Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

01.12.2017:  VIAŢA DE PARTID. Comuniștii din satul Țipala: Oamenii au obosit de sărăcie
Doar puțin peste 40 de km de Chișinău... și ajungi într-o cu totul altă lume. Aici nu există iluminare stradală, doar cîțiva stîlpi de lumină pentru tot satul — la primărie, la magazin. Noroi, drumuri sparte și întuneric profund. Ziua încă se mai simte viața. Însă spre seară satul parcă ar muri, se cufundă în întunericul realității deznădăjduite. Pe străzile sparte stau casele părăsite, în geamurile acestora demult nu mai arde lumina...

Satul Țipala din raionul Ialoveni, chiar și în condițiile exodului masiv al populației din țară, nu poate fi calificat drept unul mic. Potrivit datelor oficiale, aici locuiesc circa 3500 de oameni. În realitate, așa cum spun localnicii, în sat au rămas puțin peste 2000 de suflete dintre care majoritatea au plecat la munci peste hotare. Cei care au mai rămas, nu trăiesc dar supraviețuiesc.

Aici trebuie să vină Dumitru Gheorgievici

Aici, anume într-un sat ca Țipala, n-ar fi rău să se arate domnii democrați. Totodată, primarul satului respectiv este din partea Partidului Democrat. În campania electorală le-a promis oamenilor munți de aur. Nu a făcut nimic din ce a promis.

Așa cum spun locuitorii din Țipala, l-au crezut pe cuvînt. Măcar o promisiune de și-ar fi respectat — ar fi reparat un drum, care l-a drept vorbind, nu-i nici de dracu. Iluminarea stradală pentru localnici este un lux imens. Oamenii s-au învățat deja să circule noapte pipăind. Aici ar trebui să vină premierul Filip, care «nu simte că trăiește într-un stat capturat» și pentru care în Moldova se implementează activ reformele, iar PIB-ul crește.

Și foarte corect, cum poți simți sau înțelege dacă nu mai ieși din biroul călduț sau mașina confortabilă pentru a vedea viața reală a oamenilor concreți. Anume aici ar trebui să veniți Dumitru Gheorgievici Diacov, aici! De ce nu? Lasă primarul democrat să-și bată capul, să vă întlnească cu pîine și sare sau cu mămăligă și brînză — cum va dori, dar să-și etaleze gospodăria.

Ulterior, dacă nu veți dori să uitați acest coșmar, ați putea înainta și o inițiativă legislativă privind alocarea surselor financiare pentru salvarea satului. Este tocmai timpul potrivit — proiectul bugetului pentru anul viitor deja se află în comisiile parlamentare la examinare. Agitați-vă măcar un pic, pentru oamenii pe care i-ați mințit încă o dată la alegeri. Și nu-i mai certați, nu s-au clarificat în «principii» și «valori».

Sate ca Țipala sînt în toată țara. Și acesta este meritul dumneavoastră, domnilor democrați și a «mîinilor pentru vot» ascultătoare sau cumpărate. Alegerile, inventate de voi, sînt foarte aproape. Ce le veți povesti oamenilor atunci cînd veți perinda asemenea sate cu megafoanele? Veți promite din nou știind din timp că nu veți face nimic din cele promise?

Ce le veți spune celor cărora le-ați închis școlile, spitalele și centrele medicale din localitatea lor? Ce le veți spune copiilor orfani pe care i-ați aruncat în stradă lichidînd internatele? Nu le veți spune nimic pentru că nu aveți ce. Și este puțin probabil să participați la asemenea întîlniri cu alegătorii.

În luptă, indiferent de orice

PCRM știe despre toate problemele țării și nu din auzite. Spre deosebire de cei din PDM, deputații fracțiunii PCRM, în fiecare zi, se ntîlnesc cu oamenii din diferite sate și comune. Președintele Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin este primul în această listă.

În satul Țipala, el a venit să se întîlnească cu comuniștii din organizația primară de partid, care, recent, a organizat ședința de dare de seamă și alegeri. Discuția a fost una sinceră și, totodată, complicată. Așa cum a remarcat în raportul său, secretarul OPP din Țipala, Ion Cotorobai, disperarea oamenilor crește pe an ce trece. Ei supraviețuiesc cu salariile și pensiile mizere pe care le primesc, nu au cu ce-și hrăni familiile, iar guvernarea se îmbogățește pe seama muncitorilor de rînd. În sat, așa cum s-a mai remarcat deja, alegerile locale au fost cîștigate de democrați, iar acum oamenii au înțeles cît de mult au greșit.

Potrivit secretarului, tot tineretul progresiv din sat, care nu a plecat încă peste hotare, speră să părăsească Moldova în cel mai apropiat timp. Oamenii au obosit de această viață săracă și foarte grea. Nici măcar nu-și mai leagă viața nu doar că de sat, dar de țară în general.

De asemenea, în discursurile lor, comuniștii din Țipala au remarcat că nicio formațiune politică nu a făcut pentru dezvoltarea țării atît cît a făcut PCRM. A trecut timpul, iar democrații au făcut promisiuni frumoase și au împrăștiat lozinci despre «viața europeană».

Astăzi, toți locuitorii Moldovei trebuie să-și amintească despre rezultatele concrete ale guvernării PCRM. În legătură cu acest fapt, au fost expuse și observațiile critice pe marginea activității organizaționale a OPP din satul Țipala. Comuniștii trebuie să se întîlnească mai des, să facă activitate propagandistică în rîndul populației. Comuniștii din Țipala au subliniat despre importanța creșterii numărului de abonați la Ziarul «Comunistul».

Încă un moment important la care au atras atenția participanții la ședință — necesitatea de a activiza munca prin intermediul acțiunilor de protest la nivel local, reieșind din realitățile locale. Iar locuitorii satului Țipala au acumulat multe pretenții față de administrația publică locală.

Potrivit liderului PCRM, Vladimir Voronin, acum, nu doar PCRM, dar toată țara trece printr-o etapă complicată. «Trebuie să trecem peste această perioadă. Ne va ajuta în asta doar activitatea organizată și eficientă a fiecărei organizații primare, a fiecărui comunist. Ratingul încrederii pentru actuala guvernare este mai jos de zero. Nu mai este loc de fărădelege, încălcarea Constituției, încălcarea drepturilor cetățenilor de rînd. Această guvernare comite crime. Oamenii văd acest lucru, trebuie să-i ajutăm să înțeleagă ceea ce se întîmplă în politică, economie, sfera socială. Și mai important, oamenii trebuie să înțeleagă consecințele unei asemenea politici antipopulare și antistatale. Iar consecințele pot fi complicate pentru Moldova. Să nu admitem prăbușirea țării, o nouă rundă de criză politică, un nou val de migrație absolută a conaționalilor noștri, românizarea forțată. Acest lucru îl putem face doar noi, comuniștii. Tovarăși, nu cedați! Nu disperați! Adevărul este de partea noastră!», a conchis Vladimir Voronin.
___________
COMUNIST.MD
0 
| încă
înapoi »