Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

06.07.2018:  Prețul este negociabil. Coruperea Parlamentului a devenit piatra de temelie pe care se ține actuala guvernare
«Progres» pe această dimensiune se vede cu ochiul liber: după ce a obținut în actuala componență a Parlamentului 19 mandate, în urma alegerilor din 2014, astăzi, Partidul Democrat are cea mai mare fracțiune și a creat «majoritatea parlamentară» consolidînd fracțiunile sateliți și vocile «independente».

Î
n total, însă, pe durata acestui mandat, 38 de deputați moldoveni au făcut turism politic. Record la un fel de campionat mondial în rîndul parlamentelor. Un asemenea fenomen a fost posibil doar din cauza calităților morale infime și lipsa principiilor în cazul mai multor parlamentari. Ei și dacă există marfă, neapărat se va găsi și cumpărător pentru ea. Evident, acest cumpărător s-a găsit.

Partidul Comuniștilor a propus Parlamentului, în repetate rînduri, să adopte o declarație de condamnare a faptelor de corupție politică și trădarea intereselor alegătorilor, însă, de fiecare dată, «parlamentul reformat» a respins aceste inițiative. Pentru că o mînă se spală pe alta și corb la corb nu scoate ochii. În consecință, organul legislativ suprem al Moldovei nu-i reprezintă pe cetățeni, ci o brigadă de hoți care a cumpărat tot ce s-a vîndut, iar ceea ce nu s-a putut cumpăra a luat cu ajutorul șantajului și escrocheriei.

* * *
Prima achiziție, așa cum țineți minte, s-a produs la sfîrșitul anului 2015, atunci cînd 14 deputați-iude au părăsit fracțiunea PCRM și au format platforma amorfă social-democrată «Pentru Moldova». Membrii acestui bloc au avut prima întîlnire cu nimeni altul decît cu vicepreședintele PDM, pe atunci, Vladimir Plahotniuc. Probabil, pentru a-și ridica «salariile».

Pentru că achiziția a fost angro, cumpărătorul nu s-a cheltuit prea tare. Se vorbește despre o sumă de cinci milioane de euro, care, de altfel, nu a fost distribuită egal — unii au luat mai mult, alții mai puțin.

Era jenant să mărturisească în public propria lor ticăloșie și avarie, de aceea, transfugii, cu figuri tare supărate, au împărțit acuzații la stînga și la dreapta și aproape că-și prezentau trădarea ca pe o mare faptă eroică. Din gura lor s-au scurs povești precum că ei, chipurile, nu au luat bani pentru trădare, ci au plecat din fracțiunea PCRM din anumite convingeri ideologic înalte.

În realitate, nu au existat nici convingeri, nici valori și nici principii. A fost marfă — o legătură de trădători în număr de 14 unități la preț angro.

Totodată, legenda despre propriul dezinteres a fost «arsă» de înșiși transfugii, care s-au aruncat să cheltuiască banii primiți: unii și-au cumpărat casă, alții apartament sau mașini scumpe. Fapt care nu a rămas neobservat în societate. Și n-ai ce-i face: oamenii care se îmbogățesc peste noapte și care sînt numiți cu termenul străin — nouveau riche — adoră să-și etaleze bogățiile.
Unde mai pui că și odraslele i-au dat de gol. Portalul britanic Mail Online News a publicat o serie de fotografii cu Margarita — fiica deputatului Violeta Ivanov, care era în fruntea transfugilor, în care aceasta se laudă cu modul său bogat de viață.

De unde bani pentru «jaguar», «porsche» și alte lucruri exclusive, în condițiile unui venit atît de modest a familiei Ivanov — 7400 de euro pe an? Se întreabă nedumerit portalul.

Fiica deputatului trădător — Anatol Zagorodnîi — de asemenea, a postat în internet fotografii ce vizează viața ei de lux. Și chiar înainte ca acest lucru să-l facă Margarita Ivanov. Este adevărat că mai tîrziu a șters pozele, probabil, după ce a fost mustrată de tata.

Achiziția lui Plahotniuc s-a pus serios pe treabă. Pentru început, transfugii au declarat că nu mai consideră că Republica Moldova este un stat capturat. Și niciunul dintre ei nu a votat pentru includerea în ordinea de zi a ședinței plenare a proiectului declarației Parlamentului care recunoaște Moldova drept un stat capturat.

După demisia Guvernului Streleț apăruse o nouă criză parlamentară. Reprezentanții alianței pro-europene, care au participat la negocierile pentru desemnarea unui nou candidat la funcția de premier, s-au învrednicit să degenereze situația de conflict în una absolut critică. În rezultat, pe 21 decembrie 2015, președintele Niclae Timofti a înaintat propria candidatură la funcția de șef al Executivului. Era vorba despre premierul «galoș», Ion Sturza.

Deputații trădători au depus, imediat, o contestație la Curtea Constituțională cerînd anularea decretului prezidențial. Cum să nu! Fotoliul de premier era ochit de Plahotniuc, care decisese să revină pe scena politică și care promitea să asigure Moldovei o «terapie de șoc».

Instanța a respins contestația, Sturza, însă, oricum a fost șutat — «majoritatea parlamentară», inclusiv transfugii, pur și simplu nu au venit la ședința Legislativului în cadrul căreia urma să fie examinat programul de activitate al Guvernului. Nu există cvorum — nu există nici cabinet.

Este adevărat, acest lucru nu a justificat speranțele lui Plahotniuc. Pînă și Nicolae Timofti, veșnic de acord cu tot, nu s-a decis să-l numească în funcția de premier și i-a respins candidatura din cauza suspiciunilor de necorespundere cu «criteriile incoruptibile necesare». Într-un final, la funcția de premier a fost numit Pavel Filip.

Iar transfugii așteptînd de dragul bunului simț un an de zile, au aderat la Partidul Democrat. Violeta Ivanov, în general, a devenit vicepreședinte al formațiunii. Presa afiliată a remarcat cu mîndrie că, acum, PDM este cea mai mare fracțiune parlamentară.

Din perspectiva influenței asupra unor procese din organul legislativ, acest eveniment nu a schimbat nimic. Nu a oferit nicio valoare practică decît confort pentru cei 14 deputați. (Informație pentru meditație: în ziua «fuziunii», Plahotniuc a vizitat Parlamentul. Și nu de unul singur, ci în compania lui Constantin Botnari, numit și «borsetka PDM»).

* * *
Partidul Democrat și așa dispunea de cele 14 voturi și putea să le folosească după bunul plac. Însă, voturile celor 14 trădători din PCRM erau puține. De aceea, trebuiau făcute noi achiziții. Respectiv, haideți să ne uităm la niște cifre.

În rezultatul alegerilor din 30 noiembrie 2014, PSRM a obținut 25 de mandate, PLDM — 23, PCRM — 21, PDM — 19 și PL — 13. De atunci și pînă acum, indicatorul numeric al fracțiunilor s-a schimbat considerabil.

Cel mai tare a avut de suferit Partidul Liberal Democrat, care a pierdut 18 din 23 de mandate. Lucru evident, pentru că liderul lor a fost condamnat la pușcărie iar șobolanii au căutat să fugă de pe corabia în naufragiu. Potrivit site-ului Parlamentului, astăzi, fracțiunea PSRM are 24 de deputați, în PL au rămas 9, în PCRM — 6, iar în PLDM — doar 5 deputați. Restul 18 deputați, formal, nu au tangență cu nicio formațiune. Însă, sînt întotdeauna gata să servească «majorității parlamentare».

În schimb, fracțiunea PDM s-a umflat exagerat de mult. La PDM au aderat transfugii din alte fracțiuni — Anghel Agache, Ion Balan, Galina Balmoș, Alexandr Banicov, Iurie Chiorescu, Boris Golovin, Anatolie Gorilă, Elena Gudumac, Vladimir Hotineanu, Violeta Ivanov, Nicolae Juravschi, Lidia Lupu, Corneliu Mihalache, Victor Mîndru, Nae Simion Pleșca, Petru Porcescu, Artur Reșetnicov, Sergiu Stati, Petru Șterbate, Vladimir Vitiuc, Igor Vremea, Anatolie Zagorodnîi.

Această tendință se păstrează în continuare. Spre exemplu, Sergiu Ceauș, ajungînd în Parlament pe listele PLDM în locul lui Iurie Leancă, care, la rîndul său, a fost numit vicepremier pentru integrare europeană, a declarat că vrea să fie deputat independent (se pare că nu s-a decis să treacă la Partidul Democrat la modul direct).

De asemenea, după ce deputatul Oxana Domentii (PCRM) și-a depus mandatul, la fel a procedat și următorul candidat pe listă — Aliona Babiuc. Asta, deși încă în 2015, ea a fost exclusă din rîndurile Partidului Comuniștilor din Republica Moldova pentru încălcarea disciplinei de partid și perturbarea activității CR Briceni. Dar acestea sînt grimasele legislației noastre, pe care actuala guvernare nici nu se gîndește să le schimbe — mult prea comod pentru ea.

* * *
Despre modificarea legislației vorbește și Președintele PCRM, Vladimir Voronin, care consideră că numai așa pot fi evitate cazurile de corupție politică. «Cei care părăsesc partidul trebuie să fie lipsiți de mandat. Mandatul trebuie să aparțină partidului, nu persoanei. Partidele luptă pentru mandatele de deputat în cadrul campaniilor electorale. Dacă această prevedere ar fi funcționat, nu s-ar fi întîmplat ce s-a întîmplat», este convins liderul comuniștilor.

Și, într-adevăr: nimeni nu a votat personal pentru Anatolie Zagorodnîi și Violeta Ivanov, oamenii au votat pentru formațiunea politică. După alegerile din 2014, toți au sperat că reprezentanții voinței poporului își vor sufleca mînicile și se vor apuca de soluționarea celor mai importante probleme social-economice. Însă, actuala componență a Parlamentului s-a transformat într-o societate pe acțiuni de tip închis. Unde activitatea liderilor de partid, fracțiuni și apropiaților lor se reduce la distribuirea sferelor economice cheie și împărțirea portofoliilor.

Actorii politici încearcă, în repetate rînduri, să rescrie Constituția pe care au transformat-o într-o minge de fotbal, croind Legea Supremă a țării așa cum le trebuie lor personal. Iar acesta este un joc politic periculos.comunist.md
0 
| încă
înapoi »