Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

09.02.2018:  Tîrîș, tîrîș, tîrîș!
Unionismul tîrîș s-a activizat în Moldova în anul curent. Altfel nici nu poate fi

***

În anul care marchează un secol de la «marea unire», toți cei care «muncesc» pe cîmpul unionist intenționează să strîngă roada dividendelor politice, a popularității «românilor» și, evident, hîrtiile verde-gri cu portretele înaintașilor Americii.

Pe de altă parte: de ce să nu-și dorească acest lucru? În martie anul trecut, parlamentul României a adoptat o lege în conformitate cu care, ziua de 27 martie, ziua unirii Basarabiei și României în 1918, este declarată sărbătoare națională. Și au început să curgă bani pentru organizarea acțiunii. În ceea ce privește executorii... Noi, cei care trăim în Moldova avem o răbdare nemaipomenită — noi sîntem capabili să răbdăm cei mai oribili cretini în jurul nostru.

Apusul manual al soarelui

Iată președintele de onoare al PUN — Partidul Unității Naționale — (președintele formal al căruia este Anatol Șalaru), fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat că va înainta în parlamentul României o declarație cu privire la revizuirea granițelor Moldovei. În parlamentul Moldovei nu se va înainta nimic de acest gen, deși, asta pe noi tot parcă ne vizează. Păi da, totul se produce conform celui mai bun scenariu al «anului jubiliar» — ordinul de a trece Prutul și punct.

Băsescu intenționează, printr-o simplă mișcare, să denunțe Pactul Molotov–Ribbentrop și consecințele acestuia, care au determinat includerea Basarabiei în componența Uniunii Sovietice.

«Noi acționăm în anul centenarului... Noi sîntem obligați să facem acest lucru. În urma Pactului Ribbentrop-Molotov au avut de suferit Țările Baltice, Polonia și România. Trei țări baltice au ieșit de sub influența Pactului Ribbentrop-Molotov. Ele au fost incluse în cadrul Uniunii Sovietice, iar acum sînt țări independente și membre ale UE și NATO. Polonia este un stat integru și membru al UE și NATO. România a pierdut Basarabia — și noi stăm...», a declarat Băsescu într-un interviu pentru un post român de televiziune. Nu-i nimic, cum spune un bun comandat atunci cînd intră la subalternii săi în timpul odihnei: «Stați-stați...».

Băsescu intenționează să divizeze Republica Moldova pe Nistru. Chipurile, restabilirea granițelor României pe malul rîului Nistru este scopul țării pentru care «a venit timpul restabilirii demnității poporului ei». În ghilimele vom remarca că Băsescu nu doar că nu a înaintat ucrainenilor niciun fel de pretenții pe marginea Bucovinei, dar s-a și grăbit să-i liniștească: «Eu nu vorbesc despre teritoriile Ucrainei. Este vorba doar despre Moldova și restabilirea granițelor României pe Nistru». Un fel de unionism electiv.

Va fi de acord oare Kievul cu denunțarea Pactului Ribbentrop-Molotov? Acest document a consfințit și schimbările teritoriale ale RSSU, constituind Ucraina contemporană. În cazul denunțării, Kievul va trebui să restituie Poloniei vestul Ucrainei. Iar polonezii și așa au mușcat terenuri germane importante după război. Drept compensare, să zicem...

De dragul revenirii Basarabiei la sînul «României-mame», Băsescu este gata la sacrificii nerezonabile: «Acest lucru mă va determina să închiriez un apartament în Chișinău, să iau toată Republica Moldova, comună după comună».

De cine și de ce «se iau comunele»

Așa cum se știe, în ultima perioadă, un șir de consilii locale au adoptat declarații cu privire la unirea lor cu România. Un fel de modalitate specifică pentru a marca jubileul «marii uniri».

În ediția precedentă a Ziarului «Comunistul» am abordat subiectul ale cui urechi se întrezăresc de sub căciula referendumurilor sătești despre «mica unire». Și am ajuns la concluzia că este puțin probabil faptul că sătenii au fost, afectați toți odată, de virusul unionismului tîrîș, au convocat imediat adunarea satului și au semnat hîrtia. Nu, treaba nu s-a mișcat din loc fără autoritățile locale. Fără convingerile lor, înșelăciunea (nu se exclude) amenințările, manipulările, fraudele.

Doar că, n-o să vă vină să credeți! Conducătorii satelor și comunelor, în care s-au desfășurat referendumuri, nici pe departe nu sînt unioniști convinși din componența PUN. Majoritatea dintre ei sînt înscriși în rîndul «stataliștilor» din cadrul formațiunii politice a lui Plahotniuc. Și anume ei promovează activ ideea de lichidare a Republicii Moldova pe calea aderării țării la statul vecin.

Trei sate, care au semnat anterior declarația cu privire la unirea lor cu România, sînt conduse de reprezentanți ai PDM. Satul Ruseștii Noi din raionul Ialoveni este condus de democratul Pavel Codreanu. Satul Ulmul din același raion este condus de Sergiu Braga. Iar în fruntea satului Feștelița din Ștefan Vodă stă primarul democrat Nicolai Tudoreanu.

Iar primarii satelor Bardar și Opaci, care, de asemenea, au semnat pentru unire, sînt reprezentanți neoficiali ai PDM în teritoriu. Și dacă e să mai luăm în calcul faptul că PDM controlează 85-90 la sută din toate primăriile sătești și orășenești...

Din cîte se pare, nemulțumiți doar de implementarea sistemului electoral mixt și fără a se simți în siguranță, chiar și după asta, Partidul Democrat încearcă să pună în joc încă o carte unionistă. Asta este la ei un fel de tren blindat, care, de regulă, este pornit pe calea de rezervă a oamenilor pașnici. Și dacă pentru democrați situația politică va fi una deloc fericită, puteți să nu puneți la îndoială faptul că nu vor ezita să provoace confruntări între unioniști și stataliști.

La acest capitol, absolut ne la locul lui a sărit președintele PDM, Dumitru Diacov care a declarat că Băsescu ar trebui «pedepsit simbolic» pentru declarațiile pe care le-a făcut. «Imaginați-vă că eu mă duc în România să fac declarații de acest gen. Ce vor spune prietenii noștri din București? Măi, prostule, du-te acasă să faci declarații», a spus Diacov.

Încercarea de a împiedica recrutarea electoratului unionist a provocat o nemulțumire dură. Formațiunea politică i-a răspuns președintelui său de onoare din artileria sa: măi, Diacov, du-te acasă și fă declarații. «Declarațiile făcute, în ajun, de către domnul Diacov, reprezintă opinia lui personală și nu reflectă poziția oficială a partidului», a declarat secretarul de presă al PDM, Vitalie Gamurari.

Curtezan fără cardinali

«Alesul de tot poporul», Igor Dodon este un adevărat maestru în a se da în spectacol pe pagina sa de socializare și la televizor. Anume pe pagina sa de socializare Dodon a criticat dur acțiunile sus menționate ale autorităților publice locale, a cerut un raport pe marginea acestei situații de la structurile corespunzătoare — Procuratura Generală și SIS. Și a amenințat să convoace, în legătură cu acest fapt, Consiliul Suprem de Securitate.

Dintr-o parte arată amenințător. Dar, apare întrebarea: se vor prezenta la ședință prim-ministrul, președintele Parlamentului (care a declarat direct că nu există motive întemeiate pentru convocarea acestui organ consultativ) și ministrul Apărării — numit prin ocolirea «alesului de tot poporul». Trezește dubii vizita șefilor de la MAI și SIS. Iar în lipsa acestor persoane Consiliul se va transforma într-o adunătură a prietenilor lui Dodon. Curtezanul fără cardinali — nu este o forță.

Șeful a fost susținut de fracțiunea PSRM în Parlament. Cu entuziasmul puradeilor de clasa I la artificii, socialiștii au propus organului legislativ să adopte o declarație care să condamne acțiunile unioniste desfășurate la nivelul administrației publice locale. Proiectul declarației trebuie să fie pus în dezbatere în cadrul ședinței plenare din această săptămînă. Se știe, însă, foarte bine care este drumul ce duce în iad. Această furtună se va încheia prin faptul că «majoritatea parlamentară» va trimite socialiștii să-l urmeze pe Diacov. Iar PDM va continua să schițeze o nouă coaliție de guvernare în viitorul Parlament. De această dată cu părtași ai unirii.

________
comunist.md
0 
| încă
înapoi »