Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

13.06.2018:  VIDEO. Conferință de presă susținută de Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin
Conferință de presă susținută de Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin

13 iunie 2018


****

Cuvint de introducere

****


Stimaţi reprezentanţi ai mass-media!!


Astăzi sunteți invitați pentru a vă informa cu poziția noastră referitor la evenimentele ce au avut loc în ultima perioada.

1. În mod repetat Andrian Candu pe lîngă faptul că și-a depășit atribuțiile sale în calitate de președinte al parlamentului, el a compromis la nivelul internațional Republica Moldova, parlamentul Republicii Moldova și întreaga societate... Atitudinea indiferentă a domnului Candu atît la postul pe care îl ocupa precum și la interesele statului și poporului pe care îl reprezintă poate fi explicată doar printr-un simplu motiv nerecunoașterea sa ca parte a acestui stat și acestui popor...

2. Cu o profundă idignare noi observăm o nouă încercare atît anticonstituțională cît și antistatală organizată de judecătorii Curții Constituționale dar de facto cetățenii statului vecin, care în locul de a îndeplini atribuțiile sale pentru apărarea Constituției, ei conștient îndeplinesc interesele puterii urzurpatoare care în mod repetat îndeplinesc comandă politică rezultatul fiind eliminarea fundamentului care stă la baza statului, distrugerea unitatea societății și dezbinarea acesteia după diferite criterii.

Recunoașterea de către Curtea Constituțională a legii "depășite" privind funcționarea limbilor nu are analogii în practica mondială. Această decizie absurdă, nelegală și neconstituțională a fost luată, desigur, în scopul politic. Cu siguranță toți au conștientizat că această hotărîre reprezintă o amenințare la statutul limbii ruse, ca limbă de comunicare interetnică. Datorită acelor legi inițiate și acceptate în perioada guvernării PCRM limba rusă a fost introdusă în activitatea legislativă, eliminarea căreia poate provoca unele greutăți în prezent. Din cele menționate eu aș dori să atragem atenția la hotărîrea Curții Anticonstituționale ( nu a-m greșit denumirea instituției) care prin toate hotărîrile asumate scopul fiind eliminararea din Constituție a limbii moldovenești, fiind un atac direct în adresa societății acestei țări. Logica simplă pe care o putem deduce ca rezultatul activitații acestor judecători.

Recunoscută ca ''depășită'', legea cu privirea la funcționalitatea limbilor este supusă revizuirii. Cunoscînd viziunea critică și trădătoare atît în guvern cît și în majoritatea parlamentară, cu siguranță putem afirma că sintagma ''limba moldovenească'' va fi modificată cu ''limba română''. Acest lucru va duce cu siguranță la un conflict juridic paradoxal în care articolul 13 al Legii fundamentale contravine noii legi privind funcționarea limbilor, rolul Curții Anticonstituționale coruptă fiind de a rezolva astfel de conflicte și contradicții în favoarea Bucureștiului. Nu este întâmplător faptul că reclamantul Curții Constituționale este binecunoscutul provocator român Mihai Ghimpu. Aș dori să reamintesc tradătorilor, celor care au acaparat Curtea Constituțională, guvernul și parlamentul că unica metodă pentru identificarea denumirii limbii și naționalității fiind autoidentificarea lingvistică și etnică a majorității populației. Recurgînd la rezultatele obținute din ultimul recensămînt din Republica Moldova putem vedea clar că majoritatea convingătoare a populației se identifică ca moldoveni, iar limba vorbită fiind moldovenească. În același timp, numărul etnicilor moldoveni este de 10 ori mai mare decât numărul românilor etnici, în timp ce cei care consideră că limba maternă este "moldovenească" este de aproape 3 ori mai mare decât cei care o numesc "română".

Astfel, avem de-a face cu o provocare reală, inițiantă de o minoritate agresivă, către stat și majoritatea cetățenilor Republicii Moldova. Ca prioritate planificăm să monitorizăm atent acțiunile autorităților în legătură cu această problemă crucială legată de statalitatea moldovenească, memoria istorică a poporului moldovenesc și stabilitatea țării. Ne rezervăm dreptul de a face apel la susținătorii noștri, la întreaga societate, cu un apel de a da cea mai hotărâtă respingere a încercărilor de a discredita, distruge cel mai sacru lucru pe care îl are orice națiune și orice stat.

3. În cele din urmă, aș dori să vă informez că a fost publicată cartea dedicată aniversării a 100 de ani de la Marea Revoluție Socialistă din octombrie. Pe parcursul anului 2017, anul marii revoluții din octombrie, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a organizat evenimente dedicate acestui mare eveniment istoric. Pentru noi, comuniști, aceasta a fost o aniversare importantă. Suntem un partid cu o tradiție istorică imensă, fondată de numeroase generații de revoluționari.

În programul anului jubiliar au avut loc conferințe științifice, mese rotunde dedicate diferitelor etape și aspecte istorice care au dus ca revoluția proletară să obțină o victorie ireversibilă.

Apogeul celebrării Marii Revoluții din Octombrie de către comuniștii moldoveni a fost cele două evenimente grandioase - Conferința internațională "100 de ani de la Marea Revoluție Socialistă din Octombrie: lecțiile și viitorul mișcării stângi", cu participarea a zeci de delegații din diferite țări europene, precum și a Partidului Comunist din Federația Rusă, Partidele Stîngii Europene și Plenul solemn al Comitetului Central al Partidului Comuniștilor. A fost comparate în mod repetat asemănările dintre evenimentele de acum o sută de ani și situația actuală din Republica Moldova. Concluzia principal fiind: în Moldova există o situație revoluționară clasică, în care majoritatea populației din Moldova - nu mai dorește să trăiască în condițiile actuale, iar guvernarea coruptă nu poate oferi condițiile care au fost promise. Din punct de vedere istoric am apreciat și rolul așa zise opoziției care o reprezintă Partidul Socialiștilor condusă de Dodon, pregătită mereu să acorde sprijin guvernării. Se pare că, cu o sută de ani în urmă, precursorii lor ideologici au jucat același rol în regimul de reacție, astfel prin asta și se caracterizează istoric tradițiile socialiștilor de a trăda poporul. Noi, comuniștii, la rîndul nostru cu spiritul revoluționar care atît în trecut a luptat în interesul poporului, continua să lupte și în prezent cu regimurile oligarhice.

Materialele tuturor acestor evenimente au fost rezumate în această carte. Acest lucru este important nu numai pentru a refleca evenimentele trecutului. Acest lucru este important pentru viitor.

Revoluția – este procesul dinamic și viu care unește generații întregi pentru care '' Libertatea, Egalitatea, Frăția'' reprezintă idei fundamentale și pentru care orice formă de exploatare și asuprire este incompatibilă cu noțiunea de viață normală
0 
| încă
înapoi »