Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

03.03.2018:  Drang nach Osten — Marș spre Est. Remake
Procesul extinderii NATO în Est nicidecum nu contribuie la instaurarea stabilității în lume

Îndeosebi au de suferit țările mici de felul Moldovei. Ele se pomenesc în calitate de pioni într-un mare joc geopolitic, pe care îl fac niște mari jucători, iar pionii, de regulă, aceștia obișnuiesc să-i sacrifice. În cazul nostru, de dragul principalului scop al natoiștilor — de a amplasa rachetele lor tactice și de ofensivă cît mai aproape de teritoriul Rusiei...

Pentru asta, într-un șir de state (inclusiv în al nostru) la guvernarea politică sînt așezați oameni supuși Washingtonului. Iată de ce liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, în mod regulat face naveta în capitala americană după instrucțiuni. Sau le primește pe acestea de la ambasadorul SUA la Chișinău.

Georgia, Tadjikistan, Kirghizia și Ucraina cu amabilitate au oferit teritoriile lor pentru amplasarea unor baze ale SUA, iar cursul politic al respectivelor state prevede o strînsă colaborare politică și militară cu «prietenii» de peste ocean.

În Republica Moldova deocamdată nu s-a ajuns pînă la asta, dar tendința de a oferi pămîntul nostru pentru baze militare natoiste persistă. Să luăm, cel puțin, decizia actualului regim de la guvernare de a forma un detașament militar mixt moldo-român. Asta în situația în care nu exista o necesitate vitală a unei asemenea unități. Dar anume asta va ajuta NATO să atragă țara noastră neutră în orbita sa. Doar anume România este în regiunea noastră principalul și activul partener al acestei organizații.

Aspirația Chișinăului oficial de a nimeri cu orice preț în Europa (inclusiv pînă la introducerea acestei aspirații în Constituție) va fi folosită cu multă abilitate la Bruxelles, în cartierul general al NATO — să nu aveți nici o îndoială de asta! Și, în schimbul unei mici promisiuni de a primi cîndva Moldova în rîndurile țărilor membre ale UE (peste vreo sută de ani!), actuala putere va deschide hotarele țării în fața NATO și SUA.

În felul acesta, Moldova în mod benevol se va expune unor potențiale bombardamente strategice — atît din partea Alianței Nord-Atlantice, cît și din partea Rusiei.

Aruncînd năvodul

Începutul marșului NATO spre Est trebuie urmărit începînd cu anul 1994, cînd conducerea blocului a luat decizia de a primi în componența NATO noi membri. Concomitent, a fost aprobat și programul apreciat astăzi în mod neunivoc cu denumirea «Parteneriat în numele Păcii», deși în respectivul program chiar din capul locului nu era vorba de pace și nici de un parteneriat bazat pe egalitate în drepturi.

Inițial se presupunea că programul va prevedea doar colaborarea cu NATO a țărilor din Europa Centrală și e Est, ci nu și calitatea lor de membru al organizației. Ceva de felul unei «săli de așteptare», în care candidații vor fi ținuți un timp cît se poate de îndelungat.

Dar nu a fost să fie așa. La început, în năvodul natoist au nimerit țările din Grupul Vîșegrad — Polonia, Ungaria și Cehia (Slovacia a fost lăsată să mai aștepte). Ceea ce s-a întîmplat la Washington, în anul 1999, la summit-ul jubiliar (50 de ani) al țărilor-membre ale NATO. La același forum, a fost aprobată o concepție strategică extrem de importantă a blocului. Fără a intra în amănunte, voi spune că acest document a consfințit dreptul alianței de a folosi forța în afara hotarelor sale. De la vorbe nu s-a întîrziat să se procedeze la fapte, și astfel a fost declanșată operația «Forța decisivă» împotriva Iugoslaviei.

În anul 2004, în componența NATO în mod oficial au intrat Letonia, Estonia, Lituania, România, Slovacia, Bulgaria și Slovenia, iar în 2009 — Croația și Albania. La ziua de astăzi, calitatea de candidați la intrarea în Alianța Nord-Atlantică o au opt state. Acestea sînt țări din Europa de Est, Peninsula Balcanică și Transcaucazia.

Posibilități și perspective

Foarte tare vrea să intre în NATO și țara vecină cu noi — Ucraina. Poate chiar mai tare decît «eurointegratorii» moldoveni. Dar, după alipirea Crimeii la Rusia, șansele Kievului oficial sînt iluzorii. După cum se știe, în componența NATO pot intra doar acele țări care nu au pretenții teritoriale față de vecinii lor. Respectiv, autoritățile ucrainene au pentru asta doar două posibilități care se exclud una pe alta: sau să renunțe la Crimeea și să intre în NATO, sau să renunțe la intrarea în NATO și să ceară întoarcerea peninsulei în componența Ucrainei.

O altă direcție potențială a marșului NATO spre Est poate deveni Arctica. Din țările-membre ale blocului, în Regiunea Arctică e mai vizibilă prezența unor state ca SUA și Norvegia; aici își au interesele lor Canada și Islanda. În cazul în care în componența NATO vor intra Finlanda și Suedia (iar asemenea scenarii de acum se discută), toate țările situate în apropiere de Regiunea Arctică, cu excepția Rusiei, vor deveni membre ale Alianței Nord-Atlantice. Astfel, va apărea pericolul militarizării Arcticii, ceea ce e condiționat de importanța strategică a acestei regiuni. În primul rînd, Arctica prezintă cea mai scurtă cale pentru rachetele balistice transcontinentale, iar în al doilea rînd — în viitor, în zona terigenă arctică e posibilă exploatarea unor minerale utile.

În anul 2014, ministrul Apărării al SUA, Chuck Hagel, a declarat că Rusia se află «în pragul NATO». Ceea ce încă o dată a provocat întărirea prezenței alianței în statele din Europa de Est și s-a manifestat într-o nouă intensificare a încordării.

Anume atunci în localitatea română Deveselu au început lucrările de amplasare a unui complex antirachetă american, iar peste doi ani după asta, la baza Indirjlik din Turcia, aici a fost adus armament nuclear. Prezența unui asemenea armament pe undeva aproape de tine nu poate să nu îngrijoreze.

Și orice ar spune unii din Pentagon cu privire la dorința lor doar să-i instruiască pe noii lor «prieteni și aliați» în arta militară, chiar și oamenii care sînt foarte departe de adevărurile militaro-strategice își dau foarte bine seama că NATO vrea să se apropie încă cu un pas de hotarele Rusiei. Și acest pas intenționează să-l facă pe pămîntul Moldovei.

_____________
comunist.md
0 
| încă
înapoi »