Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

08.06.2018:  Una dintre acțiunile cele mai lipsite de principii ale actualei guvernări, pe bună dreptate, se consideră modificarea sistemului electoral
Sistemul electoral mixt a fost promovat, în 2013, personal de Vladimir Plahotniuc, care ocupa, pe atunci, funcția de vicepreședinte al Parlamentului. Proiectul a fost votat chiar în prima lectură. Ulterior, însă, reforma electorală a fost anulată cu voturile deputaților PCRM și PLDM.

n februarie 2017, Plahotniuc a reanimat această idee dar deja sub formă uninominală. A fost întreprinsă a doua încercare de a o promova în Legislativ, din nou, cu adresarea la Comisia de la Veneția (de parcă recomandările acesteia din 2013 nu ar fi fost suficiente și ceva s-ar fi schimbat în țara noastră).

În calitate de variantă de rezervă, variantă de compromis — în cazul eșecului proiectului înaintat — trebuia să fie propus proiectul sistemului electoral mixt. Această misiune a fost pusă pe seama lui Dodon și SRL-ului lui cu denumirea «Partidul Socialiștilor». Dar cum altfel? Democrații s-au străduit de ochi frumoși să-i asigure lui Dodon alegeri prezidențiale nelegitime? Era și timpul ca Dodon și socialiștii lui să-i întoarcă datoria lui Plahotniuc.

Deci, pentru ce a inițiat conducerea PDM trecerea la sistemul electoral în baza circumscripțiilor uninominale? Răspunsul este simplu, ca și instrucția pentru utilizarea greblelor: ratingul democraților constituie, în cel mai bun caz, 3-4 %, anti-ratingul liderului formațiunii atinge stratosfera. Respectiv, așa cum este lesne de înțeles, Partidul Democrat practic nu are șanse să ajungă în Parlament în urma alegerilor parlamentare fără a recurge la fraudă. Cît privește formarea unui guvern vasal nici vorbă nu poate să fie.

Propunînd schimbarea sistemului electoral, democrații se salvează pe ei înșiși. Se salvează pentru responsabilitatea pentru toate relele pe care le-au făcut în perioada cît s-au aflat la guvernare. Și totodată, vrînd să rămînă în continuare la treuca guvernării. Coruperea alegătorilor și deputaților aleși va deveni mult mai simplă ceea ce va duce la concentrarea întregii puteri în mîinile a cîtorva oameni. «Dezbină și stăpînește» — principiul de bază pe care-l respectă democrații moldoveni, încercînd să ascundă acest lucru în spatele avantajelor inventate ale sistemului uninominal de alegere a Parlamentului. În implementare autohtonă, modificarea sistemului poate genera incapacitatea de funcționare a Parlamentului.

Inclusiv, sub forma tendinței noilor deputați aleși să «rupă» bucăți cît mai mari pentru circumscripțiile lor pentru ca, Doamne ferește, să nu fie revocați (deși, despre revocare — ceva mai tîrziu). În schimb, «nașul» îi va putea corupe ușor și adopta orice lege necesară lui, fără pretenții deosebite.

În continuare — cum credeți, cine vor deveni candidați de bază în alegeri în circumscripțiile lor? Da, «baronii» locali, 80 la sută dintre care reprezintă Partidul Democrat. Ne putem imagina ce vor face aceștia odată ce vor ajunge în Parlament. Am trecut deja prin această situație cu agrarienii. Acum, însă, va fi cu mult mai rău. Iar sistemul uninominal anume că și simplifică atingerea acestui scop.


Judecați și singuri: de ce să investești în candidați, propaganda preelectorală (bani deloc puțini!), dacă este mai ieftin și mai ușor să cumperi un deputat «gata». Această schemă a fost testată cu succes de PDM în cadrul ultimelor alegeri pentru Adunarea Populară a Găgăuziei. Acolo, democrații și-au cumpărat numărul necesar de deputați care fac parte din parlamentul local în calitate de independenți și au constituit cea mai mare fracțiune din APG. În acest fel, «reforma» propusă de conducerea PDM deloc nu reduce, ba, dimpotrivă, sporește corupția. Iar în mlaștina coruptă a șefului democraților sînt cele mai mari lipitori.

* * *
«Nu epuizați minciuna degeaba, de unde să știți cînd într-adevăr, veți avea nevoie de ea!». Aș vrea să adresez această frază a lui Mark Twain «liderilor democrației», care afirmă că alegerile în baza circumscripțiilor uninominale va apropia deputatul de alegători, care vor avea posibilitatea să-l recheme în cazul în care alesul nu-și va îndeplini promisiunile preelectorale.

În primul rînd, acest lucru este absurd, țara se va acufunda în alegeri interminabile. Pentru că dacă un deputat a fost revocat, imediat, trebuie să fie ales un altul în locul lui. Ș-apoi altul și iar altul...

În al doilea rînd și cel mai important — un deputat în Parlament nu exprimă interesele alegătorilor «săi», ci interesele întregului popor și rechemarea sa din funcția de membru al Legislativului este imposibilă. A modifica sistemul electoral se poate, iar a revoca — nu se poate, Constituția nu permite. Așa că, la acest capitol, inițiatorii reformei duc alegătorii în eroare, simplu vorbind — mint.

* * *
Așa cum a și fost de așteptat, «alesul de tot poporul» Dodon a propus trecerea la sistemul mixt, cînd jumătate din numărul deputaților se aleg în baza listelor de partid, iar cealaltă jumătate — în baza circumscripțiilor uninominale. Democrații au acceptat imediat «compromisul» și lucrul s-a încins.

În campania pentru prelucrarea electoratului s-au inclus sursele media de tipar și electronice controlate, organizațiile neguvernamentale, tot felul de experți și analiști. Și, evident, partiduțele de buzunar.

Înșiși democrații, în timp record, au reușit să colecteze 800 000 de semnături în susținerea proiectului, însă, modalitatea colectării acestora este destul de dubioasă — puțin probabil că populația a susținut reforma în așa măsură.

Desigur, guvernarea ar fi putut scuipa pe toate și aproba proiectul fără acordul societății. Așa cum spunea boierilor săi domnitorul despot Alexandru Lăpușneanu: «Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau!». Acest lucru, însă, nu ar fi arătat bine în fața Occidentului, or, politicienii moldoveni au scontat pe reacția pozitivă a Comisiei de la Veneția.

* * *
Pe 16 iunie 2017, verdictul Comisiei de la Veneția a fost primit și a șocat coaliția criminală — CV recomanda insistent să nu fie modificat sistemul electoral. Pentru că există un risc major de vulnerabilitate a deputaților aleși în baza circumscripțiilor uninominale — aceștia pot fi supuși influenței din partea oamenilor de afaceri sau alți subiecți cu interes personal.

Șaica a sărit asemenea unui motan călcat pe coadă. Președintele Parlamentului, Andrain Candu a calificat concluziile Comisiei de la Veneția drept subiective. Igor Dodon a declarat că Bruxelles-ul nu ne poate da indicații. În linii generale, guvernarea a dat de înțeles că nu va renunța la modificarea sistemului electoral și că va lua în calcul doar recomandările care nu împiedică la realizarea reformei. «Discuțiile cu actuala guvernare sînt inutile», a concluzionat, în legătură cu acest fapt, Președintele PCRM, Vladimir Voronin.

* * *

În cadrul ședinței Parlamentului din 20 iunie 2017, proiectul cu privire la sistemul electoral mixt a fost inclus pe ordinea de zi în ultimul moment. În ciuda Regulamentului. În semn de protest, fracțiunile PCRM, PL și PLDM au părăsit sala de ședințe. Deputații rămași — 74 la număr — socialiștii lui Dodon, democrații lui Plahotniuc și lingăii lui de farfurii din rîndul trădătorilor — au votat pentru legea necesară acestei guvernări. Numai peste o oră de la adoptarea legii respective în Parlament, documentul a fost promulgat de Igor Dodon. Dacă e să luăm în calcul faptul că legea a fost aprobată în organul legislativ timp de patru minute, viteza este, pur și simplu, feerică.

Așa cum se știe, în Moldova, legile intră în vigoare după publicarea lor în Monitorul Oficial. Nici acest lucru nu a fost o problemă. Deja peste cîteva ore, proaspăt scos de sub tipar, Monitorul Oficial era în mîna cititorilor.

Tandemul PDM-PSRM a reușit, în sfîrșit, să-și realizeze planul. Presa lor de buzunar a început să trîmbițeze despre o «victorie a democrației» fără precedent. Ignorînd cu desăvrșire faptul că democrația se construiește, printre altele, consecutiv și îndelung, dar nu se introduce în curse cavalerești. Cu atît mai mult că rezultatul acestei practici nu are nimic în comun cu democrația...

Comunist.md
0 
| încă
înapoi »