Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

05.04.2018:  INTERVENțIILE ALE DNEI INNA ȘUPAC ÎN CADRUL REUNIUNII A COMITETULUI PARLAMENTAR DE ASOCIERE UE-RM.

• CU PRIVIRE LA STADIUL ACTUAL AL IMPLEMENTĂRII PLANULUI DE ACțIUNI AL RM PENTRU PUNEREA ÎN APLICARE A ACORDULUI DE ASOCIERE.

În anul 2007 – 70% de cetățeni ai Republicii Moldova au susținut ideea integrării europene. Pe parcursul ultimelor ani această cifră s-a micșorat pînă la 37%. Toate sondajele sociologice arată că nu mai puțin de 80% din cetățeni consideră ca țara se mișcă într-o direcție greșită. Peste 90 la sută dintre respondenţi declară că nu au încredere în Guvern şi Parlament. Aceste realități confirmă faptul că guvernarea nu face altceva decît o imitare a integrării europene. Poți să inventezi zeci de funcții artificiale alde viceprim-ministru pentru integrare europeană așa cum s-a făcut în cazul dlui Leancă. Contează doar nu cantitatea, ci calitatea. Dacă ar exista o dorință clară de a schimba lucrurile spre bine, atunci era să fie suficient dar și eficient ca Ministerul afacerilor externe și integrării europene să fie acea instituție care ar coordona toate activitățile.

În loc de implementarea Acordului de Asociere, guvernarea se ocupă de altceva. Spre exemplu, de extinderea numărului membrilor ai Partidului Democrat. Ca exemplu, Numărul membrilor fracțiunii respective s-a mărit de la 19 pînă la 42 de persoane. Iar numărul primarilor – de la 248 pînă la mai mult de 600. Toată lumea cunoaște metodele utilizate de democrați. Și ele nu sunt deloc compatibile cu principiile și valorile europene.

Așa că, fracțiunea Partidului Comuniștilor consideră deloc inutilă dezbaterea – dacă în 2017 au fost realizate 66 sau 68% din Planul de Acțiuni. Republica Moldova este un stat căpturat. Și pînă cînd nu ne vom elibera de mafia corupților de la guvernare, discreditarea modernizării europene in Republica Moldova și nerespectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția în special ce ține de schimbarea sistemului electoral, vor continua.


• CU PRIVIRE LA STAREA DE LUCRURI ÎN REFORMA JUSTIțIEI șI ADMINISTRAțIEI PUBLICE, PRECUM șI ÎN DOMENIUL LUPTEI ÎMPOTRIVA CORUPțIEI.

Peste 80 la sută dintre cetăţeni nu au încredere în justiţia din Republica Moldova şi doar unul din cinci moldoveni cred că judecătorii i-ar face dreptate. Sunt rezultatele unui sondaj de opinie prezentat recent chiar în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Justiția, procuratura, centrul național de anticorupție – toate aceste instituții de stat nu sunt independente, ci căpturate. Deciziile în dosarele care prezintă un interes pentru guvernare, sunt luate în sediul Partidului Democrat. În loc să se ocupe de lupta reală cu corupția, aceste instituții sunt utilizate ca o bîtă împotriva oponenților politici. Cazurile cu dosarele inventate împotriva primarilor ai orașelor Taraclia și Basarabeasca sau împotriva președintelui raionului Dubăsari sunt elocvente. Să nu mai vorbim despre exemplu că opoziția din consiliul municipal Bălți recent a fost nevoită chiar să declare greva foamei după ce mai mulți reprezentanți s-au pomenit cu dosare penale.

Și în Parlament se întîmplă lucruri paradoxale. Legea clar stipulează că Parlamentul anual audiază raportul de activitate a directorului Centrului Național Anticorupție. La o ședință a Biroului Permanent președintele Parlamentului dl Candu ne-a asigurat că așa și se va întîmpla. Ca după o săptămînă același dl Candu, împreună cu întreaga fracțiune PD, s-au opus categoric împotriva venirii dlui Zumbreanu la ședința plenară, motivînd precum că este de ajuns de a avea audieri la nivel de comisia de profil.

Apropos, democrații încearcă să evite și audierea raportului anual al Procurorului General în Parlament.

Se tem. Se tem inclusiv de adevărul în dosarul furtului miliardului.

În acest context, Fracțiunea PCRM consideră că deblocarea finanțării din partea Uniunii Europene pentru sectorul justiției și luptei cu corupția ar trebui să aibă loc numai după depolitizarea reală a instituțiilor respective.

• CU PRIVIRE LA RESPECTAREA DREPTURILOR OMULUI, INCLUSIV LIBERTATEA MASS-MEDIA șI REFORMA AUDIOVIZUALULUI.

Deja 3 ani de zile Republica Moldova nu are un Plan național de acțiuni în domeniul drepturilor omului. Conform Hotărîrii Parlamentului privind aprobarea programului legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE pentru anul 2017, termenul limită pentru adoptarea acestui Plan a fost cel de-al doilea trimestru al anului 2017. Dar Guvernul a fost atît de preocupat încît acest proiect a fost înregistrat în Parlament data de 1 decembrie 2017. Eu sunt membra a Comisiei parlamentare pentru drepturile omului. Ca comisia de profil, am făcut audieri pe marginea acestui proiect, cu invitația societății civile și donatorilor externi.

Puteți să vă inchipuiți surprinderea noastră cînd am auzit de la anumite instituții de stat precum că ei nu au avut posibilitate să se documenteze cu varianta finală a acestui proiect, și în acest context solicită posibilitate unor modificări. Dar am fost și mai surprinși cînd în nota analitică prezentată de către Oficiul ONU în RM este stipulat că «procesul de elaborare a PNADO nu a fost transparent pe întreaga perioadă de elaborare a acestuia. Începînd cu luna august 2017, nici societatea civilă, nici partenerii de dezvoltare nu au avut posibilitatea să se implice în procesul de dezvoltare a PNADO».

Reieșind din asta, Comisia noastră a fost nevoită să se adreseze Ministerului Justiției pentru revizuirea acestui proiect PNADO.

Fracțiunea PCRM nu așteaptă nimic pozitiv cu adoptarea unui nou Cod al audiovizualului. Cum controlează PDM 6 TV, iar PSRM – cele 3, așa și vor controla. Cum au împărțit ei piața publicității, așa și vor continua. Cum au reușit să închidă televiziuni incomode alde NIT, sau emisiuni de știri din Federația Rusă, așa și vor continua, chiar dacă Consiliul Europei și OSCE își exprimă dezacordul cu astfel de măsuri.

În acest context, solicităm instituțiile europene să monitorizeze și să reacționeze mai strict asupra evoluțiilor în aceste domenii în RM.5 aprilie 2018

0 
| încă
înapoi »