Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

11.05.2018:  Выступление председателя фракции ПКРМ Инны Шупак с центральной трибуны Парламента при обсуждении отчета Правительства Республики Молдова, 11 мая 2018 г.
СКОЛЬКО ВЕРЕВОЧКЕ НЕ ВИТЬСЯ, ВСЕ РАВНО КОНЕЦ БУДЕТ!

Выступление председателя фракции ПКРМ Инны Шупак с центральной трибуны Парламента при обсуждении отчета Правительства Республики Молдова, 11 мая 2018 г.

*******


Stimați colegi,

Am analizat minuțios două rapoarte despre evoluția situației în Republica Moldova în anul 2017. Primul a fost prezentat numai ce de către un guvern investit la miez de noapte. Cuvintele-cheie în acest document sunt «succesul înregistrat», «consolidarea», «sporirea», «îmbunătățirea», etc. Parcă noi trăim într-o poveste de succes. Dar este și un alt raport, elaborat și publicat recent de către Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Dacă n-ați reușit să-l traduceți din limba engleză, vi-l traducem noi.

«Corupția rămîne a fi o problemă cea mai serioasă. Pe cînd legea prevede penalizare penală pentru corupția, guvernarea a eșuat să implementeze această legea, și de mai multe ori oficialii implicați în cazurile de corupție, rămîn fără nici o pedeapsă.

Indicele Perceperii Corupției elaborat de către Transparency International evaluează Republica Moldova ca mai coruptă decît în cei 4 ani precedenți. Autoritățile deseori evită sau ignoră legile anticorupție. Se atestă o percepție răspîndită a corupției strîns legată de percepția a unui «stat căpturat» (adică, interesele personale în mod semnificativ influențează procesul de luare a deciziilor în stat).

Termenul «stat căpturat» continuă să fie utilizat pe larg de către experți locali și internaționali pentru a defini fenomenul corupției în țară. Un studiu realizat de către Transparency Moldova arată cum un grup restrîns de interese a politizat lupta cu corupția pentru a exercita controlul asupra celor trei ramuri ale puterii».

Se pare că este o salutare foarte reușită a Departamentului de Stat al SUA în adresa coordonatorului executiv.

«Migrația» politică fără precedent și dezertări din partide în rîndul parlamentarilor au demonstrat nivelul de influența coruptibilă în parlament și cumpărare a susținerii politice, în situația cînd o treime din membri ai Parlamentului deja nu mai reprezintă partide pe listele cărora au fost aleși». Și aici se pare că e o salutare adresată în special celor 15 trădători.

«Raport «Națiuni în Tranzit» indică că politicieni locali și-au schimbat partide, probabil, pentru bani sau posibil din cauza amenințărilor și intimidărilor. Din 2015 încoace, sute de primari și consilieri locali au părăsit partidele lor.

Justiția selectivă este și ea o problemă gravă. În alocuțiunea sa Comisarul înalt al ONU pentru drepturile omului și-a exprimat îngrijorare privind urmărire penală și hărțuirea a apărătorilor drepturilor omului, avocaților care duc dosarele ale reprezentaților opoziției, și jurnaliștilor. Potrivit Comisarului ONU, presiunea asupra ONG-lor și arestări ale oficialilor bazate pe acuzații presupus fabricate de asemenea ridică îngrijorări.

Pe cînd legea prevede o justiție independentă, oficialii guvernamentali nu respectă acest principiul. Presiunea oficială asupra judecătorilor și corupția în sectorul de justiție sunt probleme serioase pentru Republica Moldova. Sunt informații credibile precum că procurori și judecători iau mită în schimb pentru reducerea termenului de sentință.

Autoritățile rareori pedepsesc conform legii pe acei oficiali care au fost acuzați de nerespectarea drepturilor omului, complicitatea în traficul de persoane sau corupția. Urmăriri penale selective a persoanelor pe motive politice continuă.

Așa că, impunitate rămîne a fi o problemă majoră.

Pe data de 26 august 2017 Andrei Braguța a fost găsit mort în penitenciarul n.16 fiind în detenție preventivă. Conducerea penitenciarului din start a afirmat precum că Braguța a decedat de pneumonie. Dar urmare a presiunii din partea experților în drepturile omului, mass-media și societății civile, procurori au inițiat o investigație, analiza criminalistică a arătat că Braguța era bătut în timp ce era în detenție preventivă, ceea ce direct a dus la moartea».

Nimic, nici un cuvînt nu este menționat despre acest caz ieșit din comun în raportul lui Pavel Filip. Cu toate că anume acest caz arată existența unor probleme sistemice în domeniul respectiv.

«Pe cînd legea presupune liberate de exprimare, inclusiv pentru mass-media, autoritățile din RM nu întotdeauna respectă acest drept. Presiunea asupra presei independente a continuat pe parcursul anului 2017, și un număr de jurnaliști care fac investigații au fost intimidați și hărțuiți după publicarea materialelor de investigație despre politicieni.

Conform unui raport al «Freedom House», politizarea și oligarhizarea a mass-media este o problemă - cheie pentru țară. Interesele politice au dictat numirea membrilor CCA în Parlament.

Business-grupuri afiliate oligarhilor controlează media în Moldova, cu foarte puține excepții. Mari mass-media asociate cu liderii ai unor partide politice sau oligarhi exercită presiuni asupra unor media mai mici. Acești oligarhi supraveghează îndeaproape conținutul știrilor și dețin control asupra politicii editoriale la televiziuni pe care ei le controlează».

Așa că, domnilor și doamnelor guvernanți, dacă vouă nu vă pasă de critica opoziției, măcar să atrageți atenția la ceea ce spun parteneri de dezvoltare.

Dacă credeți că hrișcă și bani vă vor ajuta să rămîneți la guvernare, Vă înșelați.

Dacă credeți că nimeni din interior și exterior nu cunoaște numele celor și celui care a căpturat Republica Moldova, Vă înșelați.

Dacă credeți că veți scăpa de pedeapsa meritată datorită așa numitei lupte cu tancurile rusești, Vă înșelați.

Сколько веревочке не виться, все равно конец будет. Și veți avea noroc, dacă acest sfîrșit pentru dvs. se la limita numai la articolul 339 al Codului penal, care prevede pedeapsa cu închisoare de la 10 la 15 ani pentru uzurparea puterii în stat.
0 
| încă
înapoi »