cetățeni ai Rusiei), unuia i-a fost întors documentul aproape imediat, altuia — cam peste 20 de minute.

Am discutat cu el ca și doi tovarăși — el era reprezentantul unui grup industrial rus de amploare, care a restabilit în Moldova cîteva uzine. Pentru asta el a fost decorat cu Ordinul Republicii (el a prezentat grănicerului care i-a luat pașaportul copia actului de decorare), însă, el oricum, nu a fost lăsat să intre în țară de două ori și aproape de fiecare dată așa se comportă cu el la graniță. Cînd i-a fost returnat pașaportul, el înjura, se jura că este pentru ultima dată și era vizibil că ambii înțelegeau că, de acum încolo, așa va fi întotdeauna: sarcina autorităților liberale din Moldova constă în a distruge toate legăturile cu Rusia și a lichida țara și asta se simte aproape în toate.

Ulterior, eu am fost rugat să intru într-un birou cu două scaune, iar grănicerul a început să-mi descifreze situația în cele mai mici detalii: cine m-a invitat, ce voi face, unde voi locui, cine sînt eu în Rusia — iar eu, căscînd, mă străduiam să răspund la fel de amabil.
Aflînd despre faptul că urmează să rostesc un discurs, s-a interesat dacă nu am și textul. După ce a înțeles că am, m-a rugat să-l fotografieze fapt cu care am fost de acord pentru că tind la distribuirea maximală a informației. La urma urmei, Hristos a predicat prostituatelor, — cu ce sînt eu mai bun decît primul, iar colaboratorul organelor moldovenești de securitate mai rău decît ultimele?
Vameșul a fost așa de amabil că ținînd, deja, textul discursului în mînă, m-a întrebat dacă nu este acolo ceva confidențial și s-a întristat sincer cînd am spus că nu și am confirmat că permit să fotografieze. Se pare că nu s-a așteptat să vadă 10 pagini și i s-a făcut lene. Ulterior, el a spus că nu știe de ce mă fac vinovat, dar sînt expulzat din țară ca un element nedorit și mi-a dat să fac cunoștință cu o hîrtie despre interdicția de intrare. El nici măcar nu a putut să găsească în textul standard punctele referitoare la mine (poate că au căzut din mers, la fel ca mine) și s-a bucurat tare mult atunci cînd eu am găsit și punctele și traducerea în rusă, a înțeles că nu va trebui să-mi traducă toată această aiureală. După care am reușit să urc în același avion, cu care am venit, spre Moscova.

Probabil, declararea mea concomitent ca și «amenințare la adresa securității naționale și ordinii publice» a fost generată de faptul că ultimele două ori am venit în Moldova la invitația actualului președinte Igor Dodon și partidului său și exact în ajun, în Moldova a avut loc a doua lovitură de stat în istoria contemporană a țării.
Dacă în 2009, liberalii au organizat confruntări stradale, în cadrul valorilor europene au prădat și incendiat administrația prezidențială și Parlamentul, acum totul s-a petrecut mai simplu: un grup de cetățeni ai României, făcuți anterior de președintele liberal membri ai Curții Constituționale, l-au suspendat din funcție pe președintele ales de tot poporul. În acest fel s-a demonstrat: opinia poporului moldovenesc, din perspectiva valorilor europene, nu înseamnă nimic, iar puterea în Moldova aparține cîtorva români și, posibil, oligarhului Plahotniuc, care a cumpărat totul.

Cu toate acestea, batjocura politicoasă a autorităților moldovenești în raport cu cei care vin din Rusia vizează nu doar anumite persoane politice de vază, ca mine, și nici măcar investitorii mari — cum era interlocutorul meu întîmplător, ci rușii în general. În avion, unde am intrat ultimul și cu întîrziere, atitudinea față de mine a fost compătimitoare (deși, din cauza mea cursa, care și așa era în întîrziere, s-a mai reținut cu 20 de minute) și din discuțiile din jur am înțeles că, spre exemplu, o discuție de 3-4 ore a colaboratorilor organelor de securitate cu un cetățean a Rusiei, venit în Moldova să-și viziteze mama (cu întrebări de genul de ce aveți așa puțin bagaj, de ce ați divorțat de soție și prin ce vă puteți confirma calitatea de manager — prin interdicția de a utiliza telefonul și, respectiv, cu o mamă ce retrăiește enorm) nu mai miră pe nimeni în principiu. Aici, nu-mi este clară poziția Ministerului rus al Afacerilor Externe, care, încă o dată, a transformat Patria noastră și concetățenii noștri în cîrpe de șters cele mai puturoase picioare, nici poziția «Aeroflot-ului», care este nevoit să transporte deportații din cont propriu și să suporte pierderi permanente (nemaivorbind despre multiplele curse reținute). Cred că numai pe oamenii cărora autoritățile moldovenești le blochează, pur și simplu, accesul în țară este timpul să scoatem o mică avere.

Și, desigur, lovitura de stat din Moldova trebuie să schimbe toată atitudinea noastră față de această țară. Pînă la stabilirea legalității și suveranității în Moldova, minim, tot exportul în Rusia trebuie să fie blocat — cu explicarea detaliată fiecărui moldovean de ce și pentru ce.

Eu, aproape 20 de ani am fost adeptul independenței moldovenești, însă, autoritățile liberale ocupaționale, în cel mai direct sens al acestui cuvînt, orientate spre includerea țării în componența României în drept de colonie (așa cum a fost în perioada anilor 1918 — 1940 cînd atitudinea față de moldoveni era mai degradantă decît față de vite), demonstrează nedreptatea mea. Nu doar țările mici de genul Moldovei, — toată Europa de Est precum și Țările Baltice și Ucraina, obiectiv, nu sînt capabile să fie suverane din cauza lipsei de resurse și instinct statal al poporului.

Ele pot fi doar parte: dacă a Rusiei, care reprezintă piața lor firească, — atunci prosperă, dacă a Occidentului, care nu are ce să-i propună decît populația în calitate de robi, — atunci ca parte componentă.
Iar noi, cedîndu-le Occidentului le-am condamnat la distrugere. O distrugere pe care elitele lor corupte o vor accelera — narcisist și mercenar».

P. S.
Mulți specialiști ruși l-au felicitat pe M. G. Deleaghin cu ocazia decorării sale cu «cea mai înaltă distincție de stat a Republicii Moldova».

P. P. S.
Serviciul de grăniceri ai Moldovei, confruntîndu-se cu un adevărat scandal, a explicat pentru «Interfax» expulzarea mea prin faptul că, eu, chipurile, «nu am putut să explic CENTRUL vizitei», — cu toate că eu am răspuns la toate aceste întrebări reprezentantului serviciului de securitate de minim cinci ori. Posibil, el pur și simplu nu știa cuvintele corespunzătoare în limba rusă.

DELYAGIN.RU
________________

CEREM EXPLICAțII!

Supunîndu-se dispozițiilor date de politicianii impertinenți de la guvernare, organele de forțe «exersează vînătoarea de vrăjitoare»

Adresarea a Președintelui PCRM, Vladimir Voronin, către ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, în legătură cu interzicerea de intrare în Moldova a lui Mihail Deleaghin


Domnule Ministru!

În noaptea de 26 spre 27 octombrie, poliția de frontieră i-a interzis intrarea în Moldova cunoscutului savant și publicist rus Mihail Deleaghin, sosit la Chișinău la invitația Partidului Comuniștilor din Republica Moldova pentru a participa la conferința internațională, planificată pentru ziua de 27 octombrie curent. Cauzele acestei interdicții sunt necunoscute. Conform informațiilor apărute în mass-media, reprezentanții poliției i-au incriminat savantului rus, chipurile, incapacitatea de a-și întemeia scopul venirii sale la Chișinău, ceea ce, firește, sună ca o mare neghiobie.

Conferința internațională organizată de Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a adunat reprezentanți ai 15 partide europene de stînga. La lucrările ei au fost invitați savanți, politologi experți atît din țară, cît și de peste hotare, printre acești invitați fiind și Mihail Deleaghin. Despre faptul că la Chișinău urmează să se țină această conferință s-a anunțat din timp în cadrul unui briefing al președintelui PCRM. Nici un om cu judecată sănătoasă nu va putea să creadă că Mihail Deleaghin nu a fost în stare să explice motivul sosirii sale la Chișinău. Cu atît mai mult că dumnealui a prezentat polițiștilor și varianta tipărită a invitației pe care a primit-o din partea PCRM.

Prin urmare, această revoltătoare interzicere de a-l lăsa să intre în Moldova pe savantul rus a fost nu altceva decît un act îndreptat împotriva PCRM, care, după cum se știe, este un partid parlamentar.
Apreciez cele întîmplate ca un demers revoltător și impertinent de discreditare a imaginii țării noastre, de insultare directă nu numai a cunoscutului savant rus, ci și a tuturor organizatorilor și participanților la conferința internațională sosiți la Chișinău din 15 țări ale Europei.

Trezește indignare și faptul că structurile de forță ale țării, inclusiv sub nemijlocita Dumneavoastră conducere, se antrenează în «vînătoarea de vrăjitoare», bătîndu-și joc de cetățeni, savanți și jurnaliști, care nu prezintă nici un pericol pentru țara noastră, în timp ce în republică vin fără a fi sancționați dușmani deschiși ai statului nostru, cum ar fi Traian Băsescu, Alex Grigorievs și alții care în mod deschis cheamă la lichidarea Republicii Moldova și care se amestecă activ în politica țării noastre, jignesc poporul nostru și nu recunosc statalitatea noastră.

În acest context, în calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova și conducător al Partidului Comuniștilor din Moldova, partid care l-a invitat pe Mihail Deleaghin la o acțiune internațională, cer să-mi fie prezentate în formulă scrisă toate împrejurările privind situația dată și cauzele concrete din care domnului Deleaghin i-a fost interzisă intrarea în Moldova, precum și temeiurile aplicării altor măsuri restrictive față de oaspetele nostru. De asemenea, insist ca Dumneavoastră, în calitate de ministru al MAI, în mod public să-i cereți scuze domnului Mihail Deleaghin.

Și, principalul, domnule Jizdan, Dumneavoastră sunteți obligat să respectați strict Legea și Jurămîntul, ci nu să vă supuneți unor politicieni obraznici, care au ajuns la guvernare pe căi neconstituționale.

***
0 
| încă
înapoi »