Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

06.04.2018:  Al treilea Președinte
S-au perindat aproape 9 ani de cînd Vladimir Voronin și-a depus mandatul de președinte al țării, însă oamenii pînă acum i se adresează «Domnule Președinte»

Ziua de 4 aprilie este pentru liderul PCRM, Vladimir Voronin, și pentru întregul popor al țării o dată semnificativă, ea avînd, de fapt, o semnificație dublă. În ziua de 4 aprilie a anului 2001, el a devenit al treilea Președinte al Republicii Moldova, iar peste patru ani — la 4 aprilie, 2005 — a fost reales în această extrem de importantă funcție de stat.

Pe parcursul celor opt ani de președinție, Vladimir Voronin a fost prin toate localitățile Moldovei, și nu cîte o singură dată. Din simplul motiv că se deplasa prin țară nu doar în timpul campaniilor electorale. Aceste deplasări au constituit pentru dumnealui o formă absolut firească de îndeplinire a obligațiilor sale de serviciu.

Vladimir Voronin nu o dată a fost criticat pentru faptul că a declarat la nivel de stat cursul de modernizare europeană a Moldovei. Dar «integrarea europeană» în concepția lui Voronin nici pe departe nu e acea variantă absurdă pe care o vehiculează astăzi alianța de la guvernare. El n-a încercat să ambaleze acest proces într-un «înveliș european» țipător. Cursul pe care l-a declarat Domnul Președinte era direcționat spre dezvoltarea în Moldova a unor standarde europene, ci nu spre tendința declarativă de intrare a Moldovei în componența Uniunii Europene.

Și, printre altele, ideea a fost propusă tocmai atunci cînd Vladimir Voronin și PCRM puteau să nu aibă nici un fel de emoții cu privire la rezultatul viitoarelor alegeri — în acest sens, pentru ei ar fi fost suficient și ceea ce au reușit: aducerea în ordine a stării de lucruri din țară. Bineînțeles, a fost o idee cu orientare de perspectivă. Pentru Moldova, în care pe atunci erau puternice și pozițiile «prooccidentalilor», și cele ale adepților «cursului estic», această idee era un adevărat «compromis al poporului», un pas important pe calea consolidării societății.

Putem spune că ideea de politică externă a lui Vladimir Voronin se mai sprijinea pe un cunoscut aforism: «Țările mari promovează o politică mare, iar țările mici promovează o politică înțeleaptă». În timpul președinției lui Voronin n-a existat și nici nu putea să existe o ploconire oarbă în fața unei careva mari puteri și nici o dușmănie ipocrită față de concurenții acesteia. A existat o poziție aparte în privința fiecărei chestiuni aparte.

Sulițele erau aruncate și în politica economică promovată de Vladimir Voronin. El era criticat și pentru «promovarea valorilor sovietice», și pentru «comunismul neveritabil». Pe cînd devenind președinte al țării, el a declarat necesitatea unor transformări economice diferite de cele sovietice chiar în cuvîntul rostit la prima sa inaugurare din anul 2001.

Fiind un om de stat, Vladimir Voronin a ales drept primă prioritate grija față de nevoile oamenilor. El conștientiza faptul că țara cu o industrie ruinată și cu un sector agrar în delăsare nu poate deveni peste noapte «stat al muncitorilor și țăranilor». El conștientiza că o nouă naționalizare ar omorî complet țara în care jumătate din populație lucrează în piețe. Anume de aceea, împreună cu echipa sa, a creat «NEP-ul moldovenesc» — așa sînt numite uneori reformele economice din perioada guvernării PCRM.

Totodată, în toți acei ani, Vladimir Voronin niciodată n-a admis reducerea cheltuielilor bugetare pentru sfera bugetară. În toți acei ani, salariile bugetarilor și pensiile au fost majorate, au fost restabilite școli și spitale, au fost finanțate programe pentru dezvoltarea tineretului, a fost ridicat rolul unor anumite localități, toate acestea fiind investiții unice și extrem de importante în factorul uman.

Vladimir Voronin a devenit primul în istoria Moldovei moderne președinte care a ajuns la putere datorită susținerii întregului popor. Perioada de opt ani de conducere a țării de către Vladimir Voronin și Partidul Comuniștilor este deocamdată prima în istoria Moldovei independente perioadă de făurire. PCRM nu doar că a reușit să scoată țara din starea de default (către anii 2000–2001, datoria republicii alcătuia aproape 85 % din PIB), să lichideze criminalitatea organizată, — care, printre altele, a revenit foarte rapid printre noi după 2009, — dar și să procedeze la un șir de reforme economice și la o modernizare reală a Moldovei.

La 11 septembrie, 2009, ajungînd în opoziție cu noua guvernare, liderul PCRM, Vladimir Voronin, și-a declinat împuternicirile de Președinte al Republicii Moldova. Este evident de ce a făcut-o: din nedorința de a se afla «în aceeași barcă» cu banda de escroci, ignoranți și delapidatori de fonduri publice, care a venit la guvernare în toamna anului 2009.

Pe lîngă asta, însuși timpul a demonstrat că doar PCRM, dacă ar fi rămas la putere, avînd un președinte înțelept și experimentat, precum Vladimir Voronin, ar fi reușit să înfăptuiască în țară un șir de programe sociale și economice. O dovadă elocventă este Programul Partidului Comuniștilor pentru perioada anilor 2009–2013, în care sînt formulate patru priorități strategice. Prima: construirea unui stat social; a doua: renovare economică; a treia: deschidere integraționistă; a patra: securitatea țării și unitate civică.

În acest context, e binevenit să amintim și prioritățile Programului partidului pentru perioada anilor 2010–2015: reconstrucție socială (dezvoltarea medicinii prin asigurare, dezvoltarea umană, restabilirea garanțiilor sociale, protecția maternității); modernizare economică (subvenționarea agriculturii, modernizarea infrastructurii, atragerea capitalului); securitate și unitate civică (libertăți și standarde europene, parteneriat strategic cu Rusia, identitate moldovenească, integritate teritorială a Moldovei).

Iată ce prezintă Partidul Comuniștilor în frunte cu Președintele său — al treilea Președinte al Moldovei, Vladimir Voronin. Acum, în preajma campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, e tocmai timpul potrivit să vă amintim.COMUNIST.MD
0 
| încă
înapoi »