Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

06.04.2018:  În Moldova, «spion» înseamnă cu totul altceva
Cu virusul spionomaniei, care a atacat conducerea Moldovei, e foarte greu să lupți

De altminteri, ea, această conducere, nici nu încearcă să lupte cu virusul. Din contra, conviețuiește într-o simbioză cu acesta — așa e mult mai confortabil, deoarece îi permite ei, acestei conduceri, să-și ascundă urâtele sale trebușoare, iar pe lângă ele, și greșelile comise.

El a vrut să afle secretele Patriei

Și iată că președintele Parlamentului, Andrian Candu, într-un interviu exclusiv oferit unei publicații române, declară că cei trei diplomați ruși, recent expulzați din Moldova, «au pățit-o», chipurile, nici pe departe așa cum se vorbește, adică din motivul de «solidaritate» cu Marea Britanie, ci din cu totul alt motiv. Și care anume? Ei au fost expulzați, pentru că sînt ofițeri ai serviciilor secrete! Iar mult trîmbițata solidaritate e doar un fel de paravan.

Mai mult decît atît, în acest context, Candu a amintit că, anul trecut, cinci diplomați ruși au fost expulzați în temeiul unor probe clare privind participarea lor la acțiuni de spionaj împotriva intereselor Republicii Moldova.

Ca să vedeți! Iar noi pînă la asta nici n-am bănuit că Moldova e o mare sursă de secrete! Și cum ar putea fi altfel, dacă în teritoriul ei activează nu unu-doi, ci tocmai opt Stirlitz! (Un detaliu caracteristic situației — spion de origine americană n-a fost prins nici unul!). M-da…

De fapt, persoanele reținute în Moldova pentru spionaj ar trebui nu să fie trimise în patria lor, ci, mai degrabă, la un tratament psihiatric forțat. Pentru că par a fi niște inși cu dereglări în perceperea lucrurilor reale. Haideți să judecăm cu mintea sănătoasă: ce tehnologii sau armament necunoscute altor state deține Moldova? Ce fel de secrete pot căuta și găsi la noi acești «spioni»? Schițele unei căruțe de generația a cincea? Datele cu privire la un nou centiron secret pentru sabie? Secretul confecționării țurțurilor din urină distilată de vacă (aceștia ajută, cică, la tratarea eficientă a cariilor!)?

Bineînțeles că nu! Dar hunta care diriguiește țara noastră respectă cu sfințenie preceptul războiului rece: inamicul trebuie să fie prezent întotdeauna — atît cel extern, cît și cel intern (despre acești indivizi dubioși vorbim mai jos). Iată de ce, un «spion» inventat este pentru huntă mult mai important decît un «spion» real. Cu atît mai mult că, după cum s-a vorbit, în climatul nostru ultimele fructe nu reușesc să se coacă…

Da, în UE așa ceva nu s-ar fi întîmplat…

* * *
La care spion nu-i place recrutarea rapidă? Doar anume recrutarea constituie principalul lui cîmp de activitate. Asta e a lui: să caute cetățeni lacomi, vicleni, deștepți, libidinoși și dornici de bere, pe care să-i convingă să-și trădeze Patria.

Și aici avem cu ce ne mîndri. Autoritățile moldovene sînt fruntașe în arta căutării dușmanului intern. De exemplu, nu chiar atît de demult, prin decizia instanței judecătorești chișinăuiene, ex-deputatul Iurie Bolboceanu a fost condamnat la 14 ani de detenție într-o închisoare de tip închis anume pentru trădare de Patrie. În situația în care noțiunea «trădare de Patrie» în țara unde 64 de deputați ai Parlamentului sînt cetățeni ai României și în mod deschis îndeamnă la lichidarea statalității Republicii Moldova, asta sună, cel puțin, absurd.

Și de sustragerea căror secrete a fost învinuit Bolboceanu? Chipurile, fostul deputat a transmis rezidentului (bineînțeles, rezidentului rus!) date personale și informații despre părțile slabe ale persoanelor care ocupă funcții responsabile în statul nostru. Dar în ce, mă rog, constă secretul? Chiar și copiii de grădiniță de la noi știu că părțile slabe ale persoanelor sus-puse de la noi sînt lăcomia, înfumurarea și neghiobia.

Pare-se, la mijloc e cu totul altceva. În anul 2014, Iurie Bolboceanu împreună cu Stela Jantuan au părăsit Partidul Democrat. Bolboceanu și-a motivat plecarea prin dezacordul său cu politica promovată, precum și cu situația din republică. Iar odată cu asta, — lucru de neînchipuit! — i-a îndemnat pe cetățenii țării ca la viitoarele alegeri parlamentare să-și dea votul pentru Partidul Comuniștilor.

E clar ca bună ziua că Plahotniuc nu iartă asemenea gesturi. Pe lîngă asta, a ieși din rîndurile PDM, la fel ca și dintr-o grupare criminală organizată, e posibil doar cu picioarele înainte. Lucrurile sînt cît se poate de simple: pe seama îndărătnicului ex-deputat a fost probat anteriul de trădător de Patrie și, ca urmare, el s-a ales cu un serios termen de detenție. În esență, pentru nimic. Trebuie să menționăm că acesta e primul precedent în istoria modernă a Moldovei.

După cum a declarat însușii directorul SIS, Mihai Balan, acest caz e o premieră pentru Moldova. Vă atrag atenția: asta s-a făcut în situația cînd țara mișună de agenți români de influență, care în mod deschis distrug țara și în Parlament, și în Guvern. Și tocmai într-o asemenea situație SIS-ul a hotărît să demonstreze cine este principalul nostru «dușman». Și ce-i poate aștepta pe cei cărora le va da în gînd să părăsească Partidul Democrat.
Da, chiar și în UE nu s-ar fi întîmplat așa ceva…

Dușmanul nu doarme, dușmanii n-au astîmpăr

Dar s-a decis ca după cazul Bolboceanu să mai urmeze și alte demascări de spioni. În luna iulie a anului trecut, opiniei publice i s-a adus la cunoștință că jurnalistul chișinăuian Artiom Varenița este suspectat de colectarea unor informații secrete și de trădare de Patrie. În acest context, una din informații era pur și simplu un nonsens: jurnalistul era învinuit de difuzarea clandestină a ziarelor în teritoriul Transnistriei. Și de cînd, mă rog, gloriosul nostru SIS este îngrijorat de agitația împotriva autorităților transnistrene? Desigur, dacă această agitație într-adevăr este făcută de cineva.

Artiom Varenița este cel care a întemeiat fondul nonguvernamental «Regiunea» («Регион»), cel care editează un ziar cu aceeași denumire (au apărut 16 numere) și încă un ziar, «Maluri de Nistru» («Берега Днестра») (a apărut un număr). SIS-ul, împreună cu procuratura care se ocupă de combaterea criminalității organizate și cu investigații speciale, au percheziționat oficiul fondului, au confiscat de acolo tot ceea ce a fost posibil, după care au declarat că în acest oficiu, chipurile, activa serviciul de spionaj al unui stat străin (cred că nici nu e nevoie să concretizăm al cărui stat anume). Și că acesta se ocupa de recrutarea cetățenilor RM, ca să obțină prin intermediul lor informații care ulterior să fie folosite pentru provocarea unor dezordini în masă în scopul de a schimba cu ajutorul populației regimul constituțional din țara noastră.

Au uitat, se vede, că la noi regimul constituțional în țară îl schimbă nu populația, că opinia populației nici nu este luată în considerare. În acest sens, să ne amintim de hotărîrea cu privire la superioritatea Declarației de Independență asupra Constituției, de alegerile «de către întregul» popor al președintelui țării, de introducerea sistemului mixt al alegerilor parlamentare și de altele.

Cît privește difuzarea ziarelor în teritoriul Transnistriei, asta în general e o aiureală totală. În hotărîrea procuraturii se spune că ziarele editate de fondul «Regiunea» reflectau activitatea ex-liderului regiunii separatiste, Evgheni Șevciuc, și că, fiind editate la Chișinău, erau în mod clandestin transportate în Transnistria. Iar scopul pe care-l urmăreau aceste publicații era desfășurarea unei campanii agresive împotriva autorităților Republicii Moldova și destabilizarea situației în regiune. Cum se spune, fără comentarii. Deși, pe de altă parte, e nevoie și de ele. Ca să spunem ce gînduri ne trezește respectiva situație. Probabil, procurorii măsoară nivelul facultăților mintale ale cetățenilor Moldovei pornind de la propriul nivel. Ar fi putut inventa și ceva mai ingenios. Dar ei, probabil, nu se grăbesc. Deocamdată perspectiva apariției unor noi «spioni» nu se întrezărește, iar dușmanul, după cum am vorbit, trebuie să fie prezent în permanență.

Da, în UE așa ceva nu s-ar fi întîmplat…

* * *
O rîndunică-spion (chiar și două) nu sînt suficiente pentru o primăvară inchizitorială. Dar șeful procuraturii pentru combaterea criminalității organizate și pentru investigații speciale, Nicolai Chitoroagă, a declarat într-un interviu că în prezent procuratura investighează cîteva cazuri cu privire la trădarea de Patrie. Așa că aveți un pic de răbdare — azi-mîine, show-ul va continua.

Deși în UE… Mai departe, știți ce urmează.

_______________
comunist.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania