Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

06.03.2009:  În februarie a fost înregistrat un nivel al deflaţiei în mărime de 1% faţă de ianuarie
Moldova a înregistrat în luna februarie o deflaţie cu 1 la sută faţă de prima lună a anului curent, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică (BNS).

Raportul BNS arată că micşorarea preţurilor de consum a fost determinată de reducerea preţurilor la produsele alimentare - cu 1,8 la sută şi a celor nealimentare - cu 1,0 la sută. În acelaşi timp, tarifele pentru prestarea serviciilor populaţiei au crescut cu 0,2 la sută faţă de luna ianuarie curent.

În această perioadă faţă de ianuarie a.c. s-au redus preţurile la: ouă dietetice - cu 23,4 la sută, orez - cu 7,0 la sută, ulei vegetal - cu 5,5 la sută, crupe - cu 4,8 la sută, pâine - cu 3,9 la sută, struguri - cu 3,7 la sută, zahăr - cu 3,5 la sută, fructe proaspete - cu 3,4 la sută (mere - cu 4,6%), legume proaspete, carne de pasăre şi făină de grâu - cu câte 3,1 la sută.

De asemenea, combustibilul s-a ieftinit cu 5,5 la sută, materiale pentru construcţie - cu 1,7 la sută, încălţămintea - cu 0,7 la sută şi confecţiile - cu 0,5 la sută.

În acelaşi timp, s-au scumpit cu 2,2 la sută serviciile agenţiilor de turism şi odihnă, tarifele în cinematografie au crescut cu 1,2 la sută, în alimentaţia publică şi telecomunicaţie - cu câte 1,1 la sută.

Totodată în februarie a.c. au fost reduse tarifele pentru serviciile prestate populaţiei de transportul public auto interurban - cu 4,8 la sută, transportul feroviar interstatal - cu 0,4 la sută şi la serviciile hoteliere - cu 0,5 la sută.

De la începutul anului curent a fost înregistrată o deflaţie de 1,1 la sută. În 2008, nivelul inflaţiei a constituit 7,3 la sută, în comparaţie cu anul precedent când preţurile de consum au crescut cu 13,1%. Potrivit autorităţilor de la Chişinău, inflaţia înregistrată anul trecut în Moldova a fost cea mai joasă din Europa de Est.

www.omg.md
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania