Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

01.12.2017:  O mînă se spală pe alta
Guvernul a decis să nu submineze imunitatea și drepturile judecătorilor de la Curtea Constituțională «doar» pentru faptul că aceștia dețin dublă cetățenie. Clar lucru. Pentru că mulți membri ai Cabinetului de Miniștri, de asemenea, sînt cetățeni români. Și dacă s-ar lua de judecătorii de la Curtea Constituțională, ar risca și ei să fie strînși la perete.

De asemenea, membrii Guvernului s-au arătat împotriva reducerii imunității judecătorilor CC pentru voturile și opiniile lor exprimate în timpul exercitării mandatelor. Doar că ei nu vor putea stabili de sine stătător limitele propriilor competențe. Deoarece, pentru asta există deja un «stabilizator». Tot el – «coordonatorul».
Motivul acestei poziții a Executivului – Moldova a ratificat Convenția Europeană cu privire la cetățenie, fără a face rezerve în ceea ce ține de interzicerea cîtorva cetățenii. Minunat, în acest caz, urmează o întrebare logică: atunci cînd au primit cetățenia română, judecătorii CC au depus jurămîntul să respecte interesele României. Așa și se zice: «Jur să fiu devotat patriei și poporului român, să apăr drepturile și interesele naționale, să respect Constituția și legile României».

Dar atunci cînd au intrat în funcția de judecător au jurat să respecte interesele Moldovei: «Jur să îndeplinesc cinstit şi conştiincios obligaţiile de judecător al Curţii Constituţionale, să apăr orînduirea constituţională a Republicii Moldova, să mă supun în exercitarea funcţiei numai şi numai Constituţiei». Deci, ale cui interese sînt mai prioritare pentru ei ? Întrebarea este una retorică, răspunsul nu este neapărat. Deși, dacă veți răspunde «ale Moldovei» sau «ale României» veți greși și într-un caz, și în al doilea. Prioritatea lor sînt interesele Păpușarului, pentru că de el depind propriile lor interese.

Iar guvernul nu trebuie să ne amețească mințile cu acea Convenție Europeană cu privire le cetățenie și tot felul de alte prostii. Ar fi spus sincer măcar o dată: o mînă se spală pe alta, sau dacă cauți ajutor, dă o mînă de ajutor.

___________
COMUNIST.MD
0 
| încă
înapoi »