Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

05.03.2018:  Comuniștii de la Cahul: Guvernarea face o mare greșeală, imaginîndu-și că răbdarea poporului Moldovei poate fi pusă la încercare la nesfîrșit
Pe 4 martie, Vladimir Voronin, lider al PCRM, a ținut o întîlnire cu activul al comitetului raional Cahul al partidului. Formatul întîlnirii a prevăzut și participarea unor cetățeni fără de partid, de aceea în sală au fost prezenți și oameni care nu sunt membri ai PCRM, dar împărtășesc scopurile și obiectivele comuniștilor, îndeosebi în această atît de complicată din punct de vedere politic perioadă.

Cei adunați au avut pregătite multe întrebări pentru Președintele PCRM, Vladimir Voronin, și toate au fost din categoria celor importante și arzătoare — politica externă agresivă a actualei conduceri a Moldovei, pasivitatea Guvernului în ceea ce privește promovarea reformelor menite să combată corupția, sărăcirea populației și, desigur, viitoarele alegeri parlamentare după sistemul electoral mixt impus de democrați.

7 aprilie, 2009 — 2 martie, 2018: verigi ale aceluiași lanț

Pe locuitorii din raionul Cahul i-a îngrijorat o acțiune desfășurată recent la Chișinău din inițiativa regimului guvernant din Moldova — așa-numita conferință interparlamentară pentru securitate în cadrul Parteneriatului Estic. La acest for, autoritățile moldovenești au făcut în numele întregului popor moldovenesc un șir de declarații zgomotoase și provocatoare și chiar au semnat o așa-numită declarație comună a Georgiei, Moldovei și Ucrainei cu privire la sfera de apărare. Din declarațiile făcute, pentru toți a devenit evident faptul că acesta a fost încă un demers planificat și regizat, orientat spre o înrăutățire vehementă a relațiilor dintre Moldova și Rusia.

În acest context, Vladimir Voronin a subliniat că, în ajun, adică joi, 1 martie, el, în calitate de al treilea Președinte al Moldovei, a făcut o declarație în care a condamnat acest gen de acțiuni ale regimului guvernant din Moldova, pe lîngă asta declarînd că fracțiunea PCRM în Parlament refuză să participe la această acțiune antirusă.

Intensificarea fenomenului unionist, care se răspîndește și se extinde în toată țara prin mimarea adoptării de către locuitorii unui șir de sate a declarațiilor despre unire, elaborarea de către majoritatea parlamentară cumpărată a unor legi de combatere a așa-numitei «propagande ruse», distrugerea și degradarea în toate sferele ca o consecință a «reformelor» promovate de Guvern, — toate aceste procese au fost declanșate nu ieri și nici alaltăieri. În opinia liderului PCRM, distrugerea statalității moldovenești a început în anii 90, iar apoi, după cei opt ani de guvernare a PCRM, a continuat după venirea la putere a pseudointegratorilor europeni, care din nou au aruncat țara în haos.

«Ceea ce s-a întîmplat la 7 aprilie, 2009 a fost nu altceva decît o tentativă de lovitură de stat, și astăzi acest lucru le este clar tuturor. Respectiva tentativă a fost planificată de forțe atît din interiorul țării, cît și din exteriorul ei. Dar nu le-a mers, și asta pentru că eu nu am dat ordin să se împuște în mulțime. E îngrozitor să-ți imaginezi la ce consecințe ar fi condus și cîte jertfe s-ar fi produs în cazul în care eu, în calitate de președinte de țară, aș fi dat acest ordin», a declarat Vladimir Voronin, subliniind că, în țara vecină cu noi, Ucraina, acest scenariu a fost realizat în deplină măsură, iar cetățenii ucraineni suportă consecințele lui pînă în prezent.

Potrivit lui, dacă acum nouă ani, în timpul evenimentelor din aprilie, s-ar fi vărsat sînge, scopul autorilor acelei tentative de lovitură de stat ar fi fost realizat — să arăte și să demonstreze întregii lumi că noi, comuniștii, nu putem guverna țara fără vărsări de sînge, că doar fără comuniști Moldova va deveni «o țară civilizată și democratică».

«Astăzi noi vedem ce reprezintă «civilizația» și «democrația» impuse și promovate în Moldova de către regimul guvernant. Înrăutățire bruscă a relațiilor cu partenerul tradițional al Moldovei, Rusia, poartă un caracter geopolitic. Autoritățile moldovene au făcut din asta un scop, pas cu pas înaintînd spre ruperea acestor relații. Cineva dorește foarte tare să dezlănțuie următorul conflict în teritoriul nostru. Pentru aceștia, cum se spune, cu cît e mai rău, cu atît e mai bine. Și nimeni nu se gîndește la consecințele economice și sociale provocate de această politică înrăită și distructivă», a subliniat liderul PCRM.

Încă un moment important este soarta cetățenilor moldoveni care muncesc în Federația Rusă, care, ca rezultat al acestei politici, se poate complica. Mai mult decît atît. Exportul mărfurilor moldovenești, care pe parcursul deceniilor întotdeauna a fost orientat spre Est, acum a ajuns într-o situație de impas. Pateticele rapoarte statistice pe care guvernarea le face publice și conform cărora Moldova a reușit să-și reorienteze potențialul său comercial spre piețele europene e doar o inducere în eroare a opiniei publice. Volumele de export în UE nici pe departe nu pot fi comparate cu volumele de producție asigurate exportatorilor moldoveni de către piața rusă. În situația dată, în loc să facă tot posibil pentru a relua relațiile comercial-economice cu Rusia, regimul guvernant în mod stăruitor pompează în societatea moldovenească isterie antirusă.

Sub acoperirea «unirii»…

Pe acest fundal, și-au intensificat activitatea forțele unioniste, acestea fiind sprijinite și sponsorizate de România. Unde s-a mai văzut în careva altă țară ca un fost președinte al țării vecine, cum ar fi Traian Băsescu, să cutreiere, să zicem, regiunile germane și să facă în mijlocul populației agitație pentru distrugerea statalității Germaniei?

După cum a menționat Vladimir Voronin, Igor Dodon se plînge că nu are împuterniciri mai largi. Dar, chiar și în situația în care se află, a mai menționat liderul PCRM, oare nu e în puterea dumnealui să-l expulzeze din țară pe consulul român pentru participare la acțiunile de subminare a statalității? În această privință, Dodon păstrează tăcerea, în timp ce consulul României la Bălți se întîlnește cu primari și-i îndeamnă să adopte declarații în sprijinul «unirii». Dispunem de informații parvenite din teritoriu că în aceste scopuri sunt alocați și bani. Cu alte cuvinte, respectivele declarații sunt adoptate de 5-7 consilieri, ulterior acestea fiind prezentate ca și cum adoptate conform voinței locuitorilor întregului sat, ai comunei, ai orașului. Și acest lucru se face cu ușile închise și în mod trădător.

Totodată, guvernarea, sub ai cărei ochi se întîmplă toate aceste lucruri, parcă ar fi luat apă în gură. Toate cererile înaintate organelor de ocrotire a ordinii de drept, Procuraturii de a reacționa adecvat la respectiva situație rămîn fără de nici un răspuns. Dar oamenii simpli pe toate le văd și pe toate le înțeleg — peștele se strică de la cap. Fără îngăduirea și fără sprijinul din partea conducerii Moldovei, o asemenea stare de lucruri nu ar fi posibilă. Astăzi guvernarea este, de fapt, complice al acestor acțiuni antistatale. În orice caz, ea nu ne-a oferit nici un temei pentru ca să credem altfel.

Mai mult decît atît. Impunerea sistemului electoral mixt, în baza căruia majoritatea parlamentară intenționează să organizeze anul acesta alegerile parlamentare, urmărește un singur scop — pe orice cale, să se mențină la putere. Prea multe crime au fost comise pe parcursul celor nouă ani de guvernare a ei, inclusiv încălcări grosolane ale Constituției și furtul miliardului din sistemul bancar. În cazul în care și-ar pierde puterea, ar trebui să răspundă pentru toate crimele săvîrșite conform articolelor respective din Codul penal.

În legătură cu asta, la întîlnirea cu liderul PCRM, Vladimir Voronin, comuniștii de la Cahul și-au exprimat îngrijorarea că acei candidați în funcția de deputat în Parlament, care vor accede în Parlament din circumscripțiile uninominale, chiar în următoarea zi de după alegeri vor ajunge în sînul Partidului Democrat. În acest sens, exemplul Găgăuziei e mai mult decît convingător. Pentru a preveni practica turismului politic în Parlament și respectiv, continuarea uzurpării puterii în țară, locuitorii din orașul Cahul consideră că este necesar de a adopta în regim de urgență o lege care să interzică trecerea dintr-un partid în altul în cadrul organului legislativ.

Vladimir Voronin a menționat că fracțiunea PCRM în Parlament în repetate rînduri a lansat această inițiativă conform căreia deputatul ar fi lipsit de mandat în cazul ieșirii sale din rîndurile partidului pe a cărui listă a avut acces în Parlament, însă majoritatea parlamentară prin toate mijloacele împiedică introducerea în lege a unor asemenea amendamente. În caz contrar, însăși majoritatea guvernantă, adunată și ea din trădători, s-ar risipi într-o clipă.

El de asemenea a subliniat faptul că, fără sprijinul socialiștilor, puțin probabil ca anul trecut să apară proiectul sistemului electoral mixt în alegerile parlamentare. Anume din imboldul venit de la așa-numitul președinte Dodon, deputații din PSRM, care se află sub controlul lui, au votat introducerea sistemului electoral mixt.

Răbdarea poporului a secat

«Din promisiunile pe care Dodon și socialișții le-au făcut în perioada electorală nu a rămas nimic. În sensul că nu au făcut nimic din ceea ce au promis ei, din ceea ce a crezut electoratul că vor face și de aceea a votat candidaturile lor. Dodon continuă să facă promisiuni, însă acum rar cine îl crede», a declarat Vladimir Voronin.

În discuțiile lor cu al treilea Președinte al Moldovei, locuitorii orașului Cahul au confirmat faptul că socialiștii promit multe și pînă acum, dar starea de lucruri rămîne să fie cum a fost, fără de nici un fel de schimbări spre bine. Satele devin pustii, prin școli au rămas puțini copii, iar primarii, la fel și autoritățile centrale, continuă să se ocupe de populism. Astăzi Moldova este o țară în care în toate domină dezmățul, și această situație nu mai poate continua, ei trebuie să-i fie pus capăt.

«Oamenii pot să nu ajungă pînă la toamnă, cînd sunt planificate alegerile parlamentare. Lor nu le-a mai rămas răbdare, ei au fost aduși pînă la limită», au declarat cahulenii. În opinia lor, guvernarea face o mare greșeală, imaginîndu-și că răbdarea poporului Moldovei poate fi pusă la încercare la nesfîrșit.

____________
comunist.md
0 
| încă
înapoi »