Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

09.03.2018:  Mirajul gazoductului
Numai cine nu a făcut publicitate gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău! Chiar și acest cvasi-specialist ca Iurie Leancă a murmurat ceva acolo

***

Esența declarației a fost aceeași: odată cu punerea în funcțiune a gazoductului, problemele energetice ale Moldovei vor dispărea de la sine. Prim-miniștrii Moldovei și României — Pavel Filip și Viorica Dăncilă — nu au fost o excepție. În timpul vizitei recente a Vioricăi Dăncilă la Chișinău, ei, de asemenea, au vorbit mult despre interconectarea rețelelor energetice și securitatea energetică a Moldovei pe care se avîntă să o asigure «frații» de peste Prut.
Î
n realitate, în timpul acestei vizite concrete, ei au promovat cu totul altceva — cum să pună laba pe Întreprinderea de Stat « Vestmoldtransgaz», care administrează porțiunea gazoductului neconstruită încă de la Ungheni la Chișinău. (Îmi aduc aminte, în anul 2014, Andrian Candu se lăuda că segmentul Ungheni-Chișinău va fi gata în anul 2016. Astăzi, sîntem în 2018, lucrările de construcție nici măcar nu au început, dar deja se spune că porțiunea va fi gata în 2018 — pînă la alegeri).
Autoritățile noastre au mers cu plăcere în întîmpinarea părții române și au vîndut, încă o dată, interesul național. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va fi construit de compania «Transgaz». Despre faptul că anume această companie a cîștigat tenderul (în lipsa altor concurenți) a anunțat prim-ministrul Pavel Filip. «Această investiție ne va permite să diversificăm sursele de import ale gazului natural, ceea ce va deveni unul din factorii securității energetice a statului», a declarat șeful Executivului moldovean.
Scurtă informație. România nu are mult gaz. România procură circa 30 la sută din necesități de la «Gazprom» (iar propriile rezerve îi ajung pentru cel mult 10 — 12 ani). Este adevărat că, la vremea sa, consilierul premierului Victor Ponta, Alexandru Sandulescu a spus că, chipurile, România va deveni importator de gaz către anul 2018 — 2019, atunci cînd va începe extragerea produselor petroliere în Marea Neagră. Acest lucru s-a spus acum patru ani, însă, pentru realizarea acestui proiect nici măcar nu au fost demarate lucrările.
România nu va importa Moldovei gazul său mult mai ieftin pentru că-l folosește pentru a fi amestecat cu cel rus pentru a le asigura consumatorilor săi prețul accesibile la gaz. Numai la noi guvernarea obține profit exorbitant pe seama consumatorului final. Iar în România gazul se vinde cetățenilor mai ieftin decît se cumpără.
De aceea, dacă e să vorbim despre viitorul apropiat, unica soluție a vecinilor noștri de peste Prut este să umple țevile cu gaz rusesc. Urmărind scopul său comercial. Adică, să facă cel mai elementar reexport. Însă prețul acestui gaz «românesc», clar lucru, va fi mai mare decît cel pe care-l achităm la «Gazprom».
Acest lucru poate fi calificat într-un singur fel — drept o încercare de a subordona economic Moldova unei țări vecine cu ajutorul unui gazoduct scump și irațional din punct de vedere economic. Livrările din România nu sînt convenabile consumatorilor, iar investițiile în gazoduct nu se vor răscumpăra nici într-un deceniu. Însă, în joc este inclusă componenta politică. De altfel, nu doar.
Gazoductul menționat nu este nimic altceva decît o simplă spălare a banilor europeni, care se planifică a fi accesați de la organizațiile financiare internaționale — BERD, BEI și altele — sub formă de credite.
Fiecare element al acestei campanii PR este praf în ochi. Dacă e să vorbim despre beneficiul practic, segmentul deja construit al gazoductului Iași — Ungheni se utilizează, acum, în proporție de 0,2 la sută din capacitatea sa: România a oferit prin intermediul lui circa 2 milioane de metri cubi de gaze pe parcursul a trei ani de zile, în timp ce capacitatea sa este de peste 500 milioane de metri cubi de gaze pe an.
Inaugurarea acestui segment — în 2014, a fost prezentată drept un pas istoric, prima etapă, precum că după ce gazoductul va fi extins (sau îngroșat?) și va începe să funcționeze la capacitate maximă, va și veni harul adevărat.
În realitate, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău amintește mai mult despre un sat potemkinian, care-și încetează existența imediat după plecarea oaspeților de onoare.


___________
comunist.md
0 
| încă
înapoi »