Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

25.07.2018:  Doliu național în Grecia. Bilanţul victimelor a ajuns la 76 de morţi
76 de morţi şi aproape 200 de răniţi. Acesta este cel mai recent bilanţ al incendiilor devastatoare din Grecia. Şi sînt peste 100 de oameni despre care nu se ştie nimic.

Potrivit lui Myron Tsagarakis, consilier municipal în Rafina, acest bilanţ, probabil, va creşte odată cu descoperirea persoanelor rămase blocate în case - la care nu s-a ajuns încă în totalitate. O mamă poloneză şi fiul ei figurează printre morţi, potrivit oficialităţilor de la Varşovia, care nu au oferit mai multe detalii. În staţiunea litorală Mati, situată la patruzeci kilometri est de Atena, 26 de persoane au fost descoperite carbonizate, încolăcite unele în altele, „într-o ultimă încercare de a se proteja”, a declarat unul dintre salvatori, Vassilis Andriopoulos.

Locuitorii au continuat să raporteze persoane dispărute, în special la cele trei centre ale Crucii Roşii deschise în zonă, a declarat Georgia Trisbioti, purtătoare de cuvînt a organizaţiei. „Oamenii sînt şocaţi, pierduţi, unii au pierdut totul, copii, părinţi, case”, a povestit ea. Responsabilii şi rezidenţii au descris un potop de flăcări, care s-a abătut după-amiază asupra zonei estice a capitalei, prinzînd victimele în case, în maşini sau la cîţiva metri de plajele la care încercau să ajungă. Sunt în continuare 100 de oameni daţi dispăruţi, iar numărul acestora ar putea creşte. Mati, staţiunea cea mai afectată de incendii, este la doar 40 de kilometri de Atena, pe coasta de est a peninsulei Attica. Este o destinaţie preferată de pensionari şi de copiii care merg la tabără.

Trei zile de doliu național Guvernul de la Atena a declarat trei zile de doliu naţional. Incendiile din aceste zile sînt cea mai mare tragedie cu care se confruntă această ţară, după 2007, relatează digi24. Atunci, tot într-o vară cu secetă şi temperaturi extrem de ridicate, incendiile de vegetaţie au ucis 84 de oameni. Acum, pompierii şi militarii trebuie să aducă rapid flăcările sub control, deoarece meteorologii au anunţat că vor veni iarăşi temperaturi foarte ridicate. Amploarea incendiilor se vede foarte bine din spaţiu.

Pe o imagine publicată de NASA se vede cum peninsula Attica şi capitala Atena au fost acoperite cu un fum gros. Grecia a solicitat ajutor internaţional, prin mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene. Italia, Germania, Polonia şi Franţa au trimis deja pompieri, vehicule şi avioane. Autorităţile spun că 15 incendii au pornit simultan, în trei zone diferite. Acest lucru alimentează bănuiala că incendiile ar fi fost provocate. Grecia a cerut ajutor şi din partea Statelor Unite, sub forma unor drone care să detecteze activitatea suspectă.

O altă problemă este apariţia hoţilor în zonele calamitate. Poliţia a anunţat că a prins mai multe persoane care încercau să fure din casele abandonate de oamenii care au fugit din calea dezastrului.
noi.md


0 
| încă
înapoi »