Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

05.07.2018:  Parlamentul European discută invalidarea alegerilor de la Chișinău. Federica Mogherine: „Am cerut sistarea financiară deoarece nu s-au respectat precondițiile politice”
Discuțiile despre Moldova s-au încheiat. După ce vor fi dezbateri privind toate subiectile de pe agendă, va avea loc votarea.

(update) Şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini: „M-am întâlnit cu prim-ministrul Pavel Filip, acum două luni. Îmi amintesc cu emoții de momentul când am liberalizat regimul de vize. După invalidarea alegerilor din Chișinău am reacționat imediat. CEC a decis că, Chișinăul să fie condus de o administrație neautorizată. Când discutăm cu interloctorii noștri, vorbim de reforme. UE cere în mod constant aceste reforme, în promul rând, cetîțenii așteaptă de ani de zile aceste reforme. La Chișinău au fost demonstrații pașnice. Suntem foarte atenți la ce se va întâmpla în următoarele două săptămâni. Cooperarea cu UE nu este în detrimentul nimănui, dar la beneficiul anumitei țări. Ne vom mări eforturile în ce privește comunicarea, în primul rând libertatea presei. Am decis să oprim, deocamdată, acordarea următoarei tranșe a ajutorului financiar. Se știe că acești bani se acordă pentru reforme și precondiții politice, ceea ce nu s-au respectat, anume precondițiile politice. Pentru noi, Moldova nu este doar un vecin, dar un partener”.

(update) Andi CRISTEA (S&D): Dle Președinte, dle Năstase, discutăm Moldova astăzi fiindcă evoluțiile din Chișinău necesită atenție. Este un lucru foarte îngrijorător. Alegerile libere sunt importante într-un stat democratic. Soluția nu este deraiarea vagonului. Astfel, de a suspenda sprijinul bugetar ar fi greșit și ar adăuga la greșelile deja făcute.

(update) Renate WEBER (ALDE): „Din păcate justiția din Republica Moldova a interpretat abuziv legea electorală. Sistemul de justiție a făcut jocuri politice. Năstase nu a menționat în favoarea cui să voteze în timpul scrutinului. Plahotniuc a încercat să anuleze voința populară. UE nu poate asista la o astfel de batjocorire.”

(update) Victor BOŞTINARU (S&D): „Acum PPE propune blocarea asistenței macro-financiare. Astfel va face jocul lui Igor Dodon și Rusia. Nu dați foc țării.”

(update) Siegfried MUREŞAN (PPE): „Autoritățile de la Chișinău sunt o piedică. Niciodată în ultimii ani situația din Republica Moldova nu a fost atât de gravă. Transmit oamenilor de la Chișinău care au protestat: Nu vă fie frică, suntem alături de voi! Cetățenii din Republica Moldova vor un stat european!”.

(update) Helmut SCHOLZ: „Diplomații UE văd această țară ca un stat capturat. La Chișinău dominează oligarhii. Acest lucru îl văd și cetățenii. În RM corupția, furtul miliardul, încălcarea drepturilor omului merg mânâ în mână. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Trebuie să suspendăm asistența.

(update 11:11) Knut FLECKENSTEIN: „Este inacceptabil. Dacă este un grup în spatele acestei decizii, trebuie de clarificat acest lucru. Au făcut rău democrației. Cei care protestează trebuie protejați și trebuie să știe că acest Parlament e alături de ei. Noi nu credem că trebuie stopată suspendarea, pentru că au de suferit cetățenii”.

(update 11:10) Rebecca Harms: „Nici un leu nu trebuie de dat Republicii Moldova până nu vor fi organizate urgent alegeri repetate.”

(update 11:05) Europarlamentarul Cristian Preda, de la tribuna Parlamentului European, anunță că în sală este prezent și liderul PPDA, Andrei Năstase.

„Învalidarea alegerilor locale anticipate de la Chișinău demonstrează că Republica Moldova este un stat capturat. În spatele acestora stă Vladimir Plahotniuc, acest scrutin reflectă faptul că acest stat e acaparat de aceeași persoană. Moldova e pusă în pericol. Exprim sprijinul alături de popoporul care a ieșit în stradă. Condițiile de acordarea macro-finaniciară trebuie respectate. Niciun euro nu trebui trimis la Chișinău până nu sunt îndeplinite acele condiții.

(ora 11:00)Parlamentul European va dezbate astăzi, 5 iulie curent, criza politică din Republica Moldova cauzată de invalidarea alegerilor pentru Primăria Municipiului Chișinău.

Șase proiecte de rezoluții au fost înregistrate pentru ședință de către grupurile PPE, ALDE, CRE, Grupul Verzilor, S-D și Stângă Verde Nordică.

Cele șase versiuni de Rezoluții:

PPE (Partiul Popular European)

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do…

CRE (Conservatorii și Reformiștii Europeni)
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do…

ALDE (Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa)
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do…

Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do…

S&D (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților)
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do…

Stânga Unită Europeană/ Stânga Verde Nordică
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do…

UNIMEDIA amintește că mai mulți oficiali europeni au reacționat la decizia Curții Supreme de Justiție de a menține decizia Judecătoriei Chișinău privind invalidarea alegerilor locale din Chișinău.

Ambasadorul Canadei și șeful misiunii diplomatice a UE s-au declarat ambii „îngrijorați” de invalidarea alegerilor anticipate din Chișinău.

Ambasada SUA a numit decizia Judecătoriei Chișinău "neașteptată și netransparentă".

"Îngrijorați" s-au declarat și reprezentanții grupului PPE din Parlamentul European.

Subiectul invalidării alegerilor municipale anticipate din Chișinău a fost discutat și în Parlamentul European.

UNIMEDIA precizează faptul că Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a confirmat faptul precum că plata primei tranșe din cadrul actualului Program de Asistențăa Macrofinanciară a fost suspendată. Această evaluare a fost făcută în baza recentelor evenimente politice din Republica Moldova și, în special, având în vedere decizia Curții Supreme de Justiție din 25 iunie de a invalida rezultatele alegerilor pentru primăria Chișinău.

În replică, Andrian Candu a precizat că Partidul Popular European să răzbună pe guvernarea de la Chișinău.


unimedia.md
0 
| încă
înapoi »