Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

06.07.2018:  Un cuvințel, două cuvințele — iese un cîntec. Modelul adorat de artă a lui Dodon — cîntarea plîngerilor

Săptămîna aceasta, «alesul de tot poporul» Dodon a organizat o conferință de presă și a raportat despre activitatea sa de un an și jumătate de președinție. Reiese că în toată această perioadă, el a luptat cu PDM.

A
luptat neîncetat, cum i se și cuvine unui adevărat batîr. A luptat de pe plajele din Muntenegru și stațiunile montane de schi, din mănăstirile pe Athos și insula Varlaam, a presat cu cvadriciclu la Condrița, a ridicat toaste pentru moartea acesteia în beciurile georgiene.

O încăierare deosebit de acerbă s-a încins în cadrul festivalului căpșunii la Sadova...

Însă, după o nouă amenințare a lui Dodon — de a se odihni în Tahiti, Plahotniuc s-a speriat și instituția președintelui a rămas «unica instituție a statului, care nu este controlată de Partidul Democrat». Acum, își mai poate trage sufletul pînă la alegerile parlamentare.

Așa cum arată practica, modelul adorat de artă a lui Dodon — cîntarea plîngerilor, iar pronumele adorat — «eu». Ambele «bucate» au fost servite în cadrul conferinței cu condimente din jargoane, frazeologisme și chiar citate din Biblie. Totodată, «alesul de tot poporul» s-a umflat în așa măsură încît era clar din start pentru ce-și va primi porecla.

S-a plîns Dodon pe Partidul Democrat învins de el, care, «din frică sau pentru că nu au putut primi controlul asupra instituției prezidențiale» a redus competențele președintelui și a scos de sub controlul acestuia Serviciul de Informații și Securitate, Serviciul Pazei de Stat și, totodată, l-a privat de dreptul de a desemna miniștrii.

Toate-s adevărate, respectiv, cruntul PDM nu are niciun interes să controleze instituția prezidențială. Care constă doar din Dodon, prietenii lui, o clică de profitori și un Consiliu al societății civile fără niciun rost din 130 de «consilieri».

S-a mai plîns pseudo președintele și pe faptul că Guvernul nu-l informează despre invitațiile la tot felul de manifestații. În mod special a ascuns de el invitația președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a vizita această țară în luna noiembrie. Chiar dacă simpatiile pentru Guvernul Filip nu sînt aprinse, invitația poate fi acceptată: Macron face invitații cu treabă nu doar pentru selfie. Prin urmare, un președinte fără competențe nu are ce căuta acolo. Care a fost rostul că Dodon a fost la Soci și a primit statut de observator în Uniunea Economică Eurasiatică? La primit personal pentru sine pentru că, la noi, asemenea decizii cheie se aprobă de Parlament și Guvern, iar funcționarii de acolo nu l-au delegat pe Dodon.

Același lucru vizează și invitația de a participa la Adunarea Generală a ONU. «Noi (Președinția — E. M) am venit cu o inițiativă, însă, adresarea noastră nu a fost transmisă secretariatului, pentru că «trebuia» să meargă Guvernul», s-a plîns, din nou, Dodon. Din nou — treaba este foarte serioasă, cere competențe, de aceea, Igor Nicolaevici mai bine ar merge într-o vizită-surf în Seychelles. Fără grijă — statul va suporta cheltuielile.

«Dar nu-i nimic», a amenințat Igor Dodon: «pe 13-14 iulie am planificată o întrevedere cu liderul rus Vladimir Putin și de această dată nimeni nu mă va putea împiedica». Cred sincer că această vizită o are planificată Dodon, dar problema este dacă este ea oare planificată și în agenda președintelui FR. Pe 13 iulie, Vladimir Putin desfășoară prima ședință a Consiliului pentru dezvoltare strategică a Rusiei, pe 14 — va fi prezent la închiderea campionatului Mondial la Fotbal, iar pe 15 decolează spre Helsinki la o întrevedere cu Donald Trump. L-ați văzut undeva pe Dodon?

Nu-i nimic, a venit să facă liniște «alesul de tot poporul», eu o să mă întîlnesc cu el la fotbal. Aha, domnule Dodon, dumneavoastră ați mai avut o asemenea întîlnire la deschiderea Campionatului Mondial — pe 14 iunie. Doar că nu v-am observat în loja prezidențială. Prințul moștenitor al Arabiei Saudite era, președintele FIFA — era, dumneavoastră, însă, străluceați prin marea absență.

Acum, cît privește alegerile parlamentare. Igor Dodon a declarat cu toată fermitatea (așa i se părea lui, de facto — o aroganță de curcan) că nu exclude că «guvernarea va merge în fărădelege după alegerile parlamentare». Și atunci, el cu siguranță «va chema oamenii în stradă» deși pledează împotriva destabilizării.

Această piesă am auzit-o de nenumărate ori. Și de fiecare dată, totul se termină cu o bulă de săpun. În realitate, cel care trăiește în lux, care a trădat încrederea oamenilor, detestat pentru inconsecvența sa — Dodon — este puțin probabil să fie în stare să scoată oamenii în stradă. Dar dacă și va scoate, vor fi angajați amorfi cu 200 de lei. Care vor tăcea într-o parte servind bere pe banii cîștigați onest.

Se pare că prevăzînd un asemenea rezultat, Dodon are de gînd să fugă despre corabia președinției în naufragiu și nu ar fi împotrivă să candideze în cadrul alegerilor parlamentare din toamnă pe listele unui partid politic. «Vom lua decizia atunci cînd vom ști data alegerilor și cînd va începe campania electorală. Eu nu exclud că voi fi în capul listei Partidului Socialiștilor», a spus «alesul de tot poporul».

Vai, da cine va rămîne la tarabă?
0 
| încă
înapoi »