Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

09.03.2018:  Rezistență sub semnul Mărțișorului
Se întreprinde a doua încercare de anulare a trecerii la sistemul electoral mixt

Precum se știe, prima încercare de a fi anulat sistemul electoral antipopular al lui Plahotniuc a fost eșuată de către supușii lui de la Comisia Electorală Centrală. Motive invocate au fost cîteva, însă, toate au avut ceva în comun – falsitate absolută.

Democrații se tem de referendumul pentru anularea sistemului electoral mixt ca dracul de tămîie. Pentru că ei conștientizează perfect: revenirea la sistemul electoral proporțional înseamnă pentru ei moarte politică. Și, posibil — răspundere în fața legii. În orice caz, deja de pe acum li se poate pune lipsă la «frecventarea» pușcăriei.

Iar Partidul Democrat intenționează să blocheze acerb orice încercare a societății civile și partidelor de opoziție să desfășoare plebiscitul. Secretarul de presă al PDM, Vitalie Gamurari, fără a se sfii, a declarat că legea cu privire la sistemul electoral mixt nu poate fi anulată sub niciun fel de circumstanțe.

De cine să-i fie lui rușine? Țara este capturată de oligarhul din PDM și el o obligă să trăiască după propriile sale reguli. Dar, să te implici în jocul lui Plahotniuc după regulile lui Plahotniuc cu Plahotniuc este prostie curată. Farsele alegeri prezidențiale și alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei este un exemplu elocvent în acest sens. Cel mai mult șochează cinismul cu care democrații și slugoii lor — socialiștii — fac trimitere la o abstractă «voință a poporului». Reiese că Plahotniuc și Dodon știu mai bine necesitățile poporului decît însuși poporul.

Democrații afirmă că legea cu privire la implementarea sistemului electoral mixt nu poate fi anulată pentru că a intrat, deja, în vigoare. O mai mare prostie nici că se poate de inventat. În toată lumea și în toate statele legile se adoptă la fel cum se și anulează — prin deciziile referendumului, organului legislativ sau alte organe competente. Cine dacă nu democrații să știe acest lucru! Pentru că Curtea lor Constituțională de buzunar nu doar o dată a anulat dispozițiile constituționale — remarc, un document demult intrat în vigoare.

PDM și PSRM vor să ne fure dreptul de a ne alege guvernarea. Vor ca noi să ne lăsăm mîinile în jos și să ne conducă mai departe. Pentru că în statul nostru capturat oamenii nu au drepturi și opinii, totul decide o gașcă de netrebnici, care urmăresc un singur scop — să se îmbogățească din contul populației.

Totodată, mai avem un «președinte ales de tot poporul», care, din cîte îmi aduc aminte, înainte de a fi urcat în fotoliu, promitea să facă totul pentru popor. Acum, apare o întrebare destul de logică: oare poate «președintele ales de tot poporul» să susțină această inițiativă populară cu privire la anularea sistemului electoral mixt? Or, el va căuta din nou competențe pentru asta? Ei, și dacă va fi exact așa, apare o altă întrebare: oare avem noi nevoie de un asemenea președinte în ale cărui declarații nu există consecutivitate?

Situația creată trebuie să fie schimbată. Categoric. Asta și încearcă să facă, repetat, grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului legislativ cu privire la anularea legii pentru modificarea Codului Electoral, în rezultatul căreia a fost introdus sistemul electoral mixt. Inițiatorii referendumului au ales un semn perfect al inițiativei lor — Mărțișorul, care simbolizează sosirea primăverii și victoriei Binelui asupra Răului. În cadrul ședinței de constituire, membrii grupului au propus acest atribut tradițional moldovenesc.

* * *
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a declarat despre susținerea fermă pentru organizarea unui asemenea referendum. PCRM consideră implementarea sistemului electoral mixt drept o metodă frauduloasă de a păstra alianța democraților și socialiștilor la putere. Comuniștii au dat asigurări că vor participa activ la toate etapele de pregătire și desfășurare a referendumului.

«De la bun început, spun că noi vom susține acest referendum. Noi vom susține și vom desfășura campania pentru revenirea la sistemul electoral proporțional, care a funcționat pînă acum. Ceea ce propun ei — înseamnă haos. Ei au înțeles că nu pot cumpăra toată Moldova și acum vor cumpăra mandate în teritorii», a declarat Președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin.

Evident, noi suntem obligați să eliberăm țara din lanțurile cîrtiței mafiote. Și, în primul rînd, trebuie să scăpăm de trădătorul Dodon și compania lui pestriță. Fără el, păpușarul nu va putea controla electoratul de stînga. Ulterior, vom putea scăpa și de PDM, ratingul căruia balansează la nivelul podelelor.

Dmitri Crîmov


«Democratul» Sîrbu — cetățenilor: «Ieșiți afară de aici!»

Deputatul din partea partidului lui Plahotniuc vrea să-i lipsească pe cetățeni de dreptul lor la un referendum legislativ

Deputatul-democrat Sergiu Sîrbu s-a pronunțat pentru anularea dreptului cetățenilor la un plebiscit legislativ. Grupul de inițiativă al referendumului pentru anularea sistemului electoral mixt consideră că majoritatea guvernantă ticluiește încă un pretext pentru ca CEC-ul să respingă cererea de înregistrare a acestui grup.

După cum transmite ZdG, în cadrul ședinței Comisiei parlamentare juridice, reprezentanții grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului privind anularea sistemului electoral mixt, Ștefan Gligor și Valeriu Pașa, i-au rugat pe membrii comisiei să explice atitudinea Comisiei Electorale Centrale, în opinia căreia cetățenii nu au dreptul la inițierea unui plebiscit legislativ.

În final, deputatul-democrat Sergiu Sîrbu a propus comisiei să formuleze poziția conform căreia cetățenii nu au dreptul la organizarea unor referendumuri legislative. În opinia democratului, dreptul la inițiativă legislativă îl dețin în exclusivitate deputații, președintele țării și Guvernul, iar cetățenii își exercită acest drept prin aleșii poporului.

Pe «democratul» Sîrbu l-a contrazis Tudor Deliu, deputat din partea PLDM, care a subliniat că suveranitatea aparține cetățenilor Moldovei și acest drept îl exercită ei înșiși prin organele sale reprezentative.

Declarația lui Sîrbu a provocat un conflict între activiști și membrii comisiei. Conducerea grupului de activiști i-a învinuit pe democrați de analfabetism. Reacția lui Sîrbu nu s-a lăsat așteptată și a sunat cam în felul următor: «Ei, tu, ieși afară de aici, am să-ți arăt eu cine-i analfabet!».

În semn de protest, Tudor Deliu a părăsit ședința. Comentînd intențiile comisiei, Ștefan Gligor a subliniat că deputații ticluiesc încă un pretext pentru ca CEC să refuze încă o dată înregistrarea grupului de inițiativă.

Al doilea grup de inițiativă al referendumului pentru anularea sistemului electoral mixt a fost înregistrat la începutul lui februarie. Precedentul grup de inițiativă CEC a refuzat să-l înregistreze în baza unor temeiuri inventate.

1NEWS.MD
0 
| încă
înapoi »