Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

27.11.2017:  Rezultatele Summitului Parteneriatului Estic au fost sub așteptările țărilor participante, consideră analistul politic Igor Boțan
Summitul Parteneriatului Estic a fost unul foarte important, deși rezultatele lui finale au fost sub așteptările țărilor participante, consideră analistul politic Igor Boțan, director executiv al Asociației ADEPT, citat de NOI.md.

Potrivit lui, țările din Parteneriatul Estic au așteptat discuții despre perspectiva integrării europene, lucru care nu s-a întîmplat. „Uniunea Europeană a spus foarte clar: fiecare țară decide cum își dorește să fie acest parcurs, cu ce viteză vrea să se miște către Uniunea Europeană. Uniunea Europeană va aprecia eforturile după formula veche „mai mult pentru mai mult”, va avea un fond de dezvoltare sustenabilă pentru aceste țări, pentru acest fond va fi un plan de investiții în aceste țări, iar țările care vor da randament vor fi cele care vor putea să beneficieze de suportul financiar al Uniunii Europene. Deci, lucrurile sînt foarte clare”, a comentat Boțan într-un interviu pentru Europa Liberă.

În opinia lui Boțan, de această dată oficialii europeni au pus accentul pe implementarea reformelor, pentru că la raportare, la adoptare de legi sînt progrese, însă implementarea este defectuoasă.

„Bruxelles-ul înțelege foarte bine că angajamentele pe care și le-a luat Republica Moldova în perfecționarea legilor privind lupta cu corupția, privind justiția în Republica Moldova, libertatea mass-media, finanțarea partidelor, nu au fost implementate de o manieră cumsecade”, a adăugat Boțan.

Analistul politic a vorbit și despre asistența macrofinanciară oferită de UE, opinînd că prima tranșă, probabil, va fi alocată cel mai devreme pînă în martie-aprilie.

„Celelalte două tranșe se află sub condiționalități foarte puternice. Sînt 28 de condiționalități. Noi știm în linii generale la ce se referă. Evident, factorul electoral persistă, dar Uniunea Europeană nu își dorește ca măsurile pe care le ia și atitudinile pe care le exprimă să submineze cumva, hai să spunem așa, stabilitatea politică și parcursul european al țării noastre”, a conchis Igor Boțan.

_________
NOI.MD
0 
| încă
înapoi »