Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

03.01.2018:  Interviu presedintei fractiunii PCRM Inna Şupac oferit portalului UNIMEDIA
Interviu cu președintele fracțiunii parlamentare PCRM, Inna Șupac: Să ne amintim ce spunea Vladimir Voronin. „Este nimic altceva decât o prostituție politică”


Președintele fracțiunii parlamentare PCRM, Inna Șupac a oferit un interviu pentru portalul UNIMEDIA, în care a făcut o retrospectivă a anului 2017, dar și despre cum a învățat limba chineză.

UNIMEDIA a lansat o serie de interviuri #MoJo realizate integral cu telefonul mobil. Este o nouă abordare de conținut din partea redacției noastre prin care integrăm noile tehnologii pentru a fi mai rapizi și mai buni.

R. Bună ziua doamna Șupac și vă mulțumesc că ați acceptat să răspundeți la întrebările noastre în cadrul unui interviu. Vreau să începem cu un plan general.

R. Cum a fost anul 2017 pentru fracțiunea PSRM?

I.Ș. Anul 2017 a fost un an greu pentru fracțiunea PCRM, ca și cum a fost unul greu pentru întreaga Republica Moldova și pentru 95 la sută dintre cetățenii RM. Dat fiind faptul că noi continuăm să trăim în condițiile unui stat capturat și de aici se atrag și alte probleme, pe care noi pe parcursul anului am încercat să le rezolvăm.

R. Cu ce proiecte de lege a venit formațiunea în tot acest an?

I.Ș. Pe parcursul acestui legislativ, al 20-lea al Parlamentului Republicii Moldova, noi am înregistrat în jur de 120 de proiecte de legi, în acest an – 15 proiecte legi, iar marea majoritate dintre care pe domeniul social, spre exemplu, majorarea nivelului de burse studențești și până la nivelul coșului minim de consum pentru anul trecut. Marea majoritatea a proiectelor de lege nici nu ajung să fie examinate în Parlament, având în vedere că noi suntem în opoziție, dar vreau să vă zic că sunt și exemple rare când proiectele noastre ajung în agenda Parlamentului și proiectele noastre sunt votate în unanimitate.

R. Care este planul de acțiuni pentru anul 2018 inițiat de PCRM?

I.Ș. V-am spus deja că cea mai mare problemă a țării noastre este statutul ca fiind un stat capturat, asta ar însemna că toată lumea a recunoscut că noi, Partidul Comuniștilor, am vorbit încă din anul 2012 că toate instituțiile de stat, inclusiv cele care trebuie să fie independente sunt capturate de un grup mic, oligarhic și mafiot. Și, respectiv, noi, pe parcursul mai multor ani, avem un apel către societate, către forțele de opoziție și de stânga, și de dreapta, ca să consolidăm eforturile noastre și împreună să încercăm să reușim să abordăm cea mai mare problemă, adică să alungăm de la guvernare cei care ne-au capturat, la moment, cei care au rămas, acaparatorii Republicii Moldova – este vorba de Partidul Democrat.

R. Dumneavoastră ați vorbit că Republica Moldova este un stat capturat. Dați câteva nume, de cine este capturată RM?

I.Ș. Este vorba de conducerea PD, începând cu liderul partidului Vladimir Plahotniuc, dar și vice a dumnealui, domnul Andrian Candu. De multe ori, și eu, și membrii fracțiunii parlamentare, i-am tras atenție că nu este corect ce face dumnealui. Dumnealui practic a acaparat Parlamentul. El nu se comportă regulamentului Parlamentului, dar așa cum dorește el și PD.

R. În 2018, toamna, avem alegeri parlamentare. Ce face PCRM-ul? Sondajele arată că nu trece pragul electoral. Cum crede, sondajele sunt veridice sau nu?

I.Ș. Eu vreau să vă reamintesc că sondajele sociologice, chiar când Partidul Comuniștilor a fost la guvernare, chiar înainte de alegerile din 2009, arătau -15% pentru PCRM. Nimeni nu a crezut, în aprilie 2009, PCRM, în a treia oară, va reveni la Guvernare, pentru că noi am obținut 60 de mandate. Nici un sondaj sociologic nu arăta astfel de rezultat.

Ceea ce ține de alegerile Parlamentare. Noi la moment suntem într-o etapă, împreună cu societatea civilă să facem presiuni din intern față de PD și marionetele lor, de a schimba Codul Electoral și să revenim la sistemul Proporțional. Fiindcă noi înțelegem foarte bine și de mult spunem acest lucru și conștientizăm care a fost motivația de a schimba sistemul. Este simplu, pentru că sondajele, dacă e să revenim la sondaje, cele mai credibile sondaje sunt cele care nu sunt publicate. Sunt sondajele interne, sunt sondajele închise, iar potrivit acestora, PD are șansa să nu treacă această barieră de 6% și de aceasta ei cumva de ce PSRM-ul trebuie să devină autorul acestui proiect de lege.

R. După alegerile din 2014, cunoaștem foarte bine că a avut loc o migrație parlamentară. Mai mulți deputați din PCRM, PLDM au migrat la PD. Mai comunicați cu foștii colegi de partid?

I.Ș. Există diferite terminologii pentru a explica ce s-a întâmplat în Parlament, mai diplomatic să zicem despre migrație, dar mai așa pe viu putem să ne amintim ce spunea Vladimir Voronin. „Este nimic alt ceva, decât o prostituție politică”.

R. Păi au fost cumpărați, șantajați… cum?

I.Ș. Și domnul Voronin, de mai multe ori, și în public, și în Parlament că 14 de deputați au fost cumpărați. În jur de 5 milioane de euro pentru acești 14 deputați. Haideți să ne amintim că nu numai PCRM a suferit de urma cumpărări a acestor deputați. PLDM – 18 deputați. 18 deputați au migrat la Partidul Democrat sau la așa numitul PPEM.

R. Pe 19 noiembrie a avut loc referendumul de demitere a primarului general Dorin Chirtoacă. Ce a fost o încercare a PSRM-ului de prelua municipalitatea sau un eșec total?

I.Ș. Vreau să reamintesc că PCRM a susținut acest referendum. Noi am apelat la toți cetățenii din municipiul Chișinău să susțină această idee să vină, fiindcă ceea ce se întâmplă pe parcursul celor trei mandate a domnului Chirtoacă este un eșec total și, chiar, este o rușine. Da, noi am apelat la toată lumea să vină și să susțină referendumul, necăutând la faptul că miza care este în spatele acestui referendum.

Dar la începutul acestui an, Partidul Socialiștilor, consilierii municipali ai PSRM-ului, nu știu din ce considerente au deces să nu apeleze la altă lume. Și le-a reușit. În mod surprinzător foarte straniu și paradoxal. De ce? Noi am făcut o analiză și este foarte clar că și am văzut că această temă este legată de votarea sistemului mixt. Eu vreau să reamintesc, poate nu prea multă lume a atras atenția la acest fapt. În prima lectură, când proiectul de lege a fost discutat în Parlamentul RM, am ieșit din țară și ne-am alăturat la acțiunea de protest a venit și Igor Dodon. El nu a venit să convingă pe Diacov și Candu, el a convenit de mult cu domnul Plahotniuc. Domnul Dodon a venit în Parlament la sunetul lui Ion Ceban, dar Ion Ceban a văzut că ceva nu este în regulă în fracțiunea lor. Erau de derutați și nu înțelegeau ce se petrece. Cu o lună în urmă eram împotriva la orice schimbare a sistemului elector. Mulți dintre ei știau că în cadrul sistemului electoral proporțional aveau mai multe șanse și nu au înțeles. Domnul Ceban știa foarte bine care sunt acordurile între Dodon și Plahotniuc. Igor Dodon a venit și peste ceva a fost votată comasarea proiectelor. În schimbul sistemului mixt? (reporter) Exact!

R. Trecem la alt subiect. De-a lungul anilor s-a discutat cine va fi succesorul domnului Voronin. În partid se discută acest subiect sau nu?

I.Ș. Acest lucru se discută, sau dacă cineva vrea, poate să fie discutat în cadrul Congresului Partidului. Noi am avut anul trecut Congresul ordinar al PCRM, acolo a fost o sală plină de 500 de delegați, nimeni dintre ei nu a ridicat această problemă, asta ar însemna că, într-adevăr, Vladimir Voronin este președintele PCRM, iar noi comuniștii l-am încredințat pentru încă un mandat pentru patru ani de zile.

R. Haideți să lăsăm politica la o parte să trecem la partea de divertisment. Cum este politicianul Ina Șupac înafara politicii. Ce hobby aveți, cu ce vă ocupați?

I.Ș. Eu aș dori să fiu un manager mai bun al timpului meu. Aș dori foarte mult să am mai mult timp pentru dezvoltarea profesională și aș dori să am mai mult timp și pentru știință, de ce nu, și pentru studierea altor limbi. Dar recunosc că nu îmi ajunge timp, dar asta este problema mea personală.

R. Practicați vreun sport oarecare?

I.Ș. Din păcate, până ce nu. Acesta este unul din planuri din calendarul meu pentru anul 2018.

R. Ați spus că vreți să cunoașteți mai multe limbi, ce limbi acum cunoașteți?

I.Ș. Engleză, rusă, moldovenească, ucraineană. Aș dori foarte mult, mai mulți cei care mă cunosc, știu că, cândva, de două ori am încercat să studiez limba Chineză și tot a fost problema cu timpul, dar se rezolvă. O să vedem ce va fi mai departe.

R. Suntem în preajma sărbătorilor de iarnă. Cum sărbătoriți Crăciunul, pe nou sau pe vechi?

I.Ș. Pe 7 ianuarie.

R. Dar de Anul Nou ce faceți.

I.Ș. Sunt ocupată cu niște activități de partid.

R. Ce cadou așteptați de Crăciun?

I.Ș. Eu aștept ca toți cei, persoanele dragi mie, rudele, toți să fie sănătoși.

R. Vă mulțumesc mult pentru interviul acordat și pentru că ați răspuns la întrebări. Vă mai așteptăm și în studioul UNIMEDIA pentru un alt interviu.

Interviul a fost acordat pentru UNIMEDIA pe data de 7 decembrie.
0 
| încă
înapoi »