Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

17.06.2009:  Iurie Roşca: Asumarea de responsabilităţi este necesară atunci când Republica Moldova are atâtea probleme de rezolvat
Interviu cu Iurie Roşca acordat în exclusivitate pentru FLUX după desemnarea sa prin decret prezidenţial în funcţia de viceprim-ministru al Republicii Moldova

- V-a surprins decizia preşedintelui în exerciţiu Vladimir Voronin prin care v-a desemnat în funcţia viceprim-ministru?

- Am purtat consultări, fireşte, înaintea de luarea acestei decizii. Consider că după 15 ani de activitate în Parlamentul Republicii Moldova în diverse poziţii ale ierarhiei parlamentare am acumulat suficientă experienţă pentru a putea să contribui la o mai bună funcţionare a Guvernului şi pentru a continua implicarea mea concretă la aprofundarea reformelor politice, instituţionale, juridice, pentru o mai bună armonizare a cadrului juridic naţional cu cel european, dar şi, în egală măsură, voi invita colegii de guvern la o mai bună deschidere către societate, la o transparenţă a actului decizional şi la întreaga activitate a Guvernului şi a fiecărei componente a Executivului, acum când Republica Moldova are şi un deficit de imagine pe plan extern şi există încă şi o situaţie destul de tensionată în societate după alegerile parlamentare. Cred că este nevoie de mai mult echilibru, mai multă maturitate, deschidere, spirit de dialog şi capacitate de a contribui la fortificarea Republicii Moldova ca stat independent şi democraţie funcţională.

- Ştiţi ce veţi face în cadrul Guvernului, de ce domenii vă veţi ocupa?

- Da, în primul rând, vor fi organele de drept. Mă voi ocupa de reforma juridică şi continuarea reformelor democratice din Republica Moldova. Adică va fi atât activitatea de supraveghere a organelor de drept, cât şi activitatea de creaţie legislativă, de propuneri pentru perfecţionarea cadrului legislativ şi normativ al Republicii Moldova, care să fortifice instituţiile democratice şi care să ne apropie de standardele europene.

- Cum credeţi care vor fi relaţiile dumneavoastră cu ceilalţi membri ai Guvernului?

- În general, în ultimii ani am avut relaţii normale, funcţionale, colegiale cu toţi membrii Guvernului şi alţi demnitari din Republica Moldova. Am suficientă capacitate de comunicare pozitivă, fiecărui revenindu-i atribuţiile legale şi constituţionale, fără ca să existe vreo deficienţă de cooperare sau comunicare în acest sens.

- Dar cum va influenţa numirea Dvs. ca membru al Guvernului asupra participării în alegeri a PPCD?

- Vom găsi o soluţie politică şi juridică bine echilibrată, vom studia posibilitate de fortificare a listei electorale a Partidului Popular Creştin Democrat şi pe parcursul zilei de mâine sau, cel târziu, poimâine vom face toate anunţurile legate de modul în care voi participa eu în campania electorală. Totuşi este un context destul de prielnic pentru cariera mea politică deoarece cred că este important să îmi asum responsabilităţi publice care să scoată în evidenţă şi calitatea mea de om de stat, nu doar de persoană care face politică comentând ce fac alţii. Asumarea de responsabilităţi este necesară atunci când Republica Moldova are atâtea probleme de rezolvat.

- Dumneavoastră aţi fost desemnat în calitatea de viceprim-ministru într-o perioadă foarte dificilă atât sub aspect politic, cât şi economic. Nu credeţi că începeţi această nouă etapă în cariera Dvs. politică într-un moment mai mult decât dificil?

- Întotdeauna momentele pe care le-am trăit au fost destul de dificile şi tensionate în ultimii douăzeci şi ceva de ani. Aşa cum am spus şi cu alte ocazii, aşi dori să repet, pentru mine contează efectul practic, chiar dacă riscurile de imagine se menţin pentru că atunci când faci ceva, când activezi la modul practic unii aprobă, alţii dezaprobă; unii înţeleg, alţii – nu prea. De aceea activitatea mea concretă în cadrul Guvernului va fi însoţită de o bună comunicare cu opinia publică prin intermediul mass-media, astfel încât să fiu şi înţeles de către concetăţenii noştri.

- Domnule Iurie Roşca, vă mulţumesc mult.


www.flux.md

0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania