Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

08.06.2018:  Responsabilitatea pentru ziua de mîine e pe seama tuturor
Vladimir Voronin: «În calitate de politician, eu nu mă eschivez de responsabilitatea pentru tot ceea ce se întîmplă, dar la alegeri votează alegătorii, iar după aceea se indignează că la guvernare au ajuns impostori și hoți»

***

În cadrul emisiunii «Important» de la canalul TVC 21, Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a exprimat opinia sa și poziția partidului pe care-l conduce privind un șir de probleme dintre cele mai actuale pentru societatea moldovenească. O parte din aceste enunțuri au fost preluate de unele portaluri de pe Internet. Dar cele mai multe nu au fost aduse la cunoștința publicului larg.

De acum în mod tradi¬țional, ziarul «Comu¬nistul» completează acest gol, publicînd acele opinii ale liderului Partidului Comuniștilor, care au fost lăsate în afara atenției de către majoritatea mass-media.

(Înregistrarea video a respectivei emisiuni este postată pe site-urile pcrm.md și comunist.md)

Sistemul electoral mixt va funcționa în detrimentul celor care l-au introdus

Democrații au modificat sistemul electoral, iar acum el poate să funcționeze contra lor. Oricare candidat înaintat de ei pentru a participa la alegeri într-o circumscripție electorală sau alta va avea mari probleme. El va trebui să răspundă în fața alegătorilor pentru miliardul furat și pentru toate acele greutăți prin care trece poporul și cu care acest candidat nu are, de fapt, nici o legătură. Dar lui i se va vorbi despre toate acestea și i se va cere să răspundă pentru ele.

Chiar și cei care astăzi se află la guvernare, Partidul Democrat, nu are timp pentru a căuta și a întoarce în țară cel puțin ceva din ceea ce s-a furat ori a repara într-un fel sau altul starea de lucruri. Ei pot încerca să-și strîngă propriile curele, să schimbe ceva în legislație, să inventeze altceva, însă nu de mare importanță. Dar pentru soluționarea problemelor în sensul adevărat al cuvîntului, pentru a face ceva bun pentru popor și țară — pentru asta ei de acum nu au timp.

Discordiile din cauza denumirii limbii și a identității nu-i permit Moldovei să se dezvolte ca stat

Încercați împreună cu cei care se numesc pe sine analiști și politologi să analizați următorul lucru: atunci cînd ne-am aflat la guvernare, noi, comuniștii, am abordat vreodată aceste probleme, — limba și identitatea, — la un nivel cît de cît înalt, am modificat ceva?

Aceasta e o materie extrem de fină, o temă extrem de sensibilă. Cineva poate crede că, nu-i nimic, vom face schimbarea, iar după aceea oamenii nu vor avea încotro, se vor conforma situației. Dar asta nici pe departe nu e așa. Din cauza unor asemenea lucruri, pe parcursul timpului întotdeauna apăreau o mulțime de probleme, se săvîrșeau revoluții, ba chiar și dispăreau state. De aceea respectiva problemă cere o mare prudență. Aiurelile privind faptul că noi, chipurile, sîntem români, iar limba pe care o vorbim este română, chiar dacă oamenii le ascultă, nici pe departe nu toți din ei sînt de acord cu asta. Iar dacă cineva, să zicem, cade, totuși, de acord, o poate face în mod formal, pentru că este pedagog și, dacă nu va afirma că limba pe care o predă el se numește română, va fi alungat de la lucru. Dar acest acord al lui, după cum am spus, nu înseamnă că el cu adevărat se consideră pe sine român.

Întrebați-l pe Ghimpu cine au fost părinții lui, cine au fost străbunii lui, dacă el mai ține minte ceva. Oare ei au fost români, dacă noi niciodată nu ne-am aflat în componența României, cu excepția celor 22 de ani — din 1918 pînă în 1940? Iar ei fac din noi români în mod forțat. Și asta e tragedia noastră națională. Și absolut corect se vorbește că astăzi noi, poporul Moldovei, în loc să ne unim și să ne apucăm de rezolvarea problemelor economice și sociale, să depășim împreună criza, căutăm printre concetățenii noștri dușmani după apartenența lor lingvistică…

În ultimul timp, eu nu prea am posibilitatea să discut cu europenii — cu reprezentanți ai FMI, ai băncilor mondiale, ai altor emisari ai UE. Dar mi se creează impresia că și ei s-au săturat de actuala conducere a Moldovei, de actualii noștri șefi, de opiniile pe care le exprimă ei. Pentru că autoritățile noastre, de fapt, îi trag după sine în prăpastie și pe europeni. Le tot promit și le tot promit acestora că vor efectua așa-numitele reforme. Iar la noi cuvîntul «reforma», din cauza celor care o promit, s-a transformat, pînă la urmă, într-o înjurătură. El nu se asociază cu un proces direcționat spre modernizarea țării.

Scopurile noastre sînt asigurate de capacitățile și de potențialul pe care le avem

Scopul tuturor partidelor este să cîștige alegerile și să vină la guvernare. E unul și același scop pentru toate partidele. Socialiștii afirmă că la alegeri ei vor obține 40 la sută din voturile alegătorilor. Și democrații doresc de asemenea să se mențină la guvernare.

Nouă, Partidului Comu¬niștilor, dat fiind faptul că posedăm o bogată experiență de administrare a țării, și nu doar o simplă experiență, nu ne este rușine nici pentru o zi din cei opt ani de aflare la guvernarea Moldovei. Iată de ce avem tot temeiul să sperăm că, pînă la urmă, oamenii își vor da seama cît de multe lucruri bune putem face noi pentru Moldova, că o putem readuce din nou la starea de țară normală în care oamenii duc o viață normală.

Doar în cei opt ani am reușit să-i convingem pe cei plecați din țară să revină acasă. Pe atunci numărul lor era peste 640 mii de cetățeni, — nu ca acum, cînd acest număr a ajuns la 1,5 de milion, — și noi i-am readus acasă pe 440 mii din ei. Același lucru îl vom face și acum, oferindu-le oamenilor oportunitățile necesare pentru a trăi și a lucra normal nu peste hotare, ci în propria țară, alături de familiile lor. Avem pentru asta toate capacitățile necesare, avem specialiști, profesioniști, patrioți. Numărul lor e mare, și chiar dacă nu fac parte cu toții din rîndurile Partidului Comuniștilor, ei așteaptă posibilitatea de a-și manifesta din plin calitățile lor profesionale.

Participarea PCRM la alegerile parlamentare este constantă

Partidul Comuniștilor va participa la alegerile parlamentare, așa cum a participat întotdeauna pînă acum. De data asta, dacă nu se va reveni la sistemul majoritar, — va participa și cu lista de candidați, și în circumscripțiile uninominale. Deocamdată nu am discutat în cadrul partidului cine și în care anume circumscripții electorale vom participa. Acum noi discutăm alte lucruri. La ziua de astăzi, sîntem pedepsiți în cel mai aspru mod de trădările care au avut loc în interiorul nostru. De aceea ne interesează mai mult cum să evităm riscul unor viitoare trădări. În acest sens, sînt necesare anumite garanții — în măsura în care, în general, e posibil ca aceste garanții să fie date.

«Binomul Plahotniuc-Dodon» — cine guvernează țara?

Partidul Democrat a uzurpat puterea în țara noastră. Iar Dodon și socialiștii lui îi asigură sprijin acestui partid — cînd pe ascuns, cînd prin voturile lor în Parlament, cînd prin alte modalități. În cazul în care Partidul Democrat se confruntă cu anumite dificultăți, el se adresează după ajutor lui Dodon și socialiștilor.

Ei se adresează și liberalilor lui Ghimpu. Ceea ce demonstrează chiar și un exemplu recent: aprobarea de către Parlament a noului candidat pentru funcția de director al SIS-ului. Respectiva decizie Parlamentul o ia prin votul simplu al majorității deputaților prezenți la ședință, numărul cărora, pentru asigurarea cvorumului, trebuie să fie de 51. Înainte de procedura votării respectivului candidat, spicherul Candu i-a numărat pe cei prezenți în sală și a înțeles că, dacă liberalii lui Ghimpu nu vor părăsi sala, majoritate de voturi pentru aprobarea noului director al SIS-ului nu va fi. Imediat după asta, lui Ghimpu îi vine o scrisoare pe telefon, după care el îi ridică pe toți deputații săi și ei părăsesc ședința. Astfel cvorumul a fost păstrat, noul director al SIS-ului a fost aprobat cu majoritatea de voturi a deputaților cumpărați de Partidul Democrat. Iar însuși Ghimpu a prins doi iepuri deodată — și-a păstrat imaginea, nedîndu-și votul pentru candidatura democraților, dar și democraților le-a făcut un serviciu, părăsind sala împreună cu toți ai săi. Așa se întîmplă de fiecare dată cînd acest lucru îl cere de la ei Partidul Democrat.

Democrații și socialiștii împing ca niște tancuri

În cea ce privește sistemul electoral mixt, Partidul Democrat, conducerea lui, iar împreună cu ei și socialiștii, o împing ca niște tancuri. Uniunea Europeană le spune că «nu se poate», Comisia de la Veneția le spune că «nu se poate», dar, fără a ține seama de asta, democrații și socialiștii continuă s-o împingă înainte ca niște tancuri. Pentru ca să facă acest lucru, au renunțat chiar și la creditul de 100 milioane de euro, deși pînă la asta umblau cu mîna întinsă și cereau să le fie dat.

Dar tot ea le va și săpa groapa, deoarece printre posibilii lor candidați nu sînt personalități. Mai mult decît atît, imediat cum oamenii vor auzi despre democrați, ei nu-i vor vota pe candidații lor. Așa că, prin Legea cu priv ire la sistemul electoral mixt, democrații și-au pus în cîmpul lor o mină cu acțiune întîrziată.

Așa că socialiștii n-ar trebui nici să afirme cu voce tare că la alegerile parlamentare ei vor acumula 40 la sută din voturile alegătorilor, «ba chiar și mai mult». Nu vor acumula. De acum toți au văzut și au înțeles cine, de fapt, sînt ei. Degrabă vor fi doi ani de cînd Dodon a fost ales în funcția de președinte, și asta s-a întîmplat pentru că, în campania sa electorală, el le-a promis alegătorilor marea și sarea. Dar la ziua de astăzi tuturor le este clar că el nu a îndeplinit și nici nu are de gînd să îndeplinească nici una din promisiunile date.

Zvonurile despre dizolvarea PCRM

Aceste zvonuri le pot răspîndi politicienii care se prostituează. Cu atît mai mult că vorbesc despre asta nu în mod deschis. Așa ceva nu poate fi, și nu va fi niciodată.

În primul rînd, eu am participat nemijlocit la crearea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. În luna octombrie a anului curent vom împlini 25 de ani de existență. Cîte partide au apărut în acest răstimp pe paleta politică a Moldovei? O mulțime! Și unde-s ele acum? Din partidele înregistrate în țara noastră, mai mult de 20 nu desfășoară nici un fel de activitate. Iar legea prevede că, în cazul în care un partid pe parcursul unui anumit timp nu desfășoară nici un fel de activitate politică, acesta poate fi exclus din registrul partidelor politice.

Spre deosebire de cele mai mult de 40 de partide politice existente în țară, în toți anii săi de existență, Partidul Comuniștilor duce o viață activă, iar din anul 1998 este reprezentat în Parlamentul țării. El a fost și la guvernare — unicul partid comunist din spațiul CSI și al Europei, care a cucerit puterea, și nu o singură dată, ca rezultat al unor alegeri libere și democratice. Și doar după lovitura de stat săvîrșită cu ajutorul unor forțe din afara țării, noi am trecut în opoziție.

Dar noi continuăm să lucrăm. Și la viitoarele alegeri parlamentare vom reuși să obținem succes. Spre deosebire de alte partide, nu afirmăm că vom obține o majoritate parlamentară constituțională. Dar nu am prevăzut un asemenea lucru nici în anul 2001, cînd aceasta s-a întîmplat, fiind pentru noi cu totul neașteptat. Atunci imediat am conștientizat cît de mare era responsabilitatea care ne-a revenit pe seama noastră. Și în anii ce-au urmat, am făcut față în modul cel mai demn acestei responsabilități.

Iată ce trebuie să înțeleagă politicienii: voturile date lor de către alegători înseamnă o mare responsabilitate; trebuie să înțeleagă ce aspirații au cetățenii, ce așteaptă ei de la cei de la guvernare. După opt ani de aflare la conducerea țării, noi am analizat ce am făcut în raport cu programele pe care le-am prezentat alegătorilor în campaniile electorale. După care am tras concluzia că am reușit să realizăm de 4,5 ori mai mult decît planificasem în programele noastre.

* **

La finalul respectivei emisiuni televizate, Vladimir Voronin i-a dorit poporului Moldovei să nu-și piardă optimismul și speranța la mai bine.

«Ultimul lucru ce-i rămîne omului este speranța. Speranța că ziua de mîine va fi mai bună decît cea de astăzi. Odată cu asta, noi permanent trebuie să fim conștienți de faptul că realizarea acestei speranțe la mai bine depinde de noi înșine. Noi cu toții, cetățenii Moldovei, trebuie să ne dăm seama că toate lucrurile depind de fiecare dintre noi. În calitatea mea de politician, eu nu mă eschivez de responsabilitatea pentru cele ce se întîmplă, dar la alegeri votează alegătorii, iar după aceea se indignează că la guvernare au ajuns impostori și hoți. În ultimă instanță, pe toate le decid înșiși cetățenii. Și ei trebuie să înțeleagă asta», a subliniat liderul Partidului Comuniștilor.

__________
comunist.md
0 
| încă
înapoi »